manipulatie

Manipulatie – Hier gaat mijn vuur dus van AAN

Iemand die het nodig heeft om een ander te manipuleren is ongelooflijk klein, angstig, onzeker, wantrouwig en kwetsbaar en daarmee mega AFHANKELIJK van degene die hij manipuleert. Daarom is het een gevaar voor hem of haar als de gemanipuleerde -oftewel zijn of haar slachtoffer- sterk, krachtig en daarmee onafhankelijk wordt. Iedere kans, mogelijkheid en bedreiging van onafhankelijkheid zal hij of zij daarom de kop indrukken. Door te gaslighten, negeren, de silent treatment, stilzwijgen, vernedering, kleineren, belachelijk maken, bespotten, kwade, boze en gefrustreerde toespelingen, verwijten en totaal ongegronde jaloerse beschuldigingen. Alles zo groots of subtiel als mogelijk. Maar het IS manipulatie. Je wordt gekneed, gevormd, gestyleerd in de vorm die hij of zij nodig heeft om zich veilig te voelen. 

Gaslight effect

Is dit zielig of verdrietig voor hem of haar die manipuleert? Nee. Het is een volwassen persoon die kiest voor deze uitweg, voor deze oplossing voor zijn of haar eigen wonden, onzekerheden, trauma’s en angsten. Voor wie het wel erg is? De gemanipuleerde, het slachtoffer, de geliefde die vaak niet door heeft dat hij of zij in een web van manipulatie verstrikt zit. Degene die denkt dat liefde, geduld en begrip de uitweg zal zijn naar een fijne liefdevolle relatie, rust in de keet, balans en de veiligheid en warmte waar ze vaak zo naar op zoek zijn. Die wensen, verwachtingen en behoeftes ga je NOOIT vinden in zo’n relatie. En hoe langer je in zo’n relatie blijft, hoe verder je eigen vuurtje dooft. Dat vuurtje zal nooit helemaal verdwijnen, het zit diep in jezelf, is onderdeel van jouw mooie zelf en het is altijd opnieuw aan te wakkeren. Maar niet te midden van de turbulentie die manipulatie heet. Ik ken het in zijn heftigste vormen. Ik ken de verwarring, verstrikking en verstikking, de eenzaamheid, onmacht, frustratie, het onbegrip en de hoop op verandering. De kleinering en constante twijfel aan jezelf, de relatie en je beoordelingsvermogen. Het is een eindeloze spiraal naar beneden en NO WAY dat je er samen met de manipuleerder uit kunt komen. No way. Er is one way. En dat is de Way out. 

Manipulatie herkennen

Mocht je denken, voelen en bang zijn dat je te maken hebt met welke vorm van manipulatie ook. Begin een pad voor jezelf vrij te maken om eruit te komen. Lijntjes doorknippen, van baan veranderen, zorg voor je financiën, wordt onafhankelijk (vaak ben je dit al zonder dat je het weet), ga weer dingen doen die jij leuk vindt gewoon omdat het je blij maakt, durf materieel gezien een stap terug te doen in het vertrouwen.. het komt écht goed en zelfs.. het wordt beter! Doe iets dat je zelfvertrouwen geeft, (sporten, gezond eten, voor jezelf zorgen, iets waar je vroeger goed in was en wat je voldoening gaf) vraag hulp, je bent niet alleen! En weet, diegene gaat op zijn kop staan. Maar DOE het. De enige manier om jezelf terug te vinden is door in je kracht te gaan staan, beetje bij beetje. En met al je bij elkaar gesprokkelde kracht je comfortzone op te rekken, het onbekende in, je eigen pad te gaan lopen en een nieuwe toekomst te gaan creëren door erin te geloven. Het kan anders. 

Waarom laat ik me manipuleren?

Het hele soulsearch verhaal waaróm je precies een dergelijke relatie hebt aangetrokken komt later wel. Wanneer je er nog midden in zit is het veel te risicovol doordat het je terug kan brengen bij de gedachte dat het ‘allemaal aan jou ligt’. It’s not. Dat is alleen wel wat hij of zij je lange tijd heeft willen laten geloven, zodat je klein, onzeker en afhankelijk bleef en dus geen bedreiging voor hem of haar vormde. Op dit punt ben je een slachtoffer en het is tijd om de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen omstandigheden en TO GET UP en GET THE HELL OUT OF THERE! 

Ik zeg het met liefde, hoop en toewensende kracht. Omdat ik weet hoe het is om in die angst, onzekerheid, donkerte, verwarring en zwaarte te leven. Het kan anders, het kan ZO anders. Het leven is zoveel mooier in een staat van liefde, overvloed en vertrouwen. Het leven in haar puurste vorm is mooi, licht, vreugdevol en speels. En het ligt voor het oprapen. 

Ik hoop, (maar ook niet, want ik wil eigenlijk dat niemand zich hierin herkent, maar ik weet dat dit wel zo zal zijn) dat ik een lichtje heb kunnen zijn, een baken van vertrouwen, een houvast, een stok achter de deur, een liefdevolle schop onder je ass, om een stap te zetten naar een leven waar je al zo lang naar verlangt. Een leven vrij van manipulatie, angst, jaloezie en indoctrinatie en vol vrijheid, vertrouwen, onafhankelijkheid, geluk, joy en LIEFDE en overvloed.

De keuze is aan jou.

Liefs,
F