chakra-gb98a3ea4e_640

Het tweede chakra; Het sacraal chakra (Swadhisthana)    

Chakra’s, we hebben er een heleboel. De 7 grootste en meest essentiële zijn de wortel chakra, sacraal chakra, zonnevlecht, hart chakra, keelchakra, het derde oog en de kruinchakra. 7 chakra´s vanaf je stuit tot aan je kruin. Als je wilt dat je leven lekker flowt, jij en je lichaam lekker in je vel zitten en je energie goed op peil is en blijft, zijn je chakra’s van essentieel belang. Ik ga je in meerdere artikelen meenemen in iedere chakra, wat ze doen, waar ze voor staan, waar je een disbalans aan kunt herkennen en.. hoe je die weer op kunt heffen!

Wat doen chakra’s?

Chakra zijn energiepunten in je lichaam die ervoor zorgen dat jij je energiek voelt en in balans bent, zodat je de dingen kunt doen die je wilt doen en je lichaam goed functioneert. Ik schreef hier al meerdere artikelen over zoals deze. 

Waar zit je tweede chakra, het Swadhisthana chakra? 

Het sakraal chakra is het tweede chakra en ligt in je onderbuik, net onder je navel (ca. 2 vingers)

Wat is de chakra kleur van Swadhisthana, het sacraal chakra?

De kleur van het wortelchakra is oranje. De mengkleur van Rood (eerste chakra) en geel (het derde chakra) en staat daarmee symbool voor verbinding. Verbinding met jezelf en de ander. 

Welk recht hoort bij het sakraal chakra? 

Elk chakra weerspiegelt een fundamenteel recht van ons ‘zijn’. Wanneer dit recht je bewust of onbewust is ontnomen blokkeert een chakra. Om in je kracht te komen, lekker in je vel te zitten, je leven op de rit te krijgen en je fijn te voelen is het essentieel om je chakra te helen. Dit doe je door dit recht terug te pakken.

Bij het sakraal chakra is: Het recht om te voelen. Een basisrecht dat je toegang geeft tot: weten wat je wilt! Want hoe kun je dit weten… als je niet kunt voelen? 

Swadhisthana is sanskriet voor zoetheid.

De zoete dingen van het leven

Wat doet het tweede chakra? 

Bij het eerste chakra staan de basisbehoeften centraal, bij dit tweede chakra wordt dit al iets verfijnder en staan je emotionele behoeften centraal. Emoties voelen en ze durven te uiten, expressie, creativiteit, verlangens, genieten, levenslust en seksualiteit. Vertrouwen op je onderbuikgevoel en vanuit daar jezelf overgeven aan de flow van het leven. Het sacraal chakra staat voor schepping, beweging, creatie, creatieve energie en het gevoel van PASSIE & VREUGDE. 

Het element water hoort bij dit chakra, water zoekt de makkelijkste weg, de weg van de minste weerstand. Een Swadhisthana chakra in balans zorgt met haar waterelement voor één ding: Leven met de stroming mee! Om vanuit daar te kunnen genieten, flowen en SPELEN met het leven.

Het element van het eerste chakra is aarde, het tweede chakra voegt daar water aan toe en zorgt voor de beweging, de stroming, flexibiliteit en creativiteit. Het tweede chakra heeft de stevige bedding van het eerste chakra nodig om vrij te kunnen stromen.

Ook is het swadhisthana chakra van invloed op je relaties; je mogelijkheid tot het aangaan van een gezonde verbinding.

De zinnen: 

Ik voel 

Ik geniet 

horen bij het tweede chakra.

Sleutelwoorden van het tweede chakra:

 • Beweging
 • Seksualiteit 
 • Sensualiteit 
 • Vrouwelijke energie 
 • Creativiteit
 • Creatiekracht
 • Flexibiliteit 
 • Verlangens
 • Genot
 • Lust
 • Passie
 • Plezier
 • Flow
 • Sensitiviteit
 • Je vermogen om te voelen
 • Je vermogen om emoties toe te laten
 • Expressie 
 • Gevoelens/emoties uiten
 • Weten wat je wilt
 • Water element

Welke organen en delen van het lichaam horen bij het tweede chakra?

Geslachtsorganen, blaas en nieren, onderrug, hormoonstelsel, prostaat, lage buik, bekkengebied, bloedsomloop.

