flow

Hoe kom je in de flow – 12 Tips

Soms ga je super lekker, heb je veel energie, lijkt alles te kloppen en vanzelf te gaan en zit je in een lekkere flow. En er zijn dagen of momenten dat je voor je gevoel ineens die flow kwijt bent. Je loopt rond met een lager energieniveau dan ´normaal´ en je voelt je een beetje meh. Soms weet je of denk je exact te weten waar het vandaan komt en waar het is ontstaan. Soms totaal niet en lijkt het uit het niets te komen. Hoe kom je (weer terug) in je flow?

Waarom je uit je flow raakt

Op momenten dat het niet gaat zoals we willen, is de eerste neiging vaak om ons ertegen te verzetten. Maar het idee dat het ‘anders moet voelen en zijn’ is de reden dat je uit de flow raak en mag je dus loslaten. Dat de flow even anders aanvoelt dan je zou willen, betekent niet dat het “niet goed is” wat er gaande is en dat je er heel hard aan zou moeten werken om het weer terug te krijgen. Er is alleen iets dat aandacht wil en vraagt. Vaak kan het helpen om er even bij stil te staan en in te zoomen, wat speelt er van binnen? Ben je ergens boos, teleurgesteld of gestresst over? Zit je nog iets dwars wat iemand heeft gezegd of gedaan of iets wat je zelf hebt gedaan? Is het de “kleine jij” die aandacht en troost nodig heeft? Door er naar te kijken en te ervaren wat er nog leeft, lost zo’n blokkade op je flow vaak al als ‘vanzelf’ op en voel je gelijk verlichting. Soms is het minder makkelijk te ontrafelen en dan helpt het om het ‘gewoon te laten zijn’. Waar ik voorheen een ster in was, was het afstraffen van mezelf als ik me niet on top of the world voelde. Wat een vrij vermoeiende methode was. Ik voelde me gewoon even niet zo chill en als mijn `beste ik`, en als extraatje werd ik boos en gefrustreerd op mezelf. Well, that’s helping. Laatst voelde ik me een dag een beetje meh en dat gaf me een leuk inzichtje. 

Hoe vind je Flow terug?

In plaats van mezelf met een zweep te lijf te gaan om ‘uit deze vibe’ te komen, merkte ik dat ik zachter was geworden voor mezelf, waardoor het geen ding werd. Het was gewoon even zo. Ik had weinig zin in koken, dus maakte ik een snelle en easy maar gezonde en voedende meal. Ik ging naar mijn fav natuurwinkel en haalde nieuwe selfcare producten om mezelf mee in de watten te leggen. Ik hoefde even niks, las een magazine en zette een extra kop relax thee. Het zal wel even nodig zijn en het is goed was mijn gevoel. Ik creëerde ruimte voor mezelf en zat lekker in m´n bubbel en in mijn flow, zonder te veel afleiding, zodat hetgeen wat gezien wilde worden ook gezien KON worden. Ik schreef wat voor mezelf, ruimde wat op. Zonder zweep, gewoon chill omdat ik wist dat het me goed zou doen.

Wat is in de flow zijn?

En dat is in mijn beleving de basis van flow. De hardheid en het duwen en trekken aan ‘hoe iets zou moeten zijn’ loslaten en het accepteren van hoe het nu op dit moment is. Zodat er rust en ruimte ontstaat voor wat er naar je toe wil komen. Ik heb wat handy tips opgesomd die je kunnen helpen op momenten dat je die flow even niet zo voelt. 

