chakra-g34b6708c7_640

Het eerste chakra; het wortelchakra (Muladhara in yogaland)     

Chakra’s, we hebben er een heleboel. De 7 grootste en meest essentiële zijn de wortel chakra, sacraal chakra, zonnevlecht, hart chakra, keelchakra, het derde oog en de kruinchakra. 7 chakra´s vanaf je stuit tot aan je kruin. Als je wilt dat je leven lekker flowt, jij en je lichaam lekker in je vel zitten en je energie goed op peil is en blijft, zijn je chakra’s van essentieel belang. Ik ga je in meerdere artikelen meenemen in iedere chakra, wat ze doen, waar ze voor staan, waar je een disbalans aan kunt herkennen en.. hoe je die weer op kunt heffen!

Wat doen chakra’s?

Chakra zijn energiepunten in je lichaam die ervoor zorgen dat jij je energiek voelt en in balans bent, zodat je de dingen kunt doen die je wilt doen en je lichaam goed functioneert. Ik schreef al eerder een artikel over energie en de blokkades die zich hier kunnen voordoen en het effect van werken met chakra´s en energie.

Waar zit je eerste chakra? 

Je wortelchakra is het eerste chakra en wordt ook wel stuitchakra genoemd. Dat verklapt al aardig waar dit eerste chakra ligt. Het wortelchakra ligt in de bekkenbodem, in het perineum, in de buurt van het stuitje aan het begin van de wervelkolom ofwel, aan de basis.

Wat is de chakra kleur van Muladhara, het wortelchakra?

De kleur van het wortelchakra is rood, doordat dit chakra in verbinding staat met de aarde en rode aarde energie opneemt. 

Welk recht hoort bij het wortel chakra? 

Recht? Yes! Elk chakra weerspiegelt een fundamenteel recht van ons ‘zijn’. Wanneer dit recht je bewust of onbewust is ontnomen blokkeert een chakra. Om in je kracht te komen, lekker in je vel te zitten, je leven op de rit te krijgen en je fijn te voelen is het essentieel om je chakra te helen. Dit doe je door dit recht terug te pakken. 

Bij het wortelchakra is dit: Het recht om er te zijn. Een basisgevoel waardoor je voelt dat je ruimte in mag nemen en ook wat de basis is voor het mogen HEBBEN van dingen. Want welke dingen heb je nodig om te ZIJN? Gezonde voeding, een fijne woning, genoeg financiële middelen, het is je recht om deze dingen te hebben en het is je recht om er te zijn. 

Waarvoor is het eerste chakra? 

Een goed werkend eerste chakra geeft je een stevige bedding en zekert je waardoor je je stabiel, veilig en in balans voelt. Het is je basis en het zijn je symbolische wortels, ze heeft alles te maken met je bestaansrecht. Het recht om hier te mogen zijn, helemaal en precies zoals je bent. De zinnen: 

Ik heb.. 

Ik ben.. 

Ik verlang..

worden in deze fase gevormd en krijgen een invulling. Denk bij het wortelchakra aan overleving, je oerinstinct en stabiliteit. 

Welk element hoort bij het wortelchakra?

Het element ‘aarde’ hoort bij dit chakra, wat staat voor een stevig fundament, stabiliteit en weerstand. Een te veel aan aarde energie zorgt voor stugheid, starheid en niet mee willen mee bewegen. Een te kort zorgt voor besluiteloosheid, met de winden mee waaien, onzekerheid en angst.

Sleutelwoorden van het eerste chakra:

 • Je bestaansrecht
 • Aarding 
 • Aanwezigheid in je fysieke lichaam 
 • Je anker in de fysieke wereld
 • Mannelijke energie
 • Jezelf (kunnen) voorzien in de primaire levensbehoeften
 • (Basis) Veiligheid
 • Overleven
 • Oerinstinct
 • Basisvertrouwen
 • Je wortels
 • Aangeven van grenzen
 • Financiële zekerheid
 • Overleving 
 • Materie 
 • Thuis voelen in en op de wereld
 • Je vermogen om een basis in de materiële wereld op te bouwen
 • Het recht om te hebben 
 • Het recht om te zijn
 • Aarde element

Welke organen en delen van het lichaam horen bij het eerste chakra?