“Pisnijdig zijn”

Via het water element van het tweede chakra verlaten boosheid en andere emoties met een lage trilling je lichaam.

Wanneer ontwikkeld het sacraal chakra zich?

In de tweede levensfase van 7 tot 13 is dit chakra voornamelijk in ontwikkeling. In die jaren leer en ontwikkel je (in gezonde omstandigheden) hoe je jezelf, je gevoelens en emoties kunt uiten, je creativiteit komt hier op gang. Je gaat verbindingen leggen en zoeken met anderen, het verschil jongen/meisje wordt duidelijk en de ongesteldheid/hormonen komen op gang. Je eerste verliefdheid is vaak in deze fase en je maakt kennis met alle gevoelens, sensaties en emoties die dat oproept. Wanneer er een veilige omgeving is waar ruimte is voor- waardoor je leert omgaan met- je gevoelens en emoties kan dit chakra zich steady ontwikkelen en de manier waarop jij met al die gevoelens, verlangens en emoties om gaat.

Je gaat in deze fase ook door het hechten en onthechten heen, het loslaten en weer vasthouden. Het steeds zelfstandiger worden als kind en daarna weer je moeders hand vasthouden. Je ontwikkelt steeds meer eigenheid, gevoelens van verlangen en van ‘iemand zijn’. Je ontdekt hoe groot interessant, nieuw én beangstigend deze nieuwe wereld is. Dit chakra ontwikkeld zich het best wanneer er ruimte is om je eigen pad te gaan met de veiligheid van een betrouwbare basis achter je waarop je altijd terug kunt vallen. Je krijgt steun en support om die spannende nieuwe stappen te zetten bij je ouders vandaan en de warmte, troost en comfort als je weer terugkomt nadat je ze hebt gezet. Ze laten je los en houden je vast en je bent zelf in vrijheid om te komen en gaan. Dit legt de basis voor jouw mogelijkheid tot het aangaan van gezonde verbindingen op latere leeftijd. 

De schaduw emotie van het tweede chakra

Schuldgevoel

Hoe weet je of je tweede chakra uit balans is?

Emotionele uitbarstingen.. Als het sakraal chakra zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen, ofwel je hebt niet geleerd met je emoties om te gaan op een gezonde manier, dan kan dit later zichtbaar worden in o.a. emotionele uitbarstingen. Logisch! Emoties en gevoelens moeten door kunnen stromen, als je ze er nooit uit laat, resulteert dit vroeg of laat in een oncontroleerbare uiting van woede, agressie of frustratie.

Gevoelens van schaamte.. Ook kan het zich vertalen naar gevoelens van schaamte, Schaamte voor wie je bent, voor waar je naar verlangt, voor wat je voelt. Ontstaan verweg in de kindertijd maar nu nog steeds bewust of onbewust aanwezig in je leven. Niet durven te zeggen wat je denkt, vindt of voelt en zelfs moeite hebben met voelen. Eigenlijk helemaal niet goed kunnen voelen, waardoor je ook niet goed weet wat je wilt. Je ervaart weinig energie, weinig levenslust, je libido is laag en je kunt niet echt genieten. Je hebt überhaupt moeite jezelf toe te staan om te mogen genieten. Jezelf plezier, liefde, aandacht en genot gunnen, zelfs in de kleinste dingen vind je lastig. 

Relaties.. Een relatie of verbinding aangaan met iemand is lastig voor je, jezelf openstellen, kwetsbaar opstellen door gevoelens te laten zien en uit te spreken lukt je niet of niet goed. Wat er voor zorgt dat de diepgang van je relaties wordt beperkt en tegengehouden. Doordat je gevoelens weg stopt of je er zelfs voor afsluit kun je overkomen als koud en kil, terwijl dit niet is wat je diep van binnen écht wilt en bent. Je bent liever een ´taaie´ en zet een tandje bij dan dat je laat zien wat je voelt en wat er echt gaande is. Onhandig want.. hierdoor ga je ook weer makkelijk over je grenzen heen, zowel fysiek als mentaal. 

Om jezelf te kunnen begrijpen, moet je kunnen voelen en deze gevoelens kunnen uiten.

