IMG_0759c

Havermoutontbijt met Kaki en Gedroogde vijgen

KAKI TIJD! I love it, van oorsprong chinees fruit en toen ik er meer over las bleek dat een kaki boom prima kan vertoeven in een nederlands klimaat. Bij deze staat hij dus op mijn bucketlist. Bij mijn toekomstige huis met moestuin wil ik een.. kaki boom! 

Voor nu blijft het even bij een heel lekker kaki ontbijtje. Door een klein beetje geraspte gember toe te voegen wordt het een heerlijk verwarmend ontbijtje en ook wordt daarmee het spijsverteringsvuurtje opgestookt!

Wanneer kaki’s nog niet al te rijp zijn kan het zijn dat je last krijgt van je buik wanneer je ze eet, om dat te voorkomen is het goed om ze eerst zacht en rijp te laten worden. Om kaki’s sneller te laten rijpen kun je ze samen met ander fruit als appels, peren of bananen in een papieren zak bewaren, of samen op een fruitschaal leggen.

Havermout ontbijt recept met Kaki en gedroogde vijg

  • Havermout – ik gebruik voor het afmeten altijd deze cups. Voor mij is ⅓ cup genoeg. 
  • Water – ik kook altijd een beetje op gevoel maar de algemene regel is 1 deel havermout en 2 delen water/plantaardige melk
  • Theelepel kaneel
  • Theelepel speculaaskruiden
  • Snufje kardemom 
  • Snufje zout
  • Halve theelepel geraspte verse gember
  • Twee gedroogde vijgen – in stukjes gesneden
  • Kaki 
  • Banaan
  • Kokosyoghurt 
  • Walnoten
    • Extra lekker: Een beetje maple syrup

Breng de havermout met de kaneel, speculaaskruiden, zout, kardemom, verse gember, de stukjes vijg en het water aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het langzaam pruttelen tot het de dikte en structuur heeft die je wilt. 

Prak ¾ van de banaan in een schaaltje fijn, voeg de geprakte banaan toe aan de havermout en schep het erdoor heen. Snijd de kaki in stukjes en voeg toe aan het havermout mengsel. (Bewaar een paar stukjes om als topping te gebruiken.)

  • Door het fruit even kort mee te verwarmen wordt het fruit makkelijker te verteren voor je lijf wat oa. als voordeel heeft dat je voeding energie gééft in plaats van dat de vertering ervan energie kost. 

Schep de havermout in een kom, snijd de rest van de banaan in plakjes eroverheen en leg de rest van de stukjes kaki op.

Topping

Voeg een schepje kokosyoghurt (ongezoet) toe met een klein scheutje maple syrup (of agave) eroverheen en top af met kaneel en een handje walnoten.

Bon Appetit!

Havermout met kaki en vijg