Dikke darm, endeldarm, botten, skelet, tanden, stuitbeen, benen, voeten, bijnieren.

Wanneer ontwikkeld het wortelchakra zich?

In de eerste 7 jaar van je leven is dit chakra voornamelijk in ontwikkeling. Die eerste jaren zou je in theorie ‘moeten leren’ en ervaren dat je veilig bent, dat je behoeften hebt en dat er zekerheid is. Ofwel er is voldoende bescherming, je hebt de ruimte om te ontdekken wat je behoeftes zijn, bent vrij om deze aan te geven én om jouw behoeftes af te bakenen middels het aangeven van grenzen. Daarnaast is er de zekerheid dat er altijd liefde, bescherming en voeding is. Door in deze basisbehoeften te worden voorzien ontstaat het gevoel van veiligheid en kan je 1e chakra gezond ontwikkelen.

De schaduw emotie van het eerste chakra

Angst 

Hoe weet je of je eerste chakra uit balans is?

Rusteloos.. Met een onderontwikkeld of geblokkeerd wortelchakra voel je je snel onzeker, angstig, waai je makkelijk met andere winden mee, weet niet goed wie je bent en wat je wilt, je ‘zweeft’ een beetje en hebt moeite met vertrouwen. Je voelt je rusteloos, zoekend, dwalend, onveilig en je ervaart weinig plezier in je leven.  

Zoekende.. Waar en wat is “thuis”? Je voelt je niet goed geaard, onstabiel en zoekt vanuit daar naar zekerheid, veiligheid en bevestiging buiten jezelf. (Door middel van relaties, geld, baan, controle..) Je voelt je onrustig en bent (wellicht onbewust) voortdurend op zoek naar iets, zonder precies te weten wat het is dat je zoekt. (dit kan zich ook vertalen naar eetgedrag, daarover zo meer) Wanneer je eerste chakra uit balans is kun je het moeilijk vinden om echt te settelen en langere tijd op één plek te blijven, dit kan op gebied van werk, wonen en relaties zijn.

Grenzen.. Grenzen aangeven is moeilijk voor je en het ontbreekt je aan vertrouwen in je lichaam. Je voelt je diep van binnen onzeker en het ontbreekt je aan daadkracht en zelfdiscipline.

Chaotische.. Door het gebrek aan bedding, balans en stabiliteit kun je je chaotisch en “rommelig” voelen. Dit kan zich vertalen naar een rommelige (woon-) omgeving. Dit kan overigens onbewust gecompenseerd worden door extreem netjes te willen zijn, wat je het gevoel geeft van controle en dus veiligheid. 

Work work work.. Een disbalans in dit Muladhara chakra kan ook een workaholic van je maken. Door veel werk te leveren creëer je onbewust het gevoel van nuttig zijn, van nodig zijn waarmee je bestaansrecht ‘verdiend’. Dit gevoel versterk je onbewust door jezelf onmisbaar te maken en het geld dat je ermee verdiend. “Workaholic zijn” is je copingmechanisme geworden om te dealen met het gebrekkige gevoel aan eigenwaarde. 

Shopping.. Winkelen, spullen kopen, verzamelen en nog meer spullen kopen. Spullen waardoor je het gevoel hebt van waarde te zijn, spullen die je aanzien geven en spullen die een eigenaar nodig hebben. Jij moet er zijn, om deze spullen te hebben = bestaansrecht kopen.

Fysieke klachten bij een gestagneerd wortelchakra

Eetstoornissen.. Door het gebrek aan het basisgevoel: Ik mag er zijn, kan je onderbewuste emotionele brein je aansturen tot overeten. Meer eten dan je nodig hebt waarmee je jezelf op een onbewust niveau verteld ‘meer’ te mogen zijn, je fysieke lichaam gaat letterlijk MEER ruimte innemen. Je wordt ‘zichtbaarder’ en compenseert zo onbewust het gebrek aan het gevoel van bestaansrecht. Ook kan de zwaarte van je lichaam je het gevoel geven ‘meer geaard’ te zijn. 