Gevoelens.. Je voelt je doorgaans niet heel lekker in je vel, voelt je snel ongemakkelijk zowel als je alleen bent als in relatie tot/met iemand. Je ervaart weinig tot geen creativiteit of inspiratie en piekert, maalt veel en bent veelal zoekende naar wat je nou eigenlijk wilt. Misschien ben je niet eens zoekende en heb je je wel neergelegd bij hetgeen wat je doet zonder te weten en op zoek te gaan naar wat je eigenlijk wilt. Je kunt bewust of onbewust veel last van opgekropte woede hebben, je kunt zelfs een bal of steen in je buik voelen van emoties maar je kunt er niet ‘bij’. Een onbewuste reactie hierop kan zijn dat je de neiging hebt om te gaan snaaien, om het échte gevoel in je onderbuik niet te hoeven voelen. Als je iets verdrietigs mee maakt beleef je dat in je hoofd maar je voelt er eigenlijk weinig bij. Je kunt je zelfs een beetje afgestompt voelen, niets komt echt binnen, je ervaart een (licht) gevoel van verdoofd zijn. 


Example d’Fiene

Rond mijn 20e had ik een relatie en was dit chakra laten we zeggen `een blok beton´. Mijn toenmalige vriend en ik hadden een gesprek over best iets pittigs. Ik toonde totaal geen emotie, had zelfs een onverschillige houding en ik zie hem nog in de deuropening staan: “moet je jezelf nou zien.. je lijkt wel een ijskoningin!” 

Na een heftige jeugd waarin onveiligheid, spanning, onzekerheid en stress overheerste, met als klap op de vuurpijl in mijn latere tienerjaren een vrij traumatische tijd met een schizofrene man in huis, was mijn rugzak VOL, mijn overlevingsmechanisme was als vanzelf geworden: NIKS meer voelen. Een knop die je niet aan en uit zet en dus naar alle gebieden in je leven doorsijpelt, zo ook naar die relatie en vooral mijn houding in die relatie. Ik voelde niets, wilde dat hij bij mij was maar écht toelaten deed ik niet, ik wilde de veiligheid van zijn volgzaamheid en support, de bescherming van zijn toewijding aan mij en de controle die ik had door zijn goedheid en zachte karakter gaf mij een gevoel van zekerheid. Iets wat ik keihard nodig had na die hobbelige eerste 20 jaar van mijn leven. 

Oftewel, ik had op de fundering van mijn angsten en trauma’s een relatie gebouwd. Een fundering waarin mijn hart op slot zat, verzekerd achter muren, stalen deuren van kluizen, prikkeldraad om af te schrikken. Hier. kom. je. niet. in. Zonder dat ik het doorhad, had ik juist alle pijn en trauma’s vastgezet en opgesloten in die kluis, waardoor de echte liefde niet meer kon stromen en ik die liefde niet meer kon VOELEN. 

Verdoofdheid. Een sakraal chakra (o.a.) dat volledig op slot zit, energie dat niet kan stromen met als resultaat: een ijskoningin die niet in staat is tot echte verbinding en intimiteit. (gelukkig zijn we inmiddels 15 jaar verder)


Vertrouwen.. Je hebt moeite met vertrouwen, zowel van anderen als van jezelf en je twijfelt aan je eigen kunnen. Je ervaart snel schuldgevoelens, ook al zijn ze rationeel gezien niet nodig en je hebt moeite met zowel binding als met loslaten. (bindingsangst/verlatingsangst) Je hebt moeite met veranderen, loslaten en je neigt naar het vasthouden van iets wat er ooit was. 

Schuldgevoel.. Je hebt snel het gevoel van tekortschieten, niet genoeg te doen en niet goed genoeg te zijn/doen. Deze schuldgevoelens zorgen er voor dat wanneer je bijvoorbeeld een dag vrij neemt, of een middag lekker niks doen, je eigenlijk onderhuids voelt en vindt dat het niet kan, fout is en dat je andere dingen zou moeten doen. Hierdoor wordt het plezier in je vrije middag of dag weer overschaduwd door de saboteur van dit chakra: Schuldgevoel.

