woman-gfa915d9ee_640

Balans en de relatie met je lichaam 

Terwijl ik een heel nieuw pad aan het bewandelen ben en het pad zich tijdens mijn wandeling aan het ontvouwen is merk ik dat mijn hoofd soms probeert structuur vast te willen grijpen. Mijn hoofd wil dingen weten, wil regelmaat en wil iets vast kunnen pakken om zo ergens een beetje zekerheid vandaan te kunnen halen en een gevoel van balans. Terwijl structuur, een vaste routine en invulling ook ruimte inneemt van spontaniteit, nieuwe input en andere, misschien wel betere manieren en invullingen. En balans… ja wat is het en wanneer ‘heb je het’ eigenlijk?

Vanuit flow in balans

Terwijl ik net heerlijk op mijn yoga mat lig na te chillen van een yin practice en ik alle vrijgekomen energie door mijn lichaam voel stromen, denk ik terug aan een tijdje geleden. Ik zat midden in de reiki master wat van alles teweeg bracht, van alles moois. Ik hakte knopen door, begon heel actief te bewegen in een richting die ik al lange tijd op wilde en alles leek ineens in sneltrein tempo op zijn plek te vallen. Terwijl ik zo heerlijk in de flow zat, liet ik tegelijk heel veel oude patronen, emoties, gedachtegangen en overtuigingen los. Wat ook weer tot gevolg had dat ik spontaan een paar kilo kwijt raakte. 

En dat was waar ik net aan dacht, ik richt me even tot de lichaamsbewuste vrouwen. Die vrouw die altijd denkt dat er ‘eigenlijk iets af zou moeten’, of dat wanneer je afvalt je jezelf mooier voelt, je beter in je vel zit of dat je dán in balans bent en gelukkiger. Een overtuiging die ervoor kan zorgen dat je constant op zoek bent naar een manier, balans of structuur in leven, eten, sporten, bewegen en goed voor jezelf zorgen. Wat ik heb gemerkt is hoe meer ik die structuur en balans in die externe zaken zoek, hoe gammeler die balans en basis is. En daarmee… hoe gammeler mijn zelfbeeld, eetpatroon en gewicht. (die laatste twee zijn maar afhankelijk van één ding: je zelfbeeld)

Terwijl ik op dit nieuwe pad loop en mijn ego (hoofd, verstand, ratio..) graag iets vast wil pakken en zekerheid wil, maar ik in mijn handelen daar geen gehoor aan geef, ging het zich richten op voeding. Mijn ego ging er een verhaaltje van maken dat ik structuur aan moest brengen in mijn voeding voor meer balans en regelmaat in mijn onregelmatige leven. Ook zei het me ergens op de achtergrond dat ik ‘ook wel weer wat fitter moest gaan worden’. Het ging voeding in een soort ‘goed of slecht’ categoriseren om vervolgens met het hoofd te gaan bedenken wat te eten of drinken en op welke momenten i.p.v. lekker intuïtief wat en wanneer mijn lichaam dat nodig heeft. (wat ik van nature graag doe en het best bij me past) Het zorgde er juist voor dat mijn hele eetpatroon een rommeltje werd en ik gewoon niet meer wist en voelde waar mijn lichaam behoefte aan had!

Het moment dat ik me weer richt op voelen, inchecken bij mezelf en op:

  • waar mijn behoeftes liggen
  • wat mijn lichaam nodig heeft
  • wat mijn energie van me vraagt én wat het me verteld
  • welke emoties er stiekem ergens verstopt of weggedrukt liggen
  • welke onafgewerkte zaken er nog op me liggen te wachten
  • doe ik de dingen die ik WIL doen, die me dichter brengen bij mezelf en bij wat ik wil
  • liggen de dingen die ik doe in lijn met mezelf, zo nee wat moet ik laten en wat mag ik oppakken
  • welke dingen ik mezelf had voorgenomen om te doen die nog gedaan mogen worden
  • welke verantwoordelijkheden ik nog te nemen heb (wat zo simpel kan zijn als welke rekeningen er nog op een stapel liggen, welke mails moeten nog beantwoord, welke appjes vragen in mijn achterhoofd aandacht, welke shit moet er simpelweg nog geregeld of uitgezocht worden..)

.. verdwijnt ook steeds weer als vanzelf de focus op externe zaken of een lichaam dat soms een kilo meer is en soms een kilo minder. De balans, het geluk en de voldoening zit niet in die cijfers, maar in het weten hoe je jezelf naar en op je eigen pad kunt begeleiden, hoe je stukjes van jezelf kunt helen die ervoor kunnen zorgen dat je soms niet goed voor jezelf zorgt, in het luisteren naar je lichaam, trouw zijn aan haar en het volgen van je hart. Zodat je het leven leeft of gaat leven dat voor je bedoeld is.

De balans in jezelf vinden

Door gehoor te geven aan al die dingen zorg je op alle mogelijke manieren voor jezelf en ontstaat de rust en balans en het evenwicht vanzelf. In de basis is het eigenlijk.. in de spiegel kijken en altijd goud goud goud eerlijk zijn tegen jezelf. Zodat er geen disbalans in jezelf zit, geen disbalans in wat je doet en wat je wilt, in wat je geeft en te geven hebt, in wat je verlangt en wat je doet, in wat je denkt en wat je uit, in wie je bent en hoe je je gedraagt. Authentiek jezelf zijn kan een grote uitdaging zijn, maar maakt jou en mij het mooiste mens dat we kunnen zijn. De angst voor afwijzing kan op de loer liggen, of de angst voor verandering.. maar vraag jezelf af: wat is de andere optie en de prijs die je daarvoor betaald? 

Jezelf zijn, goudeerlijk naar -en trouw aan- jezelf zijn, dan ontstaat de balans, structuur en het evenwicht in jezelf en je leven als vanzelf. 

Je bent al goed zo, echt waar. 

Liefs,