loveourplanet-4851331_640

Hoe krijg je meer rust in je hoofd? – 4 manieren

Verlang je soms ook zo naar rust in je hoofd? Even geen gedachten en gewoon.. een ontspannen lichaam en rust in je hoofd. Met een rustige ademhaling in je buik, alles losgelaten en in het moment zijn. Ah wat heerlijk. Soms lukt het en kan ik proeven van die totale heerlijke rust, waarin in alles goed is, mooi is en liefdevol is. Soms.. totaal niet.. Hoe kan dat? 

Waarom gedachten aan het roer willen staan

Dat antwoord is simpel. Hoe iemand het een keer omschreef was door middel van een bal. Als je in het water drijft en je hebt een bal vast die je onder water probeert te duwen, kost het je veel moeite om hem onder water te krijgen en nog meer moeite om hem daar te houden. Hij wil omhoog, naar het oppervlak. Dat is wat er gaande is als je rust in je hoofd wilt, maar het je niet lukt en de gedachten als een gek in de rondte schieten. De gedachten zijn, net als je armen en handen, met man en macht aan het proberen de bal onder water te houden. 

Wat hebben gedachten met emoties te maken?

De oorzaak van de onrust zit ‘m in die bal, die de verstopte emoties symboliseert die nog ergens in een hoekje liggen. Als er ergens in je lichaam of hoofd emoties zitten die tot op dat moment nog zijn genegeerd, gaan gedachten een soort wedstrijd spelen ‘wie het hardst schreeuwt’ en “wie het snelst het meeste stress en onrust kan veroorzaken.” Waarom? Om je af te leiden en die bal onder water te houden. Want in die bal zit de onprettige emotie waar we liever van wegkijken en bij vandaan lopen. Emotioneel ongemak, gekwetst zijn, verdriet hebben of kwaad zijn. We hebben niet echt geleerd hoe we ermee kunnen gaan. Wel met positieve, blije, verliefde en gelukkige emoties. Daar genieten we ten volle van en willen we alleen maar meer van. Maar zowel de positieve als negatieve vallen onder exact dezelfde categorie; emoties! Het verschil is, de positieve laten we er helemaal zijn en genieten we lekker van. De ‘negatieve’ stoppen we weg, negeren we en worden vaak onderdrukt. (en komen ze er bijvoorbeeld op een onverwacht moment in de auto uit wanneer je scheld en tiert op een automobilist in een auto voor je.. SUPER effectief…..) Een klein nadeeltje van dit wegstoppen is, het werkt niet. 

Emotie = Energy in Motion

Wat het makkelijk maakt is om emoties te zien als energie. Iedereen kent het gevoel van verliefdheid, je voelt je méga energiek, blij, vrijwel iedere angst verdwijnt als sneeuw voor de zon en je kunt de wereld aan. Sterker nog, het lijkt wel of de wereld ineens mooier is! Mensen reageren leuker op je, lachen vaker naar je, je hoort dat je straalt, je loopt recht op, (met een blije grijns op je hoofd) en damn.. wat zie je er goed uit. En dat allemaal door de enorme berg aan positieve gevoelens en emoties. Je vaart letterlijk op die golf van blijdschap en laat het er helemaal zijn. Je voelt letterlijk “vlinders”, oftewel energie, in je buik en je hele lijf.

Oke, picture this; al die gevoelens en energie houd je allemaal in. Je verbergt het, houdt het tegen, verstopt het, negeert het en straft het af. Die berg aan energie, blijdschap en stralende energie mag NIET gezien worden, je drukt het in een hoekje en je gaat door met je leven alsof het er niet is. Je onderdrukt die vlinders en wilt ze niet voelen.

Hoe voelt dat? Wat gebeurt er dan? Hoe reageert je lijf? Je hoofd? 

Lichaam VS Hoofd 

Dit is precies wat we vaak doen als we een emotie en gevoel niet als positief bestempelen maar als negatief. Met als gevolg, we schieten uit ons lijf, omdat daar de emotie voelbaar is, en kruipen volledig in ons hoofd. Ons hoofd heeft vanaf dan de taak om ons bezig te houden en af te leiden van die onprettig sensatie die ergens door ons lijf giert of sluimert. Er wordt als vanzelf een soort overlevingsstrategie geactiveerd, want iets dat pijnlijk is, en dus gevaarlijk lijkt, vermijden we. Logisch. Maar een emotie is geen bedreiging, zoals iemand met een wapen, een tsunami, een vuur etc.. In zo’n geval is ´t een best goed plan om de benen te nemen. Maar wegrennen van een emotie is een eindeloze sprint. 

Hoe “rennen we weg” van een emotie?

Het wegrennen herken je o.a. aan altijd bezig willen zijn, overeten, snaaien, overmatig drinken, onrust, niet stil kunnen zitten, niet in stille ruimtes kunnen zijn en daardoor altijd een t.v, podcast, serie, muziek of muziek aan willen hebben, veel praten, altijd met werk bezig zijn, constant afleiding zoeken, series bingewatchen, sociale dingen, overmatig sporten, geen rust kunnen ervaren, veel op social media, constant prikkels nodig hebben, te onrustig (of ‘druk’) zijn om een boek te kunnen lezen.. en de voor íedereen herkenbare.. DENKEN! Een hoofd dat nooit stilstaat waarin constante gedachten de sfeer bepalen en dit allemaal doordat we ons afsluiten van de sensaties ergens in die (onder-) buik, keel, rug, nek, schouders of welk plekje dan ook in ons lijf. Vanaf dat moment staat het hoofd aan het roer. Ons denk motortje, gedachten fabriekje en allergrootste stress- en onrust- veroorzaker. 