Ook werkt het de andere kant op: NIET willen eten, slanker, dunner, lichter en mínder willen zijn, onzichtbaar willen worden. Je mag er niet zijn van jezelf en wilt steeds MINDER ruimte innemen. 

Andere (fysieke) ’wortelchakra problemen’:

 • Constipatie / Darmproblemen
 • Pijn in onderrug 
 • Nierproblemen
 • Blaasproblemen
 • Vermoeidheid
 • Rusteloosheid
 • Agressie

Disbalans in het eerste chakra: Te véél energie

Verstarring.. Een te véél aan energie (ook wel te veel van het aarde element in je energie systeem) in het wortelchakra is ook nog mogelijk, dit uit zich in starheid, niet mee willen bewegen, stug- en stijfheid in denken. Veranderingen roepen weerstand in je op en je verzet je er tegen. Je blijft bij je eigen standpunten, staat niet open voor een andere invalshoek en voor de mogelijkheid dat je misschien géén gelijk hebt of dat er simpelweg ook andere mogelijkheden en/of oplossingen zijn.

Negatieve mindset.. In plaats van kalmte en geduld hebben passiviteit, loomte en zwaarte de overhand genomen. Je hebt de neiging om dingen vanuit een negatief perspectief te bekijken en bent zwaar op de hand. Een ‘te veel aan aarde energie’ zou je kunnen zeggen, je basis wordt te stug en droog en heeft WATER energie (2e chakra) nodig om weer te kunnen stromen. 

Een gezonde boom staat met zijn wortels diep in de voedzame, vruchtbare en vochtige bodem en kan vanuit die veilige basis heerlijk met zijn kruin, takken en bladeren met de wind meedeinen.

Een gezonde boom staat met zijn wortels diep in de voedzame, vruchtbare en vochtige bodem en kan vanuit die veilige en stevige basis heerlijk zijn kruin, takken en bladeren met de wind mee laten deinen.

Als je wortelchakra in balans is

Dan ben je zeker van jezelf, je laat jezelf niet makkelijk uit balans brengen, gelooft in jezelf, voelt je veilig en hebt vertrouwen in jezelf en je omgeving. Het is niet moeilijk voor je om te weten en voelen wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt en wat je wilt. Je weet doorgaans waar je grenzen liggen en geeft deze makkelijk aan. Het contact met je lichaam is goed, je zorgt er goed voor en weet -en geeft het- wat het nodig heeft. (inspanning, ontspanning, voeding, beweging, liefde)

Je voelt je in balans, staat met je voeten stevig in de grond en in het leven, voelt je tevreden en in je kracht. Je beweegt je steady door je leven en uitdagingen heen. Je bent levenslustig, ervaart blijdschap en plezier in het leven, weet wie je bent, wat je wilt en gaat daar voor.

Hoe kun je het wortelchakra in balans brengen?

Er zijn verschillende manieren om een blokkade, te kort aan energie in een chakra of een disbalans op te heffen.

Allereerst door te aarden …aarden?

Yes! Contact maken met je voeten, de grond onder je, ook wel ‘gronden’ genoemd. Aarden zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt, je gedachten tot rust komen en je beter kunt voelen. Je komt letterlijk ‘aan’ in je lichaam, in je bekkenbodem, je voeten, je basis en.. in het moment. 

