Ziva bos vierkant 2

Slakkentempo     

Terwijl ik mijn mega lekker ontbijtje van havermout met dadel en banaan zit op te eten, denk ik na over de simpelheid van het leven. We worden allemaal een beetje gek gemaakt door alles dat geschreven en gezegd wordt in bladen, magazines, boeken, social media, televisie, youtube.. Adviezen over ‘hoe je de beste versie van jezelf wordt’, wat mega gezond is en wat super ongezond, complete ochtend rituelen, manifestatie trucjes, welke supplementen je ab-so-luut moet nemen… er duikt elke week wel weer een nieuwe levensveranderende trend op.   

Je moet geloof ik complete groentewinkels, slagers en supermarkten leeg eten om aan je dagelijkse behoeften te komen en dan nog eens flink aanvullen met supplementen. Smoothies, superfoods, gember shots, vitamine preparaten.. Jaja.. dat hebben we allemaal echt nodig. En oja, laten we vooral niet vergeten dat het essentieel is om dagelijks flink te sporten, ijsbaden of koude douches te nemen en aan al je doelen te werken. Want anders haal je niet alles uit je jezelf.. en je leven. 

Grappig, hoe al die moderne kanalen voor een soort overload aan goedbedoelde adviezen hebben gezorgd die, als je er allemaal naar luistert, je een flinke dosis stress én een tijdrovende levensstijl bezorgt. 

Weet je, life is easy.

Als er één ding is of advies (lekker paradoxaal he dat ik dit toch durf te zeggen nu) wat je op zou ‘moeten volgen’, is dat om zoveel mogelijk ruis uit je leven, hoofd, huis, dagen en agenda te schrappen. Gewoon weg ermee. Als je stil staat bij de dingen die je echt belangrijk vindt, blijft er niet zoveel over. Voeg daar nog een snufje aan toe wat er een extra smaakje aan geeft en laat de rest lekker los.

Goede voeding is simpel en logisch; natuurlijk, puur en intuïtief. Je lichaam weet het als de beste. Stilzitten wordt je lijf niet gelukkig van, lekker bewegen wel, hoe dat er ook maar uit ziet. De overload aan digitaal entertainment, social media, eindeloos veel streamingdiensten, podcasts.. Skip het en selecteer bewust wat je écht tof vindt en wat iets positiefs bijdraagt aan je stemming, energie of leven. En vergeet al je spullen (en kleding) niet in die veel te volle kast, op zolder of in de kelder.. Wat ik zelf super chill vind is het uitmesten van mijn huis, helemaal. Dus kast voor kast, plank voor plank, la voor la.. geen rommel meer. Als je precies weet wat waar staat, hoef je niet te zoeken. Als je precies weet wat je hebt en daar blij mee bent, koop je minder overbodige meuk. Als je ergens niet blij van wordt is het meuk. 

Weg met de meuk

Alles in je leven wat niet echt nodig is en als je erover nadenkt niks waardevols toevoegt, is ruis. Alles waar je niet blij van wordt en wat je niet dient.. is ruis. Ruis zorgt ervoor dat je wegdrijft van wie je in wezen bent, wat je het liefst zou doen, hoe je jouw tijd hier het liefst zou indelen. Ruis zorgt ervoor dat je het gevoel kunt hebben dat je constant aan het zoeken en overleven bent, dat je niet goed weet wie je bent en wat je wilt. Ruis kan ervoor zorgen dat het maken van keuzes moeilijk is, dat je veel minder geld overhoudt dan zou kunnen en dat je last hebt van uitstelgedrag.

Ruis maakt de belangrijke dingen blurry en vaag. Als je de ruis verwijdert worden die dingen vanzelf helder. Ik ben er steeds gekker op; het simpele en rustige leven. Maar is dat niet saai? Vind ik niet, de dingen die ik doe, doe ik met aandacht. De mensen met wie ik ben, spreek, hoor en zie ik echt. De connecties die ik aan ga zijn dieper en betekenisvoller. De liefde voor het leven die ik voel.. is vrij van verwachtingen en vol van vertrouwen. 

Meer leven

De laatste maanden waren intens en een helse zoektocht, geregeld liep ik met een groot vraagteken boven mijn hoofd; Wat DOE ik hier?! Tegenwoordig voel ik weer steeds meer; ik wil hier gewoon zijn en er ‘alles uithalen’…. op mijn manier, een nieuwe manier. Die manier ontwikkelt zich met mij mee en is geen jaar, maand of dag hetzelfde.. 

Een slak die zichzelf over een grindpad beweegt… is dat niet magisch en kalmerend als je er de aandacht voor neemt er naar te kijken?