biologische pompoen

Part IV van mijn Foodjourney – Organic!

Wat ik in Part III al benoemde was.. mijn moeders moestuin. Een mega goal van mij, om een eigen moestuin te hebben waarmee ik volledig zelfvoorzienend ben in mijn groentes… LOVE IT! Een aantal jaar geleden, bij mijn eerste eigen huisje zat een mega tuin. Daar begon al wel mijn interesse in mijn eigen groente kunnen plukken. Ik had 2 stukken omgespit en begon random wat uit te proberen met plantjes. Toen nog niet met zaden. Daar had ik het geduld nog niet voor, ik wilde gelijk een plantje zien dat de potentie had mij van groenten te gaan voorzien.

Wat eigenlijk gelijk wel een leuk aspect is van moestuinieren. Het geeft je respect voor voeding. En wanneer je zelf de aarde hebt om staan ploegen, het onkruid staan wieden, water hebt gegeven en je hebt een zaadje van niets naar iets zien groeien, krijg je meer respect en waardering voor je geoogste groenten. Da’s vet! Nog zo’n ding dat, net als ik over brood bakken schreef, iets meditatiefs heeft. De natuur laat zich niet opjagen, forceren of dwingen. Het doet zijn ding, als jij jouw ding goed doet. Spendeer je veel tijd en aandacht aan de voorbereiding en bemesting.. zul je meer aardbeien oogsten.. Zo simpel. 

Waarom Biologisch? 

Ik begon me bewuster te worden van de ‘rommel’ in onze producten toen ik me ging verdiepen in cruelty free en organic make up. I know, even een switch van voeding die we eten naar voeding die we op onze huid smeren. Destijds was mijn grootste interesse nog make up, haar en nagels en alles wat daarbij komt kijken. Ik ontdekte op een gegeven moment dat de merken die heel populair waren en in iedere drogist liggen, NIET cruelty free waren. Super raar. Zoals ik ook moeite had met vlees eten vanwege het dierenleed (en daardoor vega werd zoals in Foodjourney PART I beschreven) had ik uiteraard ook instant een aversie tegen deze merken. Doordat ik me vanaf toen ging verdiepen in cruelty free make up producten, kwam ik er ook achter hoeveel rommel er in die producten zit… Terwijl we het iedere dag op onze huid smeren. Nadat ik me daar bewuster van was geworden, trok dat automatisch door naar de voeding dit ik at…

Pesticiden

Ik ben totaal geen chemicus, scheikundig talent of wetenschapper. De kennis die ik opdoe, neem ik in me op en verdiep ik me in om er vervolgens mijn gewoontes en gedrag op aan te passen… om vervolgens de opgedane details van de info achter mijn ‘gedragsverandering’ weer uit mijn geheugen te verliezen… That’s how my brain works. Ik ben niet goed met het onthouden van theoretische kennis die me niet écht boeit. Ik zie het als iets positiefs, hoe meer nutteloze info er verdwijnt, hoe meer ruimte er overblijft voor waardevolle info en nieuwe kennis. 

Ik kan je dus geen uitgebreide informatie geven over wat pesticiden exact met je lichaam doen. Maar het is niet fraai. Ik heb een simpele theorie, het is gif dat ervoor zorgt dat insecten, ziekten en onkruid je aardappel niet lastig vallen. Gif die wij binnenkrijgen via onze voeding. Kleine beetjes gif op een grote hoop (het zit op en in vrijwel alles) is een boel gif in ons lichaam. Ik wil geen gif in mijn lichaam. Conclusie 1.

Dan is er zo’n leuke ‘gezondheidswet’ waarin de maximale hoeveelheid pesticiden staat beschreven die er op jouw appel mag zitten. Maar je eet elke dag een appel, en een aardappel, en een broccoli, en een boterham (ook granen worden bespoten yes) en een tomaat, en een komkommer.. Daaroverheen komen nog de chemicaliën uit deodorant, (niet natuurlijke) huidverzorging crèmes, douchegels, parfums, schoonmaakmiddelen, shampoo’s, geurkaarsen… etc. Dat is al met al best veel toxic, vervuilende, chemische belasting voor ons lichaam! Conclusie 2. 