Aarden doe je bewust door bijvoorbeeld op blote voeten te lopen. Helemaal lekker is het buiten in het gras, in de aarde of op wisselende ondergronden waardoor de aandacht en het bewustzijn sterk naar de voeten, je basis, wordt gebracht. Zo loop je van grind, naar gras, naar stenen, naar zand en weer terug naar grind en weer terug. Je brengt je aandacht naar je voeten en voelt bewust de ondergrond onder je voetzolen.. Ieder stukje stress laat je als vanzelf los.. ik hou hier enorm van 🙂 

Maar ook binnen door alleen al je schoenen uit te doen en je voeten op de grond te voelen en in plaats van met je benen over elkaar te zitten, je voeten op de grond te zetten. Het is zo simpel als dat, we zijn alleen veelal verleerd hoe ‘de natuur ook alweer werkt’.  😉 Ook je handen in de aarde werkt aardend, oftewel tuinieren, moestuinen etc. 

Wisselbaden om te aarden

Ook kun je door middel van wisselbaden te nemen (warm/koud), de aandacht naar je voeten brengen, je bloed gaat er letterlijk harder van stromen en zo ook de energie in je voeten, waardoor je er beter contact mee maakt en je meer gaat aarden.

Familieband onderzoeken

Dit eerste chakra staat ook in verbinding met de relatie met je moeder en dan vooral de vroegere relatie en ervaringen met haar. Om dit chakra in balans te brengen helpt het om deze relatie onder de loep te nemen. De stukken te helen die nog onverwerkt en/of ongezien zijn zodat je meer en meer thuis kunt komen bij jezelf. 

Kleur van het chakra inzetten om de energie te versterken

De kleur van het wortelchakra is rood. Het dragen van rode kleding en het eten van rode voeding en voeding uit de aarde draagt dezelfde energie en kan bijdragen aan het balanceren van dit chakra. Denk aan rode bieten, tomaat, framboos, granaatappel, tomaten, rode radijs, cranberry, watermeloen, rode appels, rode paprika, grapefruit, puntpaprika, lychees, nectarines. Ik zie het toevoegen van rode voeding aan je voedingspatroon als ondersteuning aan het andere helingswerk dat je doet. Soms merk je ook dat je vanzelf ineens meer zin krijgt in bepaalde voeding/kleuren voeding, enkel en alleen op voeding richten is zeker niet ‘the key’ naar een goed werkend chakra.

Meditatie!

Ook door te mediteren leer je beter of bewuster te aarden. Door te gaan zitten met een rechte, ontspannen rug, met beide voeten op de grond. In een meditatie kun je dan bijvoorbeeld je aandacht naar je voetzolen brengen en ze heel bewust te voelen, scan teen voor teen, het midden van je voet, de hak en voel stukje voor stukje afgewisseld met de hele voetzool. Terwijl je hiermee bezig bent kun je je adem helemaal naar je voeten brengen om de aandacht nog eens te versterken. Hetzelfde kun je doen met je zitvlak, door daar waar je de ondergrond raakt heel bewust te voelen en je aandacht naar toe te brengen. Een volgende stap zou kunnen zijn om te visualiseren dat je wortels via je stuitje en voeten de aarde in ziet gaan. Als een boom anker je jezelf in de aarde en zie hoe ver de wortels willen groeien.

Dit basischakra heeft naast de neerwaartse energie en verbinding met de aarde ook een opwaartse energie die via de wervelkolom helemaal naar het kruinchakra reikt en nog verder. Je kunt vanuit die wortels in de aarde een energie naar boven laten stromen, via je voeten, stuitje, wortelchakra helemaal naar de kruinchakra. 

Example d’Fiene

Wat ik zelf vaak visualiseer is een soort witte, lichtgevende tunnel dat vanuit de kruinchakra recht naar boven in verbinding met het universum staat. ‘Mijn tunneltje met het hogere, ontstaan vanuit die stevige basis en wortels in de aarde” 🙂 

Innerlijk kind werk

De ‘schaduw emotie’ van het eerste chakra is angst. Oftewel, bij een onderontwikkeld en/of geblokkeerd chakra is angst de emotie die snel aan het roer komt te staan. Een emotie die als volwassene doorgaans niet heel reëel is, er liggen geen levensgevaarlijke monsters klaar om je aan te vallen en te vermoorden en een baas die een gesprek met je wil is ook alles behalve reden tot paniek. De onderliggende oorzaak van angstgevoelens ligt vaak in de kindertijd, oftewel bij je innerlijk kind.