Gebrek aan plezier en vreugde.. Je ervaart, ook dit kan onbewust zijn, een gebrek en weinig JOY, plezier, vreugde en passie in je leven. Een gevoel dat in iedereen verscholen ligt en waar we intern op in kunnen tappen. Iedereen heeft lusten, behoeften en verlangens naar genot en plezier. Wanneer je hier intern niet bij kunt doordat die energie geblokkeerd is, zoek je het onbewust buiten jezelf. Dit kan leiden naar bijvoorbeeld een eetverslaving (genot op die manier opzoeken) drank- of drugsverslaving (de extase vervullen via verdovende middelen) een overmatige behoefte aan seks en/of porno. Allemaal manieren om het gevoel van vervulde behoeften op te vullen, wel stuk voor stuk destructieve manieren die je steeds verder uit verbinding met jezelf halen.

Géén zin.. Ook kan het de andere kant op slaan, door een sterk onderontwikkeld swadhisthana chakra  en verdwijnt de totale behoefte aan vervulling. Geen zin in de breedste zin van het woord, geen eetlust, geen behoefte om moeite te doen voor iets leuks, geen behoefte om naar buiten te treden, angst voor verandering. Wanneer schuldgevoel daarbij ook nog de overhand krijgt, mág je van jezelf niet eens meer genieten wat kan leiden tot een algeheel ‘what’s the point’ gevoel. Je zintuigen zijn als het ware verdoofd en je hebt geen zin in eten, plezier, seks en geen zin in het LEVEN. 

Disbalans in het tweede chakra: Te véél energie

Verslavingen.. Ook een te sterk ontwikkeld Swadhisthana chakra zorgt voor een disbalans, dit uit zich in bijvoorbeeld overdreven emotioneel zijn. In plaats van de emoties te hebben of ervaren WORD je ze. Je rolt van de ene in de andere emotie, reageert, handelt en beweegt overdadig. Het gevoel iemand te zijn ontstaat wordt pas voelbaar voor je als je heel veel ‘voelt’ en extreme emoties ervaart. Je wilt groots voelen, ervaren en MEER. Dit vertaald zich naar een grote behoefte aan seks of een seksverslaving. Seks zonder binding en je ziet seks als een spel, je wilt opwinding en extase!

Grenzeloos.. Compassie voor een ander hebben kan doorslaan naar té veel met de ander bezig zijn en te weinig doen wat je zelf echt wilt. Je past je makkelijk aan en weet eigenlijk helemaal niet zo goed wie je zelf bent, wat je wilt en wat goed voelt voor JOU. 

Fysieke sakraal chakra klachten:

 • Problemen met voortplantingsorganen, milt, urinewegen
 • Menstruatieproblemen
 • Impotentie
 • Frigide
 • Pijn in onderrug
 • Gebrek aan levensenergie
 • Last van knieen, gebrek aan flexibiliteit
 • Verdoofde zintuigen (geen zin in eten, seks, plezier, leven in het algemeen)
 • Weinig gevoel/verbinding met onderbuik en binnenkant van het bekken

Als je sakraal chakra in balans is

Vrijheid en Flow.. Met een Swadisthana chakra in balans voel je je vrij om jezelf te uiten. Je geeft vorm aan je ideeën, creativiteit en ingevingen. Je geniet van het leven, bent creatief en hebt het gevoel dat je leven lekker flowt. Je vindt soepel en snel oplossingen voor ‘problemen’. Je hebt soepele heupen en beweegt heerlijk met het leven mee. Je gaat makkelijk om met veranderingen, past je aan waar het leven daar om vraagt, zonder jezelf uit het oog te verliezen. 

Genot en balans.. Je geniet van je lichaam, van seks, van intieme relaties, verbinding en gaat dit ook makkelijk aan. Je hebt plezier, vertrouwt op je gevoel en volgt haar. Emoties mogen er zijn, je herkent ze en erkent ze, verbergt ze niet maar laat ze er zijn, je weet wat ze van je nodig hebben en geeft ze dit. Je uit wat je voelt en weet goed wat je wilt. Je bent emotioneel in balans en geeft jezelf wat je nodig hebt. Je vindt het niet moeilijk om je emoties toe te laten en te doorvoelen en je staat goed in verbinding met je onderbuikgevoel.

Jezelf gunnen.. Je voelt jezelf en anderen goed aan, je bent warm en liefdevol en straalt dit uit. Je bent blij en tevreden met jezelf, je accepteert jezelf en het leven zoals het is en komt. Je hebt plezier en gunt jezelf wat je nodig hebt. Keuzes maken is niet moeilijk voor je omdat je weet wat je wilt!