12 tips om terug in je flow te komen

 1. Slow down! Het is oke, Schijnbaar is het even nodig voor je om te voelen wat er is. Om dit te kunnen, is er ruimte nodig. Dus geen oordelen en hardheid naar jezelf, of een volgepropte dag en agenda, maar even een versnellinkje lager. Relax. Ga een beetje ‘in het gevoel’ hangen en laat het je de weg wijzen. (Het gevoel, niet de emotie)
 2. Yoga. Niet de diehard bijna workout achtige. Maar slow yoga, strechie, yoga to feel good. Heart opening of yin.. Ik voeg onder dit artikel wat linkjes toe naar hele fijne flows 🙂
 3. Stilte, in je huis, in je lijf, in je hoofd. Probeer de stilte te vinden. Vul je omgeving niet constant met tv, muziek, netflix, spotify en podcasts. Maar creëer stilte, zodat je kunt luisteren naar wat er gehoord wil worden. In stilte komen de antwoorden of gevoelens ineens helderder in je op. Kook, wandel, maak schoon, ruim op of zit.. in stilte.
 4. Wandel. Zoek de natuur op en wandel. Niets is zo helend als dit. 
 5. Schrijf. Schrijf je gedachten, gevoelens emoties van je af. Met een hip woord; Journalen. Laat je hand je leiden, probeer het volume van je hoofd hierbij zachter te draaien. Dit is echt een kwestie van regelmatig doen. Schrijven zonder nadenken, zonder mooie zinnen, grammatica d’s en t’s. Het boeit niet. Laat de stroom aan wirwar uit je pen vloeien. Soms levert het de mooiste inzichten op. 
 6. Take care. Neem een heerlijke douche, gebruik je fijnste gezichts- en haarmaskers, bodylotions en crèmepjes. Pamper jezelf, je verdient het zo!
 7. Food. De verleiding is groot wanneer je je meh voelt om een zak chips open te trekken of een reep chocola te verslinden. Alleen dit verstérkt het meh gevoel. Maak goed voor jezelf en je lichaam zorgen prioriteit. Ongezonde junkfood kan een vorm van zelfafwijzing zijn. Een gezonde, lekker maaltijd of snack is JA zeggen tegen jezelf, je gevoel en je eigenwaarde. Zoals je voor je geliefde wilt zorgen, zorg ook zo voor jezelf. Kook lekker voor jezelf, ook al is het een makkelijk snel recept. Neem er de tijd voor, misschien wil je wel een paar dagen vooruit food preppen. Het haalt je uit een negatieve mindset en creëert momentum. 
 8. Mediteer! Er zijn super fijne begeleide meditaties om bijvoorbeeld verdriet toe te laten. Emotie is Energy in Motion. Wanneer we ons minder fijn voelen is dit vaak het gevolg van gestagneerde energie, oftewel een vastgezette emotie of verkramping. Door bewust deze momentjes en plekjes op te zoeken, aandacht te geven en toe te laten in een meditatie werkt direct bevrijdend en brengt de energiestroom weer op gang. 
 9. Bodyscans! Wat vaak 1 op 1 samen gaat met minder goed in ons velleke zitten is > veel in ons hoofd zitten. En dat is precies waar de ellende ontstaat. Door een bodyscan maak je weer contact met je lijf, je voeten, benen.. Alles gaat er weer van stromen en je kunt je er heeerlijk ontspannen door gaan voelen. 
 10. Entertain, de hele dag stilzitten op een kussentje.. mij niet bellen. Soms is het gewoon even zoals het is en wil je chillen met een film of boek. Do it! Ook een vorm van selfcare. Jezelf even die ademruimte geven en jezelf trakteren op licht vermaak. Tipje.. Zorg dat het high energy vermaakt is, oftewel geen drama, horror, misdaad, moord en ellende. Maar fun, comedy, joy, humor. feel GOOD. Het is letterlijk energie waarmee je jezelf voedt. De eerste categorie ‘ellende’, haalt je stemming nog verder omlaag. De trilling ervan is laag en het zuigt jouw trilling onmiddellijk erin mee. Onze energie kent geen ‘fictie’ of ‘non fictie’. Waar je naar kijkt, luistert en mee omgaat is de energie waarmee je jezelf voedt. Kiest voor high energy, nice energy, good vibes en feel good, HUMOR! En tank gratis en voor niets goede en fijne energie. Da’s makkelijk!
 11. Accepteer. Accepteer dat dit moment is wat het is en precies is wat het moet zijn. Life is a process! Als we er bewust doorheen gaan, groeien we elke dag. En met die groei komen we ook elke dag dichter bij onszelf, onze kern en het leven waar we van dromen. Wat je ook voelt op dit moment, het is exact zoals het moet zijn. Accepteer en voel het maar gewoon. De les en groei volgt vanzelf. 
 12. Doe hetgeen waarmee je de tijd vergeet, waarvan je weet dat het je blij maakt. 

Ben niet te hard en streng voor jezelf, dat kan op een ander moment wel weer als het nodig is. Voor nu, chill! You’ve got this.

Liefs, F

P.s. Hieronder wat yoga FLOW video’s I like 🙂