Wanneer je voelt dat je angstig bent kan het helend zijn om in te checken bij hem of haar en te vragen en voelen; wat heeft zij echt nodig? 

 • Doe je iets waarmee je eigenlijk over haar (en dus over die van jezelf) grenzen dreigt te gaan of gaat? 
 • Is ze bang om verlaten te worden?
 • Alleen achter te blijven? 
 • Of dat iemand boos op haar wordt? 
 • Waar is ze bang voor?

Luister en kijk naar haar en geef haar wat ze nodig heeft, begrip, steun, troost, aandacht, vertrouwen, aanwezigheid, een knuffel.. 

Bij dit innerlijk kind werk ben jij het als volwassene die kijkt naar je innerlijk kind, zonder haar en de emoties die zij voelt (en jij zelf dus OOIT gevoeld hebt) zelf te worden. Als volwassene is er geen reden meer om angstig te zijn om bijvoorbeeld verlaten te worden, je kunt nu voor jezelf zorgen, wie je ook verlaat, jij red je hoe dan ook. Dat was een ander verhaal voor het kind dat je ooit was, ZIJ was afhankelijk van haar ouders/verzorgers.. Jij nu niet meer!

Innerlijk kind werk is magisch, doet ontzettend veel en leert je de dieperliggende oorzaak van bepaalde gevoelens en emoties. Je leert dat je emoties los kunt koppelen van het nu en terug kunt plaatsen waar ze vandaan komen: je innerlijk kind. Dat is ook de bron waar je ze kunt helen. 

Yoga! 

Sowieso werkt iedere yoga beoefening aardend doordat je in het moment met je lichaam bezig gaat en daardoor al meer uit je hoofd komt. Maar er zijn ook specifieke houdingen die het aarden nog meer stimuleren.

Yogahouding = Asana

Sanskriet

Stimulerende yoga asana’s (houdingen) voor het wortelchakra/muladhara chakra zijn:

 • De boomhouding (vrksanana)
 • Danshouding (natarajasana)
 • Adelaarshouding (garudasana)
 • Gestrekte hand-naar-grote-teen hoding (utthita hasta padangusthasana)
 • Balanceren stafhouding (tuladandasana)
 • Krijger 1 (Virabhadrasana I & Baddha Virabhadrasana I)
 • Krijger 2 (Virabhadrasana II)
 • Hurkhouding (malasana)

Ik werk momenteel aan de artikelen per chakra, wanneer die zijn uitgewerkt staan er video’s/foto’s op de planning waarmee ik de chakra artikelen aan zal vullen zodat je gelijk kunt beginnen met de oefeningen 🙂 (can’t wait!)

Emotiewerk / schaduwwerk om het basischakra te helen

De basis emotie bij een disbalans van het Muladhara chakra is angst. Door je angsten en gedragingen aan te kijken en te gaan voelen wat daarónder zit kun je op een dieper level helen. In plaats van pleisters plakken, genees je de wond. Angsten kunnen zich verschuilen in de drang om te controleren, misschien zelf onbewust te manipuleren zodat je krijgt wat je nodig hebt (bevestiging) en je veilig voelt. Angst om verlaten te worden, jaloezie, faalangst, smetvrees en andere irreële angsten. Angsten die je heel intens ervaart maar die als je uitzoomt écht niet levensbedreigend zijn, kunnen voortkomen uit een dieper liggend basis gevoel van onveiligheid. Héél erg de moeite waard om in te duiken en jezelf voor eens en voor altijd van te bevrijden zodat dit mooie, krachtige Muladhara chakra voor jou kan gaan doen wat ze zo graag wil: 

Je in je kracht zetten, je voluit van het leven te laten genieten en je laten doen waarvoor je hier gekomen bent en wat je écht wilt! 

Healing, it’s magic!  


Liefs,