Toxines, pesticiden en chemicaliën staan in verband met- en aan de basis van- heel veel ziektes en aandoeningen. Ik ga mijn vingers er niet aan branden om dit onderwerp verder uit te lichten, daar zijn hele mooie onderzoeken, docu’s en wetenschappers een stuk beter in. I did my research en dat bracht me bij conclusie 3. 

Ik wil zoveel mogelijk biologisch eten! 🙂 Hoe minder rommel in je lijf, hoe zuiverder het wordt, hoe beter het kan functioneren en hoe helderder het lijntje ermee wordt. Ze, ons lichaam, geeft ons boodschappen, 24 uur per dag. Hoe kan ze dat doen als ze druk is met het afbreken en opruimen van allemaal rommel?! Hoe kan ze ervoor zorgen dat je je fit, energiek en goed in je vel voelt, als je het (onbewust) constant belast met vervuiling? 

Waar koop je (betaalbare) biologische groenten en fruit

Biologisch dus, en het liefst! Uit mijn moeders moestuin, hoe puur wil je het hebben! En met zoveel liefde geteeld en geoogst 🙂 Maar omdat dit niet altijd haalbaar is, ze woont een stukje uit de buurt, zijn er gelukkig genoeg andere opties. Zo is er in Zwolle iedere vrijdagmorgen een biologische markt (achter de Las Rosas), worden de biologische assortimenten steeds uitgebreider in de supermarkten en komen er steeds meer biologische pluktuinen en boerderijen/groente telers. Wat ook super tof is om heen te gaan, je voelt je gelijk een stuk meer verbonden met de natuur. Het is namelijk echt wel een verschil.. wanneer je je blauwe bes uit een schap in de supermarkt haalt of je ze met je voeten in het gras van een struik plukt, omgeven door een bos van fruitbomen.. 🙂 De Kas van Kaat in Zwolle is ook een tof bio adresje met zowel een pluktuin als goed gevulde marktkraam voor je boodschappen. Daarnaast zijn daar offcourse de Ekoplaza, Odin en andere bio winkels.

Bio groente abonnementen

En nog iets heel tofs! Wat op heel veel plekken ook toegankelijk is, dat zijn groentetassen! In Zwolle is het TuinSalland, zij hebben abonnementen voor groente en/of fruittassen waarop je je kunt abonneren. Zij komen elke week de tas afleveren op afhaalpunt bij jou in de buurt. Het groente en fruit varieert per seizoen en per week, het aanbod beweegt natuurlijk mee met de oogst van het moment 🙂 Super tof! Ik heb het ook een tijdje gedaan tot ik de bio markt ontdekte waar ik graag heen ga. Het leuke aan die tassen is, je leert nieuwe groenten kennen! In de supermarkt zitten we toch vaak in een standaard rondje en staan we naar dezelfde schappen te turen. Zon tas is altijd weer een verrassing. 

Je merkt.. Ik ga hier goed op haha, ik hou ervan 🙂

En dat is een side effect van biologisch eten, allereerst je voedt je lichaam op een manier waarmee je het BLIJ maakt. Daarnaast, het brengt je onbewust gelijk een stuk meer in contact met de natuur, je leert nieuwe dingen, gaat anders naar eten kijken, wanneer je nieuwe producten ontdekt ga je ook weer eens wat anders uitproberen in de keuken. It’s fun. EN gezond. Win win situatie 🙂


TIP: Niet-biologische groenten wassen

Wanneer het geen optie is om (bepaalde) groenten of fruit biologisch te kopen. Kun je ze laten weken in een bad van water en zuiveringszout. 

Gebruik daarvoor ca. 1 eetlepel baking soda op 1,5 liter water. Laat de groenten en fruit een kwartiertje weken en spoel ze daarna heel goed af. Hiermee zou je toch 96% van de pesticiden kunnen verwijderen! 🙂 


Dirty dozen

Een fijn overzicht wat ik er soms wel eens bij pak: De dirty Dozen. Een lijst met de producten die de meeste pesticiden bevatten. Als je langzaam over wilt stappen bijvoorbeeld, zijn dit goede keuzes om mee te beginnen.  

 1. Aardbeien
 2. Spinazie 
 3. Boerenkool 
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Paprika
 8. Kersen
 9. Perziken
 10. Tomaten

Kleine side note: Dit is een Amerikaanse lijst en wordt daar jaarlijks door een Non profit organisatie opgesteld.

Dirty Dozen in NL 

Ook kwam ik bij het opsporen van de dirty dozen lijst een leuke toevoeging tegen. Marjolein Dubbers (waar ik nog een leuke boekentip over heb onderaan dit artikel) stelde op basis van een onderzoek dat Trouw had verricht een aangepaste ‘Dirty Dozen lijst’ op, waarin ze laat zien welke producten uit welke landen je het best kunt vermijden. 

 1. Spanje: nectarines, druiven, perziken, meloenen, courgettes, aardbeien, spinazie, mandarijnen, paprika
 2. Nederland: zoete kers, aardbeien, komkommers, appels, spruitjes, wortelen
 3. Zuid-Afrika: pruimen, mandarijnen, sinaasappelen
 4. Egyptische sinaasappelen 
 5. Marokkaanse mandarijnen
 6. Grapefruits uit de VS
 7. Meloenen uit Honduras
 8. Gojibessen uit alle landen

Clean Fifteen 

Naast de dirty dozen bestaat er ook een leukere lijst; de Clean Fifteen. Deze producten kun je redelijk verantwoord niet-biologisch eten. 

 1. Avocado’s
 2. Suikermais
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja’s
 6. (diepvries) doperwten
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Cantaloupe-meloen
 11. Witte kool
 12. Champignons
 13. Mango
 14. Watermeloen
 15. Zoete aardappel

Boekentip 

Het “energieke vrouwen voedingskompas”. Klinkt SÚPER granny style, dat moet ik eerlijk toegeven. Maar dit boek geeft super veel praktische informatie en legt heel simpel en duidelijk uit wat o.a. pesticiden doen in en met ons lichaam, humeur, energieniveau, hormonen.. etc. Super tof boek dat mij weer verschillende handvatten gaf om bepaalde keuzes te maken en toevoegingen/veranderingen te doen aan mijn voedingspatroon 🙂


Voedzaam, puur en suikervrij eten en koken is LEUK

Oke, so far mijn rant over biologische voeding, ik sla er echt op aan. Koken en bakken is één van mijn hobbies en dan juist zo puur en gezond mogelijk… It’s FUN! Ik word blij wanneer ik een gezond bananenbrood aan het bakken ben én wanneer ik ervan kan eten. Een 100% clean en biologisch pompoen-, groente- of tomatensoeppie is níet te vergelijken met een soeppie uit een pakkie. Niet qua voedingswaarde en zeker niet.. qua smaak!

En.. Zo voedzaam en puur mogelijk eten is zó bepalend voor hoe je je voelt. Oke, laat dan even achterwege dat ALLES gelijk biologisch moet, dat is een mega switch. Maar überhaupt beginnen door puurder te gaan eten, voorverpakte dingen in de schappen te laten staan, zelf gaan koken zonder pakjes en zakjes, de tijd weer nemen voor je voeding, zowel het maken ervan als het eten, anders naar eten gaan kijken, suiker zo veel mogelijk laten staan en échte smaken gaan ontdekken en afkicken van de zoete, zoute en vette smaken die ons “aangeleerd” zijn door producenten met winst en verkopen maken als enige doel. 

Food is fun! En freakin’ gooood 🙂