achieve-1822503_1280

Uitstelgedrag aanpakken

Je hebt super veel ideeën, wensen en gedachten over wat je zou willen, hoe je zou willen dat je werk eruit zou zien, je relatie, je gezondheid, je sport routine, waar je zou willen leven, hoe je zou willen wonen en.. die ambitie. Die droom om iets voor jezelf te hebben, voor jezelf te werken, je eigen zaakjes te hosselen, onafhankelijk zijn en.. just minding your own business. Je eigen dagen indelen, aan je eigen plannen en projecten werken, je visies delen en leven, je eigen toekomst richting en route bepalen. En die verlangens leven allemaal in je hoofd. Je wilt een heleboel, maar het komt er nog niet uit. Waarom niet? 

Uitstelgedrag, een mega ENERGY DRAIN

Je dagen gaan voorbij, je mist een stuk voldoening, energie, motivatie, je werkt voor anderen, bent er voor anderen, zorgt voor anderen, en helpt anderen bij hun ideeën, maar zelf sta je voor je gevoel stil en kom je niet vooruit. Je blijft (voor je gevoel) hangen en stilstaan, er verandert weinig en alle ideeën in je hoofd.. blijven ideeën, gedachten en illusies. Het geeft een constant gevoel van onrust, ongenoegen en onvoldaan zijn. Je voelt je niet zo energiek als je zou willen, er zijn voor je gevoel constant allemaal factoren die je energie afpakken, wegzuigen, waardoor je niet aan je eigen dingen toekomt. Je hebt het gevoel dat je je energie moet bewaken door je agenda niet te vol te plannen. Maar op die dagen of momenten dat je tijd hebt… doe je eigenlijk niets voor de dingen die je eigenlijk zou willen. 

Waarom stel je uit?

Dan is daar de confronterende niet leuke en graag te willen vermijden vraag.. Waarom niet? Je hebt net zo veel tijd als een ander. Precies net zoveel als diegene die wel al die dingen creëert, opbouwt en waarmaakt. Waarom jij niet? Ligt het echt aan die externe omstandigheden? Je werk dat veel tijd en energie vraagt, je relatie die je soms wat zwaar op de schouders ligt, je gezin? Je sport? Je.. Wat is het? Of beter gezegd, wat maakt je hoofd ervan dat het probleem is. Want dat is letterlijk alles wat het is, het zijn gedachten in je hoofd die je zelf de macht geeft over jouw dagen, uren, beslissingen en keuzes. Jij bent het ZELF die luistert naar de verzonnen redenen om niet te doen wat je zo ontzettend blij zou maken, je neemt de redenen aan voor waarheid waardoor er geen beweging komt in de dingen die je wilt manifesteren. 

Mindset Shift om te stoppen met uitstellen

Irritant om te horen. Ik kon ook boos op mezelf worden of geïrriteerd een mail of podcast wegklikken als ik soortgelijke dingen hoorde toen ik nog niet consequent werkte aan mijn eigen platform. Maar irritatie is de stem van jouw tomtom die zegt dat je hier even moet pauzeren. Dat je hier even stil moet staan en naar binnen moet kijken, wat is die irritatie? Zit er een kern van waarheid in voor jou? Waarheid = soms even kut. Is gewoon zo. Maar het feit dat je kunt luisteren naar gedachten waardoor je NIET de dingen doet die je zou willen, betekent dat het ook andersom kan! Het is een kwestie van een mindsetshift.

Dus, wat is die waarheid precies die je irritant vind om te horen? Stel je inderdaad jouw unieke dromen, wensen, plannen en ambities uit? Kijk je inderdaad de andere kant op als het gaat om wat je écht wilt? Geef je alles om je heen daar een soort van onbewust de schuld van? 