Plezier.. Plezier haal jij uit jezelf en ook gun je het jezelf om te ontspannen en leuke dingen te doen. Je geniet van de creatieve activiteiten die bij jou passen, kunst, muziek, dans, zang, koken, knutselen. Je hebt makkelijk toegang tot het kind in jezelf en kunt er van tijd tot tijd van genieten om even kind te ZIJN en te spelen met het leven. Jij vind het leven LEUK. 

Hoe breng je het sacraal chakra in balans?

Een goed stromende tweede chakra heeft de stevige en veilige basis van het eerste chakra nodig. Het aarden, de yoga oefeningen en het emotiewerk van het wortelchakra zodat deze in balans is, zijn dus ook van belang voor het sakraal chakra. Maar ook zijn er specifieke dingen die je kunt doen waarmee je dit tweede chakra kunt helen, wakker maken en in beweging kunt brengen! 

Innerlijk kind werk

Waar heeft de kleine jij zin in? Het kind in jou dat langs een schommel loopt en er eigenlijk op wil, het kind in jou dat zin heeft om te dansen, springen op dat springkussen, van die glijbaan te gaan en zonder enige DOEL te SPELEN. Het kind in jou dat een plas ziet er eigenlijk keihard in wil stampen… DO IT! 

Waar het eerste chakra draait om het angstige deel van je innerlijk kind aandacht te geven en te helen, vraagt het tweede chakra om met dit deel van jezelf te SPELEN. Om de beperkende en maatschappelijk opgelegde ‘doe maar normaal dan doe je gek genoeg’ van je af te schudden, lekker jezelf zijn en inchecken bij je kind zijn.. SPEEL, geniet en heb plezier! Laat alle verplichtingen, taken, to-do lijstjes los en doe he-le-maal precies waar je zin in hebt. Bak een taart, cake of koekjes, dans ongegeneerd en LELIJK als je daar zin in hebt. Laat schuld en schaamte los en alles mag. 

Dans!

De creatieve, sensuele, vrouwelijke en beweeglijke energie van dit chakra heeft er geen baat bij om altijd maar in de stand te staan van  ‘leveren, serieus doen, nuttig zijn, leren en produceren’. Dit chakra wil bewegen, dansen, met name heupbewegingen, sensuele bewegingen, salsa, latin, zet muziek op en go! Hips never lie girl! 

Voeding

De kleur van het sacraal chakra is oranje. Zowel het dragen van oranje kleding, edelstenen en het eten van oranje voeding kan ondersteunend zijn voor dit chakra. De kleur draagt dezelfde energie en draagt daarmee bij aan het balanceren van het sakraal chakra. Denk qua voeding aan wortel, sinaasappel, mandarijn, kaki’s, meloen, zoete aardappel, mango, oranje paprika, papaya, abrikoos, pompoen, passievrucht. 

Ik zie het toevoegen van oranje voeding aan je voedingspatroon (of het dragen van oranje kleding/edelstenen) als ondersteuning aan het andere helingswerk dat je doet. Soms merk je ook dat je vanzelf ineens meer zin krijgt in bepaalde voeding/kleuren voeding, maar enkel en alleen op de kleur en voeding richten is zeker niet ‘the key’ naar een goed werkend Swadhisthana chakra. 

Take a break

Gun jezelf echte ontspanning, verwen jezelf met een massage, saunadagje, koop een nieuw boek en nestel jezelf in de bank. Zet een heerlijke kop thee en kruip in het zonnetje met een journal, magazine of boek. Ga een stuk wandelen, de natuur in (dit is voor ieder chakra, deeltje van je lichaam en leven goed) of boek een nachtje weg, of iets anders waar je BLIJ van wordt. Een workshop, nieuwe cursus, training of datgene waar je al zo lekker over nadenkt maar nooit de tijd voor neemt. Go for it! Nieuwe dingen doen schud je wakker, wekt nieuwe energie op, zorgt voor beweging, rekt je comfort zone op (swadhishthana chakra geniet van deze beweging!) creativiteit en plezier.

Tap in on your feminine energy!

