coffee-g13e56fe03_1920

Boeken die je (eindelijk) aan het lezen krijgen

Stapels boeken op je ‘die wil ik nog een keer lezen lijstje’, maar echt tijd vinden om te lezen.. zover komt het niet. Ik wilde heel lang meer lezen, maar iedere optie waaraan een scherm te pas kwam, won het toch vrijwel altijd. Youtube, Netflix, Videoland, podcasts… er is zo mega veel aanbod. En vermaak met een scherm geeft meer prikkels en meer afleiding. Ik merk dat hoe drukker ik ben en hoe meer gedachten ik heb, hoe lastiger het kan zijn een boek te verkiezen boven een scherm. Ik vind het dus ook altijd wel een mooi meetpunt hoe het er voor staat. Als ik eigenlijk te “druk” ben om in alle rust een boek te kunnen lezen, is het tijd om al die ogenschijnlijke drukte en onrust even onder de loep te nemen en weer terug in het moment te komen. Als de rust is wedergekeerd is het een combinatie van ‘lezen in je routine verwerken’ en écht goeie boeken vinden die je pakken waardoor je door wílt lezen.. en daar heb ik wat inspiratie voor!  

Boeken die mij aan het lezen kregen:

Een keukenmeidenroman

Met stip op één en het eerste boek dat ik in een paar dagen uit las. Een tip voor als je een stukje geschiedenis mee wilt krijgen in een ontzettend mooi verhaal over moedige vrouwen die patronen doorbreken en een verandering in gang zetten. In 1962 besluit de 23 jarige Eugenia haar droom na te jagen en te gaan voor een carrière als schrijfster. Wat als vrouw zijnde, in die tijd al bijzonder was. Het wordt een boek waarin de verhalen van donkere vrouwen die werken als hulp in de huis bij blanke gezinnen, centraal staan. Spannend, confronterend en inspirerend. 

De Heks van Limbricht

Na verschillende podcasts van Susan Smit te hebben geluisterd raakte ik steeds meer gefascineerd door het stuk geschiedenis rondom ‘heksen’. Een term die we nu associeren met een wrattige en vaak gemene vrouw op een bezemsteel. Een beeld dat is ontstaan door verhalen op verhalen op verhalen, maar ook een beeld dat ontzettend ver afstaat van wat ‘een heks’ van origine betekende. Een heks stond voor een wijze vrouw, autonoom, zelfredzaam, verbonden met de wijsheid van de natuur. Een vrouw die los staat van een door mannen bedachte machtsstructuren. 

Door haar autonome en ongrijpbare kracht werd zij als bedreiging gezien door de mannelijke heersers, de kerk, door hen die controle wilden houden op ‘het volk’. Een bedreiging die te lijf is gegaan met een uitgekiende lastercampagne, waarna de titel ‘heks’ permanent doordrenkt werd met een negatieve en zelfs bedreigende lading. 

De heks van Limbricht verteld het waargebeurde verhaal van Entgen dat zich eind zeventiende eeuw afspeelde in Limbricht, vlakbij Sittard. Een vrouw die onterecht beschuldigd werd voor hekserij en weigerde te breken, weigerde te bezwijken onder de druk, weigerde het spel mee te spelen en anderen slachtoffer te maken. Zij besloot; het stopt hier bij mij. 

“Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.” (stukje van bol.com)

Bed & Breakfast – Jet van Vuuren

Als ik van tevoren had gezien dat dit een literaire thriller was, dan had ik hem nooit gekocht. Gelukkig bekeek ik enkel de achterkant waarop ik las dat één van de hoofdpersonen de stad inruilt voor het platteland. De rust wordt verstoord wanneer er een halfzusje op de stoep verschijnt die niet veel later voorstelt een B&B te starten op dit mooie plattelandsplekje. Langzaam wordt het een steeds groter mysterie waardoor je (ik in ieder geval) door wilt blijven lezen… 

Ben benieuwd of je ze al kent en/of je er iets van gaat lezen en ook… heb jij nog toffe leestips? Laat het hieronder dan even weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *