matryoshka-gf5706cf72_640

Reiki.. Vage shit? 

Motivatie vinden om te schrijven is zelden een probleem, maar! Als je een Jurassic Park gerelateerd voorbeeld in je verhaal kunt betrekken, ben ik instant gemotiveerd die blog te schrijven. ‘Reiki’ is nog niet een super geïntegreerde term of ‘gebruik’, merk ik wel eens om me heen. Veelal is het maar een beetje vaag… tot je het een keer hebt ervaren overigens! 

Reiki is basically de basis

Ik vind het zelf eigenlijk vager dat we er niet meer mee zijn opgegroeid! Reiki is niet iets magisch of buitengewoons, het is letterlijk: levensenergie. De basis, JOUW basis als mens. Zonder energie.. wat ben je dan? Energie zorgt ervoor dat voedsel verteerd kan worden, bloed kan stromen, je hart kan pompen, het zorgt ervoor dat je je bed uit komt. Met een geringe mate aan levensenergie kost dat je iets meer moeite, met een super lekker stromende energie minder. Energie zorgt ervoor dat je ZIN hebt om dingen te doen, energie geeft je de kracht om je lichaam te bewegen. Een spier zonder energie is niks, bloed zonder energie stroomt niet, eten zonder energie voedt niet en leven zonder energie.. Well.. need I say more? 

Kosha’s

In de yoga wereld wordt de term “kosha’s” gebruikt, dat symbool staat voor de lagen om je heen. Ik ben zelf heel visueel ingesteld dus daarom: De Matroesjka poppetjes die je in elkaar kunt opbergen en die stuk voor stuk een laag symboliseren. Werk je daar doorheen kom je bij je pure zelf dat vrij is van patronen, angsten, emoties, bewijsdrang, twijfels, onzekerheden, fysieke ongemakken etc. Dat pure zelf is omringd met een aantal lagen, lagen die we nodig hebben om de dingen te doen die we willen, maar die ons ook stevig in de weg kunnen zitten. Zowel het voordeel als het nadeel is dat als er op 1 laag iets niet lekker loopt, het op een andere laag doorwerkt. 

Kosha’s – De 5 lagen

  • De fysieke laag, je lichaam. 
  • De energetische laag, je prana. (= de onmisbare, essentiële, vitale levensenergie) 
  • De mentale laag, het denken, het ego, emoties en de constante gedachtestroom.
  • De intellectuele laag, je wijsheid en kennis en de mogelijkheid uit te zoomen en observeren.
  • De spirituele laag, waarin je eenheid, verbondenheid en diepe dankbaarheid kunt ervaren. Dat gevoel dat alles klopt, je geluksmomenten ervaar je vanuit deze laag.

Wat het een voordeel maakt dat al die lagen op elkaar doorwerken? Door er op/aan één te gaan werken, werk je hoe dan ook, ook op de andere levels. Oftewel, gaat het op één laag de goede kant op, bewegen de andere lagen vanzelf mee. Hoe werk je op die lagen?

Back to reiki

Als je reiki even helemaal afpelt en ontleedt is het zo simpel als dit. Je lichaam bestaat voor ca. 70% uit water. In iedere cel of dat nou je spieren, bindweefsel, organen, botten, huid of weefsels zijn, zit water. Water reageert op trilling, denk maar aan de jurassic park scene waar een glas water laat zien dat er een grote T-rex aankomt, door de trilling die zichtbaar wordt in het water.

(I know het is niet echt een T-rex die de trilling veroorzaakt, het is nagebootst door instrumenten te gebruiken, maar de reactie van water op trilling is echt, that’s the point)

Nog een toffe video die het effect van trilling op water laat zien.

Energie = trilling Trilling = Energie

Alles is energie, alles heeft een trilling. Emoties, de dingen je doet, het eten dat je eet, de woorden die je zegt, tegen anderen én tegen jezelf in gedachten, de mensen om je heen, alles heeft een bepaalde trilling en beïnvloedt je lichaam. Ook het apparaat waarop je dit momenteel leest en de intentie waarmee ik deze woorden schrijf hebben een trilling en beïnvloeden jou. 

Energie is niet altijd zichtbaar maar even goed voelbaar. Zo kunnen bepaalde geluidstonen instant effect op je stemming. Woorden, sfeer, mensen, omstandigheden, herinneringen en ervaringen hebben allemaal een bepaalde lading die zijn weerklank vinden in je lichaam. Je lichaam en iedere cel waar dat uit bestaat, heeft een cel geheugen, in die cellen ligt dus informatie opgeslagen. Informatie die je doet herinneren aan een mooie ervaring of een minder fijne gebeurtenis. Informatie die je lichaam vasthoudt, maar ook los kan laten. 

Energie blokkades oplossen

In de yin yoga worden de termen ‘ijs’ en ‘smelten’ gebruikt. Wanneer er ergens in je lichaam een blokkade is ontstaan, door bijvoorbeeld trauma, onuitgesproken boosheid, opgekropte pijn of frustratie, onverwerkte emoties en verdriet of stress, of door een externe factor als overbelasting van het lichaam, bevriest de energie/het water in je bindweefsel. Dit worden knelpunten die vroeg of laat tot uiting komen. Dit kan in de vorm van onrust, fysieke pijn, stijfheid in het lichaam, stugheid in denken en doen, vermoeidheid, futloosheid, inspiratieloos, twijfelen, vaak ziek zijn.. allemaal tekenen dat er ergens in je lichaam iets stil is komen te zijn en niet meer vloeiend kan stromen. 

Hoe je deze ijsklompjes kunt laten smelten zodat de energie weer vrijelijk kan stromen? Daar komt reiki om de hoek! Reiki is levensenergie en de trillingsfrequentie hiervan heeft effect op o.a. het water in de cellen van jouw lichaam en dus ook op het bevroren water aka de vastgezette blokkades die jouw energiestroom verhinderen! Een reiki practitioner (ik) is letterlijk een doorgeefluik van de reiki energie die de blokkades in je systeem kan opheffen en het ijs weer kan laten smelten zodat de energie in je systeem weer vrijuit en onverhinderd kan stromen. Doordat het letterlijk ijs is dat smelt in het bindweefsel (denk aan de term frozen shoulder) is het ook helemaal niet gek dat je na een reiki sessie vaak een hele koude energie in je lijf voelt! 

Does reiki make a little bit more sense? 

Ik hoop dat ik ‘reiki’ een beetje minder vaag heb kunnen maken. Het is zo’n mooi en toegankelijk ‘middel’ waarmee je jezelf enorm kunt helpen. Van nature zijn we ook allemaal in staat om die energie stroom zelf weer op gang te brengen, alleen zijn we vaak ergens die verbinding verloren én is het heel erg fijn om her en der een beetje hulp te krijgen… 

Meer weten over reiki, wat je precies aan reiki kunt hebben of wat het concrete effect ervan is?

In dit artikel heb ik daar één en ander over beschreven:

Liefs,