Het sacraal chakra draagt de vrouwelijke energie, om die te versterken leg je je vrouwelijke kant lekker in de watten, neem een pedicure, manicure of kappersbehandeling. Neem een uitgebreid bad en/of een gezichtsmasker, maak je mooi op, spendeer tijd aan je haar. Kleed je leuk aan, doe de dingen waardoor je MOOI voelt en sexy. Verwen jezelf met een nieuw lingerie setje, DRAAG mooie sexy en comfy lingerie. Voel je sexy!

Let´s bake! 

Duik de keuken in (als je dit leuk vind) en neem de tijd om iets lekkers te koken of vooral.. bakken! Spelen met deeg, ingrediënten en smaken met de belofte van een heerlijke traktatie als je klaar bent.. Intuïtief en creatief met eten bezig zijn.. dat maak je toch BLIJ? 🙂 

Water

Het element water hoort bij Swadhisthana chakra, het drinken van genoeg water helpt haar in balans te blijven. Kruidenthee kan ook, Jasmijn is een kruid die fijn is voor het sacraal chakra en ook thee getrokken van verse of gedroogde goudsbloemen. Ook een andere vorm van jezelf met water verbinden, versterkt de energie in het tweede chakra. Met je voeten door een meertje of door de branding van het water lopen, een bad nemen, zwemmen, suppen, sup yoga of surfen, mindful douchen, een voetenbad nemen.. 

Intuïtief bewegen

Zonder plan, doel, structuur of discipline, gewoon bewegen zoals je lichaam dat wil. Dit kan simpelweg door muziek op te zetten dat dit gevoel in je oproept en vanzelf de bewegingen laten ontstaan, door yoga te doen zonder les maar gewoon op gevoel, wandelen zonder route maar je lichaam laten bepalen welke kant je opgaat bij iedere splitsing.. 

Creativiteit 

Dit chakra draait sterkt om het uiten van je gevoelens, het toelaten van je emoties en er mee om kunnen/leren gaan. Om meer toegang te krijgen tot je gevoel en emoties is het aanwakkeren van je creativiteit een handy tool. Dit kan door het maken van muziek, zingen, misschien wel iets van handenarbeid/knutselen, dansen, koken, bakken, schrijven, dichten, houtbewerking, tuinieren, schilderen, mandala’s kleuren.. name it. 

Journalen

Emoties en gevoelens zijn schatkisten vol informatie. Ze liggen ergens opgeslagen in je lichaam en gaan soms verwacht en soms totaal onverwacht van slot. Wat maar weinigen leren is hoe daarmee om te gaan. Vroeger kreeg je misschien wel een koekje voor de schrik of het verdriet, moest je jezelf niet zo aanstellen of misschien maakte je moeder de schrik en het verdriet nog wel groter. Een emotie of gevoel is niet zo beangstigend, ‘zwak’ of slecht als er over het algemeen over gedacht wordt. Het zijn alleen maar van-kennis-overstromende-informatie-bronnen en ze willen vooral niet weggestopt worden. Sterker nog het opkroppen levert een tal aan fysieke klachten en ziektes op en natuurlijk…. een geblokkeerd en gestagneerd sakraal chakra!

Opnieuw leren omgaan met emoties/gevoelens, ze toe durven laten en ze erkennen ZODAT je ze kunt gaan begrijpen en de informatie die erin verscholen ligt uit kunt pakken, daar is een super tool voor namelijk: Journalen. Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan kan het begin roestig zijn, maar simpelweg beginnen en er elke dag 5 minuutjes (of langer) de tijd voor nemen lost vanzelf de roest op. Je kunt beginnen met super simpele zinnetjes en zien wat er op volgt bijv: 