Hoe vind je de rust in je hoofd terug? 

Een makkelijke manier om bij jezelf in te checken in welke stand je staat is door jezelf te vragen;

Voel ik mij voornamelijk angstig, onzeker en twijfelachtig? Of voel ik mij rustig, zeker van mijn zaak (ondanks rationele argumenten om dat niet te zijn) en in een gevoel van vertrouwen?

De eerste optie is een alarm signaaltje. Dat is standje hoofd en staat garant voor onrust en veel gedachten, de tweede is in verbinding. (tenzij je jezelf in de maling neemt en doet alsóf! dus.. voel goed wat je lichaam echt vertelt) Ook in verbinding kan er een klein sluimerend twijfelachtig gevoelletje zijn. Waarbij je je in grote lijnen wel lekker voelt maar er ook iets is dat ergens op de achtergrond een klein beetje knelt. Iets kleins kan steeds groter worden en onrust veroorzaken.

Nu je weet dat de onrust (gedachten) die je ervaart een methode is waarmee je van de oorzaak weg blijft, kun je dat stoppen en er aandacht aan besteden. Voordat het groter en vervelender wordt. Dus… stop even met druk zijn en afleiding zoeken en ga “even zitten” met jezelf 🙂 Dat kan soms best confronterend zijn en daar zijn dan weer hulpmiddeltjes voor!

4 manieren om je hoofd tot rust te brengen

Bij razende gedachten: Wandelen (liefst in de natuur). En niet gewoon wandelen, extra langzaam wandelen. Als je loopt in een sneltreinvaart gaan je gedachten gewoon in hetzelfde tempo mee, dus slow down.. en je hoofd gaat vanzelf mee. Het werkt ook andersom, als je lekker rustig en ontspannen bent en je gaat ineens snel en gehaast lopen… voel je je vanzelf gespannen! Dus, slow down. Neem lekker de tijd, kijk om je heen en let op je ademhaling. Maak hem rustig, naar je buik en ontspannen. Terwijl je lekker rustig loopt kun je ook nog met je aandacht naar je voeten gaan, hoe je de zool van je schoenen op het pad voelt, hoe je voeten zich één voor één neerzetten en afwikkelen, hoe je een steentje onder je zool voelt.. Oftewel; geef het punt dat zich het verst bij je hoofd vandaan bevind veel aandacht. Hierdoor ga je als vanzelf aarden en wordt het pas echt een Spa Treatment voor je mind!

Tipje; er zijn ook wandelmeditaties te vinden op Spotify en YouTube, voor als je begeleiding wilt terwijl je loopt 🙂

Als je het lastig vindt om te voelen en contact met je lichaam wilt maken en herstellen: Een begeleide bodyscan, bijvoorbeeld van Commit Happiness of Dolly op Youtube. Door een bodyscan ga je heel bewust de verschillende delen van je lichaam bij langs en kom je weer meer in verbinding met je lichaam. En verbinding met je lichaam = uit je hoofd. Een paar voorbeelden van bodyscans die ik wel eens doe staan hieronder. Er zijn er nog veel meer te vinden! Kijk wat bij jou past.

Verbinding met je lichaam = minder gedachten

Als je uit je hoofd wilt komen: Ademen! Ons aller krachtigste medicijn dat er altijd is en je kunt er ontzettend veel mee doen en bereiken. Voor sommigen werkt het al door te gaan zitten, bewust te worden van je ademhaling en die iets te verdiepen zodat je naar je buik ademt. Probeer hierbij geen pauze te laten vallen na een uitademing, maar op een constant ritme op een ontspannen manier door te ademen. Probeer dit minimaal 15 minuten aan te houden. Alles dat zich aandient, laat je gewoon gebeuren. Mochten er steeds gedachten op blijven komen, (it’s gonna happen) blijf je telkens weer terugkeren naar die verbonden ademhaling. Je traint hiermee je aandacht in het moment te houden en je richt je hierbij op de sensaties die je in je lichaam ervaart. Als dit nieuw voor je is of je vind het fijner om het begeleidt te doen, heb ik onder aan dit artikel een adem oefening van Wim Hof toegevoegd. Hij kan vrij pittig zijn! Maar er zijn er nog veel meer te vinden op Spotfiy en Youtube 🙂

Als je toegang wilt krijgen tot weggestopte emoties: Eigenlijk helpen alle bovenstaande manieren hierbij. Doordat je je gedachten kalmeert en je aandacht geeft aan wat je voelt, ontstaat er ruimte voor wat er onderhuids leeft. Maar er is nog een specifieke manier die je zelf kunt beoefenen: Meditatie! Meditatie hoeft niet perse in stilte zittend op een kussentje te zijn, het kan ook begeleid worden zodat het je naar iets toe kan brengen waar je graag aandacht aan zou willen geven. Zoals een onverwerkte emotie, gebeurtenis of.. wat zich maar aandient in dat moment. Een leuke meditatie die ik er wel eens voor gebruik als het even niet ‘vanzelf’ komt staat hieronder.

Dit is een greepje van de tools die je kunt toepassen om rust in je hoofd en in je leven te brengen. Ze werken voor mij en ik hoop dat jij er ook iets aan hebt. Mocht je nou vragen hebben na het lezen van dit artikel, stuur me een berichtje of mailtje, ik help je graag! 🙂

Liefs, F