anise-2785512_1280

Part III van mijn Foodjourney – Sugar!

Een haat-liefde verhouding met deze. Nouja, eigenlijk ook niet. Ik heb vooral een haat-liefde verhouding met dingen niet mogen. En dat is gelijk een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie met voeding. Wanneer ik iets niet mag, wil ik het. Maar, wanneer ik even diep adem haal en bij mezelf incheck waaróm ik hetgeen wil waar ik in the end toch niet blijer van wordt.. komt er vaak een heel andere uitkomst dan ‘ik wil gewoon die rol koekjes’. Vaker is het…

  • ik ben moe en heb behoefte aan ontspanning
  • ik wil even niets en rusten
  • ik heb behoefte aan een fijn gesprek of knuffel
  • ik voel mij gestrest of onrustig
  • ik voel me verdrietig, eenzaam
  • ik heb over mijn grenzen laten gaan en voel me daardoor nu onbewust vervelend over mezelf
  • ik voel me niet voldaan omdat ik geen tijd heb genomen om de dingen te doen die ik WIL doen…

Allemaal motivatortjes die je de snack kast open laten trekken voor letterlijk ‘een zoethoudertje’ om even niet het onprettige gevoel te hoeven voelen of om ‘meer energie tot je te nemen’ in de vorm van snelle suiker. Een vicieuze cirkel die binnen een half uur of een uur weer voor een éxtra grote dip gaat zorgen en je weer op pad stuurt om de voorraad aan te vullen. Je wordt als het ware slaaf van de suiker. Wat ook bekend is bij grote bedrijven die graag willen verdienen aan jouw eet- en koopgedrag… 

Welke suiker je wilt vermijden

Wat je van suiker wilt, is eigenlijk niets. En dan bedoel ik geraffineerde suiker, die witte kristal variant die in koffie wordt gedaan, in alle koekjes, snoepjes, cake etc zit verwerkt. Maar ook… in sauzen, ‘gezonde’ sapjes, fruitige theesoorten, frisdranken, (dubbel fris, taksi etc.) fruitkoekjes, verschillende soorten brood, soorten broodbeleg, cruesli.. Noem het maar op. Wanneer je blind je voeding koopt, zonder de verpakkingen af en toe te bekijken krijg je sowieso onbewust meer suiker binnen dan dat je weet. 

En dat is poep. Suiker zorgt voor brain fog (weet je wel dat vage wattige gevoel in je hoofd) voor mega ups en downs in je bloedsuikerspiegel, het beïnvloedt je hormonen, je darmen, je energie level (allemaal nadelig) en het vervormt je smaak, waardoor je puurdere (gezondere) producten minder smaak vind hebben of minder lekker gaat vinden. En mega poep… (Geraffineerde) Suiker staat aan de basis van heel, heel veel ziektes en aandoeningen.. etc etc. Maar toch, wordt het in enorme hoeveelheden verwerkt in voeding door alle grote bedrijven en fabrikanten.

Craving vs echte behoefte

Ik vind het altijd wel typerend als een vriendin zegt dat ze tijdens haar menstruatie chocola MOET hebben. Even los van het feit dat dit meer zegt over een bepaalde voedingsstof waar je dan behoefte aan hebt zoals bijvoorbeeld magnesium of ijzer, dan dat het perse betekent dat je chocola nodig hebt. Ook die hele ‘period-chocolade-craving is wel een beetje uitvergroot door media, reclames, films etc. Maar goed hé… een excuus voor chocola is altijd prima.. 😉

Anyways, Als je behoefte hebt aan chocola wil je lichaam “hoe puurder hoe beter”, je lichaam vraagt om de voedingsstoffen van chocola. Maar je brein en door-suiker-vervormde smaakpappillen willen gewoon een hele zoete comfortfood-smaak-explosie. Dus ineens verschijnt daar Tony Chocolonely Caramel Zeezout op het toneel, een zak m&m’s of een reep melkchocola met crisps, praline vulling of.. wat je fave maar is! Met véél meer suiker dan waar je lichaam zin in heeft! En.. veel minder pure chocola met de bijbehorende voedingsstoffen waar je lichaam specifiek om vraagt dan dat je lichaam nodig heeft. Daarom eindig je met een hele reep achter de kiezen en nog steeds onvoldaan. Terwijl wanneer je in zo’n geval pure chocola, een zelfgemaakt cacao dipje of chocolate chunk neemt.. ben je én satisfied, cause it’s goood én zul je merken dat de craving ook over is. Gewoon omdat je je lichaam precies geeft waar het om vraagt! En dat zijn de voedingsstoffen ván chocola.

Hoe smaak veranderd

Ik weet nog dat ik altijd (in mijn kinder/tiener jaren) melkchocolade hagelslag at, puur vond ik veeel te bitter. Tot ik half tienerjaren ontdekte dat ik een gevoeligheid had voor koemelk, waardoor ik alle melkproducten uit mijn voedingspatroon moest skippen. Het ergste vond ik dat ik geen (melk) hagelslag meer kon eten. Na een aantal weken probeerde ik maar eens pure hagelslag bij gebrek aan beter en… ik vond het lekker! Toen ik de melk hagelslag daarna weer even proefde vond ik het helemaal niet meer lekker. Het was naar mijn idee smaakloos en proefde niet naar chocola maar naar melk! Mijn liefde voor melkchocola was gelijk over. Vandaag de dag merk ik het ook. Wanneer ik een periode puur en suikervrij eet en

ik neem weer een keer bijvoorbeeld wat m&m’s, vind ik het in eerste instantie totaal niet lekker, maar eerder chemisch en smaakloos. Wanneer ik er een hand van neem, gebeurt er iets geks waarna ik het lekker ga vinden en door blijf eten, waarna ik de volgende dag ineens weer cravings krijg.. Zo beïnvloedbaar is onze smaak en zo dwaal je vaak langzaam af naar een steeds ‘gemanipuleerder’ voedingspatroon. (meer suiker/zout/vet in plaats van pure producten met pure ingrediënten en smaken) Welke ingrediënten we achterwege laten of juist toevoegen, beïnvloedt hoe we voeding en smaak ervaren. Die kleinste gewoontes zijn dus mega bepalend voor ons gehele voedingspatroon.

Afkicken van suiker

Mijn bewustzijn van suiker is onder andere door mijn moeder gestimuleerd. Met haar mega grote eigen moestuin en altijd gevulde vriezer met eigen brood en suikervrije baksels, komt het als je bij haar langs gaat eigenlijk zelden voor dat je iets uit de supermarkt voorgeschoteld krijgt. Al een aantal jaar bakt ze haar eigen brood en wanneer ik een paar jaar geleden bij haar at, vond ik het altijd maar een beetje smaakloos. Het was niet zo lekker luchtig en het had een ander smaakkie dan het brood van de bakker, minder smaak vond ik.

Ondertussen ging mijn foodjourney verder en ging ik steeds ‘schoner’ eten, steeds minder bewerkte dingen, geen ‘knorr pakketjes’, geen ‘kruidenzakjes’, minder ‘snel-suiker-beleg’ (jam, hagelslag, appelstroop, chocoladepasta), ik ging mijn varianten van zuivel zonder suiker kopen. (soyamelk/yoghurt, havermelk, amandelmelk, kokosmelk/yoghurt etc.) Zonder suiker is altijd een spannende term, ik kan ook beter zeggen ongezoet. Dus geen suiker en ook geen andere vormen van suiker met een ander naampje die hetzelfde in je lichaam doen.

Na een tijdje begon ik mijn eigen brood te bakken. Natuurlijk volgens het recept van mijn moeder. Alleen al het hele proces van je eigen brood bakken is heerlijk meditatief en ontspannend. Door dat soort back-to-basic dingen te doen en lekker met je handen bezig te zijn, lijkt de tijd wel langzamer te gaan. Het is zo ontspannend en het geeft je een mega voldaan gevoel; je eigen gebakken brood op tafel en de geur van vers gebakken brood in huis.. I love it! Na exact hetzelfde recept te hebben gevolgd en ik dus hetzelfde brood op tafel had staan als dat ik een tijd daarvoor bij mijn moeder kreeg was ik benieuwd wat ik van de smaak vond.. En I was surprised. Ik vond het me-ga lekker! 

Het puurder eten en véél minder snelle suikers binnen krijgen had ervoor gezorgd dat mijn smaak weer een stukkie verder was hersteld 🙂