 • Ik voel me …… dit is ontstaan toen…
 • Ik zou me graag ……. voelen want dan…
 • Ik voel me dankbaar voor…
 • Sensualiteit betekent voor mij… 
 • Ik voel me sensueel als ik…
 • Ik voelde me vandaag creatief toen ik… 
 • Ik voel me op mijn creatiefst als ik…
 • Mijn leven voelt het meest in de flow als ik… 
 • Creativiteit betekent voor mij…
 • Vandaag kijk ik het meest uit naar… 
 • Ik voel me…
 • Het liefst voel ik me tijdens een dag….. en ik voel me zo als…
 • Ik werd … (emotie) op/van … toen hij/zij dit deed/zei omdat…
 • Ik voelde me vandaag het allergelukkigst toen…
 • Vandaag had ik me beter kunnen uiten op het moment dat/toen…
 • De volgende keer als dit me overkomt dan…
 • Dit heeft me geraakt vandaag… (positief/negatief) …
 • Het onprettige/prettige gevoel dat ik nu nog steeds voel is begonnen toen…
 • Ik zou graag…
 • Mijn sacraal chakra heeft het vandaag van mij nodig dat ik…
 • Deze vragen roepen … in mij op omdat…
 • Ik heb zin in…
 • Wat vind ik eigenlijk van mijn eigen gevoelens/emoties? …
 • Mogen mijn emoties/gevoelens er zijn ja/nee en dat is omdat…
 • Voortaan wil ik zo met mijn gevoelens/emoties omgaan…
 • Ik heb vandaag geleerd over mezelf dat…
 • Dit maakte me vandaag heel blij…
 • Dit was mijn geluksmoment vandaag…
 • Ik voel dat…
 • Als ik met mijn ogen dicht mijn aandacht naar mijn onderbuik breng dan voel of zie ik…

Wees creatief, er is in journalen geen goed of fout. Door journalen ga je jezelf steeds beter begrijpen. Je gaat zien wat je aanstuurt, wat je verlangens zijn, wat wel en niet werkt voor jou, wat wel en niet goed voelt voor je, waar je echt energie van krijgt en waarvan je DENKT dat je energie krijgt maar het misschien wel helemaal niet krijgt. Laagjes afpellen en steeds meer naar je echte pure zuivere kern 🙂 

Schrijven op gevoel, of intuïtief schrijven zo kun je het ook noemen, werkt ook nog eens stimulerend voor je creativiteit. WIN WIN voor je swadhisthana chakra! 🙂 

Yoga! 

Sowieso werkt iedere yoga beoefening stimulerend voor je lichaam en chakra’s doordat je in beweging komt, wat een belangrijke element is van het water chakra: swadhisthana! Beweging, beweging! Ook zijn er specifieke houdingen, asana’s, die werken op het sacraal chakra. 

Stimulerende yoga asana’s (houdingen) voor het sacraal chakra/swadhisthana chakra zijn o.a: 

 • De kraai (kakasana)
 • Gestrekte driehoekshouding (utthita trikonasana en utthita trikonasana II)
 • Gedraaide driehoekshouding (parivrtta trikonasana)
 • Halve maanhouding (ardha chandrasana)
 • Godinnen Houding (utkata konasana)
 • Zijwaartse plankhouding (vashishtasana, sukha vashishtasana, eka pada vashishtasana), Gebonden hoek houding (Supta Baddha Konasana) 
 • Teenbalans houdingen (Dwi pada prapadasana)
 • of bijvoorbeeld de staande vooroverbuiging (uttasana) 

Ik werk momenteel aan de artikelen per chakra, wanneer die zijn uitgewerkt staan er video’s/foto’s op de planning waarmee ik de chakra artikelen aan zal vullen zodat je gelijk kunt beginnen met de oefeningen 🙂

Emotiewerk of schaduwwerk om het basischakra te helen

De schaduw emotie van het sakraal chakra is schuld. Om dit te onderzoeken voor jezelf kun je:

 • Een lijst maken met dingen waar je je schuldig over voelt. 
 • Ga dan na wanneer die gevoelens opkomen en wat er dan gebeurt. 
 • Wat gebeurt er als de schuldgevoelens de controle overnemen en grip op je krijgen? 
 • Heb je dan nog aandacht voor waar je mee bezig bent en/of Schiet je in een bepaalde ‘ik moet dit fixen’ mindset. Wat je vanuit schuldgevoel zegt of doet, is niet geheel oprecht. Je doet het eigenlijk om van je schuldgevoel af te komen in plaats van (bijvoorbeeld) oprechte hulp aan te bieden. 
 • Sta je nog in verbinding met jezelf? En met de ander?
 • Als je dit schuldgevoel eens onderzoekt en doorvoeld, vraag dan eens aan jezelf; wat wil ik echt? Wat heb ik nodig? 

Laat alle schuld los, bevrijdt jezelf van beperkende en stijve gedachten, ben creatief, mediteer, dans en beweeg, vooral met je heupen, laat de energie weer stromen, voel en GENIET!

Healing, it’s magic…. Hello swadhisthana!


Liefs,