Stoppen met uitstellen

Ik weet nog een paar maanden geleden op een zondag avond dat ik mijn broer opbelde. Ik was even klaar met een boel. Nouja, vooral met het nog moeten werken voor een baas, dat vond ik heel annoying. Ik vond dat ik daardoor geen tijd had om mijn eigen ding te doen en grr… ik wil niet dat iemand anders iets over over mijn tijd en agenda te zeggen heeft. Mijn broer zei heel simpel, Fiene laat dit nu voor de laatste keer een duidelijk signaal zijn over wat je écht wilt. Ga vanaf nú consequent aan je plannen werken, er aan bouwen door simpelweg élke dag IETS er aan te doen. Neem de tijd die je hebt. Een half uur is al meer dan niets, maak het je gewoonte, bouw het in je routine. Elke dag. Een mini stapje. Over een jaar gezien is dat best een sprong. 

Van uitstellen naar inspiratie

Het was zo chill om te horen. Ja! Zo simpel is het. Tot toen nu kreeg ik geen flow en ritme in ‘mijn eigen ding doen’. Simpelweg omdat ik er geen gewoonte van maakte, ik deed het ‘als ik inspiratie had’, of als ik ‘er energie voor had’. Oftewel, ik ging letterlijk zitten wachten. En er waren héél vaak argumenten waarom het ‘nu even niet kon’ en ik er ‘geen energie of inspiratie voor had’. Terwijl energie krijg je, door het eerst ergens IN te stoppen. Het komt niet uit de lucht vallen. Inspiratie komt uit creatie. Door te doen. Als ik moe wakker wordt zonder energie en ervoor kies yoga te doen, dan heb ik een half uur later een volgeladen batterij. Als ik na een dag werk met een vermoeid hoofd thuis, lijkt het een briljant idee om voor een scherm te gaan hangen en de rest van de avond een beetje verdoofd uit te zitten. Maar ga ik 20 minuten hardlopen, ben ik weer opgeladen, fris en heb ik ineens nog een hele avond voor me. Energie komt uit energie. Je hoofd uitzetten en gewoon gaan doen. Het is een keuze. Dat is alles. 

Motivatie

Door die oh zo simpele en lichtelijk dringende opmerking van mijn broer ging er een knopje om waardoor ik me begon te comitten aan mijn eigen doelen. Oftewel, aan mezelf! IK wil die dingen doen, IK wil het leven leven dat me voldoening, energie en inspiratie geeft. Ik wil doen waarvoor ik hier ben. Dat maakt mijn hart het gelukkigst, mijn ziel het meest helder, mijn lichaam het gezondst en mijn leven.. het leukst! 

JA zeggen tegen jezelf 

Het uitstellen van dingen waar je op lange termijn blij van wordt is elk moment dat je die uitstel keuze maakt een NEE naar jezelf. Je snijdt jezelf letterlijk af van je energie bron. Je hart, je vuur, je passie wil A. Maar jij doet B en gooit daarmee een emmer water over het vuurtje ergens in je. Is het dan raar dat je weinig energie, plezier, motivatie, voldoening en drive ervaart? Gooi eens olie op het vuur door ja te zeggen, gun jezelf die discipline en daadkracht en zie wat er gebeurt, wat het met je doet en hoe je je voelt. Laat dát gevoel de motivatie zijn om op terug te vallen als je geneigd bent om weer uit te stellen. Herinner jezelf aan dat gevoel. Hoe het is om zo in je kracht te staan, zoveel energie te ervaren en je TROTS en voldaan te voelen door de stappen die je hebt gezet. Dat gevoel is waarmee je jezelf elke dag voedt, vult en omringd waardoor je leven DIRECT rijk, overvloedig, leuk en energiek wordt. In the end is dat waar het om draait, niet het einddoel maar hoe je je voelt op de weg er naar toe. JA zeggen tegen alles waarvan jij voelt dat hart er blijer van wordt en NEE zeggen tegen het hoofd dat allemaal slappe smoesjes verzint om het níet te doen. Het geeft je telkens weer die boss ass feelings dat je je leven OWNT en full on bij de balls grijpt. I love that feeling. Owning my shit. Owning my life. 

Freakin’ loving it. 

Let’s go GIRL! 

Liefs,