Havermout peer mango

Havermout met peer, mango & geroosterde noten

Ik vind het chill om altijd verschillende soorten fruit in de diepvries te hebben, zodat ik altijd een semi-vers en fruit-rijk ontbijt kan maken. Ook als de gewone fruitschaal leeg is. Zo neem ik altijd extra bananen mee als ik boodschappen doe, die ik nadat ze goed gerijpt zijn, in stukjes en zonder schil invries. Diepvries mango is momenteel een favoriet en frambozen, blauwe bessen of aardbeien doen het ook altijd goed. Die laatste wel het liefst biologisch, gezien deze sterk bespoten worden en hoog scoren op de Dirty Dozen lijst. 

Gister experimenteerde ik met oa. banaan en mango uit de diepvries, peer, havermout en geroosterde noten en het was verrassend lekker. Vooral die noten.. die deden het hem in dit havermout ontbijtje!

Recept havermout met peer & geroosterde noten 

  • Havermout – ik gebruik voor het afmeten altijd deze cups. Voor mij is ⅓ cup genoeg. 
  • Halve banaan (uit diepvries)
  • Peer – in stukjes gesneden
  • 2 dadels – in stukjes gesneden
  • Kokosmelk – ik kook altijd een beetje op gevoel maar de algemene regel is 1 deel havermout en 2 delen water/plantaardige melk
  • Theelepel Koek en speculaaskruiden
  • Theelepel Kaneel 
  • ½ Theelepel venkel 
  • Theelepel vanille extract
  • ½ Theelepel gebroken lijnzaad
  • Snufje zout
  • Hand bevroren mango
  • ½ Theelepel kokosolie
  • Walnoten 
  • Paranoten (1 of 2)
  • Blanke amandelen

In een kleine koekenpan verwarm je de kokosolie, eenmaal gesmolten voeg je de stukjes peer toe. Strooi hier wat kaneel over, schud of schep af en toe om tot ze een beetje goudbruin worden. (Niet té lang doorbakken waardoor ze te zacht worden) 

Voeg dan aan hetzelfde pannetje de havermout, kokosmelk, koek & speculaaskruiden, kaneel, vanille extract, venkel, lijnzaad, snufje zout, dadels en de halve banaan toe (ik gebruikte een halve uit de diepvries). Breng het aan de kook en laat zachtjes doorpruttelen tot het bijna de structuur heeft die je lekker vindt. Voeg dan de het handje diepvries mango toe, laat op een klein pitje even door warmen zodat de mango ontdooit. 

Hak de noten in stukjes. Verwarm een andere koekenpan en rooster de noten op een middelmatig vuur tot ze een licht goudbruin kleurtje krijgen. 

Schep de havermout in een kom, verdeel de noten over de havermout en strooi er nog wat kaneel overheen. 

Bon appetit!