Emoties en suiker

Terug naar de soort-van-haat-liefde verhouding met suiker. Eigenlijk gaat die niet om de suiker. En dit is denk ik voor velen herkenbaar. Wanneer iets in mij wat uit balans is, wanneer ik moe ben, geïrriteerd, boos, overprikkeld of gestrest, maar niet de ruimte voel of neem voor mezelf om daar even ‘mee te gaan zitten’, vertaald dat zich nog wel eens naar mezelf zoet houden met.. iets. En vaak is dat “iets” dan niet perse iets waar mijn lichaam blij van wordt, ineens wil ik een wit bolletje met heel veel hagelslag, het zakje m&m’s in de kast op het werk is ineens niet meer veilig, die koekjes en cakejes waar ik normaal niet naar taal roepen me ineens heel hard.. Wanneer ik daar aan toe geef, in plaats van even de tijd nemen voor mezelf en wat er speelt, merk ik dat ik vrij snel in een cyclus kom. Mentaal ben je al even uit uit balans en door de suiker in je lichaam te gooien gaat ook dat systeem je nog eens aansturen op ‘minder goede’ keuzes. Suiker heeft een mega invloed op je darmen en hormonen, en die zijn op hun beurt weer van mega invloed op je stemming, geluksgevoel, energieniveau en emotionele welzijn!

Waarom zit suiker in onze voeding? 

That’s easy, geraffineerde suiker heeft letterlijk geen enkele positieve uitwerking op ons lichaam, enkel belastende. De enige reden is dat suiker er voor zorgt dat we een product ‘lekkerder’ gaan vinden en er dus meer van kopen = meer winst voor het bedrijf. Gezondheid komt niet voor in die filosofie. 

Het effect van suiker 

Hoe puurder (suiker vrijer) ik ging eten hoe lekkerder ik mijn voeding begon te vinden. Hoe makkelijker het ook werd de juiste keuzes te maken. Ik merkte ook dat ik beter begon te voelen wat welke voeding voor effect had op mijn lichaam. Kreeg ik er energie van, voelde het zwaar in mijn lichaam of werd ik er moe van, gaf een soort ´brainfog´ of hield het me juist helder en fris, gaf het energie ups en downs of steady energie, gaf het me een verzadigd gevoel of had ik daarna steeds de behoefte aan ´nog iets´.

Voeding heeft eigenlijk maar één functie en dat is ervoor zorgen dat ons lichaam optimaal kan en blijft functioneren. Wij hebben er in onze ´wereld´ van gemaakt dat het allerlei cravings moet vervullen. Maar die cravings komen zelden van ons lichaam (wanneer we ons lichaam goed voeden) maar doorgaans uit ons ego. Ons ego dat onmiddellijk zijn zin wil krijgen en gepleased wil worden met iets lekkers. Stress, vermoeidheid, irritatie, verdriet.. etc. dat we nog wel eens willen negeren door het te onderdrukken met pleasing food, vind ook zijn oorsprong in het ego. Hoe meer we in lijn komen met onszelf en ons lichaam, hoe meer die ‘ongezonde’ cravings en gewoontes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wanneer we onszelf liefhebben, willen we ook goed zijn en goed doen voor ons lichaam. Soms ontbreekt er dan nog de kennis om te weten wat dan beter zou zijn of kunnen in onze gewoontes en voedingspatroon. Ik ben en vind mezelf geen voeding professional, laat ik dat nog even herhalen. Ik deel alleen mijn eigen proces naar een steeds puurder eetpatroon en naar een steeds betere connectie met mijn lichaam. Dat gaat met vallen en opstaan, zoals alles. Eb en vloed, het is het ritme van het leven en ook.. van onze processen. 

We struggelen soms, we zien bij anderen dat ze maar vanalles doen en eindeloos veel energie en discipline hebben en zelf is het soms zoeken naar de motivatie voor het kleinste dingetje. Er zijn zoveel invloeden waar we onszelf niet bewust van zijn maar die enorm bepalend zijn voor hoe we ons voelen. Voor hoe ons energieniveau ervoor staat, onze stemming, onze blijheid, helderheid en.. voor in hoeverre we in verbinding en contact staan met onszelf.. En dat is mijn motivatie voor alles wat ik deel, wanneer we, vanuit liefde voor onszelf, steeds bewuster worden van alles in en om ons heen, kunnen we steeds krachtigere keuzes maken voor en vanuit onszelf. Keuzes die ons dichter brengen bij wie we echt zijn, wat we echt zijn en waar we echt willen zijn. 

Ik heb een 80/20 balans zeg ik altijd. Suiker helemaal uitbannen hoeft voor mij ook niet, het is alleen een bewuste keuze geworden. Ik weet wat het doet, met de helderheid in mijn hoofd, ik weet dat er een energie dip volgt en dat mijn lichaam er niet écht blij van wordt. Maar..

er is ook food for the soul. En dat is soms gewoon een heerlijke niet-verantwoorde snack of traktatie, soms vegan soms niet, soms met geraffineerde suiker, soms niet..

Enjoy Food. Enjoy Life 🙂