stock-photo-beauty-cosmetics-flowers-makeup-cosmetic-make-up-flat-lay-items-lay-flat-makeup-brushes-63f2567c-daad-4cb5-86a1-c16b30221edb

De holistische werking van make up

Een aantal jaren geleden toen ik overwoog te stoppen met mijn salon was één van die beweegredenen dat het bezig zijn met je uiterlijk oppervlakkig was. Dagelijks mooie nagels maken, mensen van make up voorzien of een mooi kapsel.. What’s the point? Dacht ik.. 

Maar is dat zo? 

Ben trots op jouw unieke kleuren

Een toxic relatie, een burn out en mezelf volledig kwijt zijn geraakt deden mij besluiten om te stoppen met de droom waar ik al jaren aan bouwde. Onbewust sloot ik iets af waar ik ooit zo ontzettend veel voldoening uit haalde. Zonder dat ik het doorhad gumde ik al mijn kleuren uit en bleef er een grijze waas over waarin ik mezelf niet meer herkende. Een hoofdstuk was afgesloten en nu.. what’s next? Ik was mijn richting kwijt en had mezelf zonder dat ik het wist afgesloten van een stuk in mij dat me aan het hart lag. Het waren niet de make upjes, de mooie kapsels of nagels die het hem deden, het was het gevoel dat ik gaf VIA die middeltjes.

Hoe zie jij jezelf?

Ik zie het meisje nog voor me dat tijdens een kinderfeestje bij mij in de stoel zat. Stil, verlegen en onzeker. Ze vond zichzelf niet knap, ze vond haar huid niet mooi en de andere meisjes vond zij mooier en waren tevens veel luidruchtiger en op de voorgrond. Zij verschuilde zich liever, was stil en voelde zich op dit kinderfeestjes waar visagie, haar en een fotoshoot centraal stonden niet op haar plek. In mij ging er iets aan, dit meisje verdiende het om zichzelf te gaan zien, uit haar schulp te kruipen. Ze was nét zo knap als de rest, ze hoefde “alleen maar” de bril van onzekerheid en zelfafwijzing af te zetten. Zonder dat het opviel gaf ik haar een iets mooier make upje, een iets toffer kapsel en vooral… net iets meer áándacht dan de rest. Nadat ze bij mij klaar was ging ze de fotoshoot in bij mijn collega, een gevoelsmens die dit meisje foto voor foto meer op liet bloeien. Na de shoot liet de fotografe haar een van de foto’s zien en vol verwondering zei ze; Wow, ben ik dat?? Terwijl ik dit schrijf voel ik weer het kippenvel opkomen over mijn hele lijf. Dit meisje ZAG zichzelf, je zag haar zelfvertrouwen groeien, de zware last van onzekerheid van haar schouders glijden en haar gespannen gezichtje ontdooide. Stiekem, huilde ik van geluk. 

Je zelfvertrouwen vinden

Zoals het vaak is met je grootste passie, is dat het in lijn ligt met een struggle die je zelf ervaart of hebt ervaren. Wat mijn onbewuste vlammetje was achter de salon, de reden dat ik die onderneming begonnen ben en er zoveel tijd en energie in stopte was dit. Precies dit. Ik had zelf dat opstapje nodig om het gevoel te ervaren van gezien worden. Van jonge meiden tot volwassen vrouwen herinneren of misschien wel voor het eerst laten ZIEN, hoe mooi zij zijn, hoe knap en hoeveel kracht er in hen zit. Want dat is in het diepste van mijn hart wat ik geloof en preach. Iedere vrouw is mooi, knap en woest aantrekkelijk. Iedere vrouw op haar eigen manier. Daar gaat het in de genormaliseerde beauty branche ook een beetje mis.. Daar lijkt één malletje te zijn waar we allemaal in moeten passen. Maar da’s bullshit! Schoonheid is jezelf zijn, in je kracht staan en van binnenuit stralen. Weet je niet precies hoe dat moet? Ben je nog zoekende in wie je eigenlijk bent, waar je kracht ligt, wat je wilt.. wat jou JOU maakt? Dan is dat de zoektocht en de investering die je mag maken die jou het zelfvertrouwen gaan geven waar je naar verlangt.

Wat is je drijfveer?

Onbewust had ik dus een veel dieper liggende drijfveer dan ‘gewoon een beetje nagelen en make uppen’. Alleen… zag ik zelf de waarde er nog niet van. There comes the universe. Dat dit een struggle was die in mijzelf leefde had ik eigenlijk niet door. Destijds was mijn zelfvertrouwen nog niet ‘on point’ op bepaalde vlakken, ik zag mezelf niet, en zocht zonder dat ik het wist in externe dingen naar bevestiging en veiligheid. Ik kon “schuilen” achter mijn salon, achter mijn vriend met een vrij uniek beroep of achter mijn masker van zelfvertrouwen. En dat masker kon soms ook letterlijk bestaan of versterkt worden door make up. En dát vind ik de kracht, de magie van make up. 

De helende werking van make up

Make up en make up dragen kan een creatieve expressie zijn, een vorm van self-care, aandacht voor jezelf en liefde voor jezelf. Het kan een camouflage zijn, jezelf niet willen of durven te laten zien. Een manier om de buitenwereld af te leiden van wat er in jou speelt en leeft. Het kan een veilige schuilplaats voor je zijn, waarachter je vrij kunt en mag bewegen. Een shot van zelfvertrouwen die je door de moeilijkste en uitdagendste momenten heen loodst… 

Make up is niet oppervlakkig. Make up kan helend zijn, empowerend, zij is een trouwe metgezel die je hand vasthoudt op momenten dat je het even niet meer weet, niet meer ziet zitten, spannend vind of ongemakkelijk. Make up is daar voor jou als je het even nodig hebt om je goed te voelen, zelfverzekerd en krachtig. Make up is daar om JOY te voelen en liefde voor jezelf door tijd, aandacht en zorg aan jezelf te geven. 

Liefs, F