garlic-2556022_640

Part II van mijn Foodjourney – Meat

Ik herinner me nog een moment als jonge tiener. Mijn broers wilden heel graag een keer een ‘hele kip’ op tafel voor het avond eten. Mijn moeder gaf er met lichte weerstand aan toe om het ding te bereiden. Ze zet het ‘ding’ op tafel en ik riep gelijk dat ik er niets van wilde, het was vies en zielig. Ook mijn broers kwamen terug op wat ze hadden gezegd, dit leek toch wel heel veel op het beest wat het ooit was. Iedereen kreeg er een soort weerzin tegen, DIT wil ik niet eten. Uiteindelijk, hoe sad ook.. is de hele kip onaangeraakt de prullenbak in gegaan. 

Zolang het maar niet op vlees LIJKT

Dat was hoe vlees eten voor mij werkte, ik at het, tenzij het op een dier, of een onderdeel ervan LEEK. Een kippenpoot, een no go. Stukjes kipfilet, prima. Een hamburger, top! Een biefstuk met stuk bot eraan, no way. Ik vind die jonge Fiene wel grappig, zo onwetend. Maar ergens leefde dus al wel het bewustzijn van het dierenleed. Daar wilde ik niet aan bijdragen. Ik denk eigenlijk, dat bij heel veel mensen ergens onderhuids hetzelfde idee leeft. Dit wordt wellicht alleen overschreeuwt door alle marketing en reclame beelden en teksten die er voortdurend op ons af worden gevuurd. Daarmee worden we steeds ‘voor het lapje gehouden’. De vleesindustrie is mega mega commercieel, er zit niet voor niks een hele vleeslobby achter.

Definitie Lobbyen: Het stelselmatig uitoefenen van invloed op beleidsmakers bij bestuursorganen.

Reclames worden de wereld in geslingerd als ‘vlees is voor echte mannen’, het beeld van bbq’s gevuld met vlees in een decor van vrije groene weilanden met goed uitziende koeien… Het gaat niet om transparantie en gezondheid. Het gaat niet over de achterkant van de industrie, de werkelijkheid, het leed, de massa waarin ‘geproduceerd’ wordt (In Nederland alleen worden er dagelijks 1,7 MILJOEN! dieren geslacht!) En ook.. de kwaliteit van het vlees dat volledig verloren gaat door deze massa. Niet alleen fysiek gezien, ook op energetisch vlak. 

Picture this, je leeft een super mooi leven, je realiseert als je doelen, dromen en wensen. Je bent omringd met de mensen waar je van houdt. Je ervaart iedere dag vrijheid, ruimte, je geniet van buiten zijn, natuur en ontspanning. Aan het eind van je leven ben je dankbaar, kijk je vol voldoening terug op je leven en overlijdt je, in vrede. 

Picture this, je leeft je leven vol wrok, boosheid, frustratie en angst. Je leeft elke dag in enorme stress, spanning, je komt niet buiten, bent opgesloten, ziet weinig daglicht en leeft met 5 mensen in een grijze cel. Je hebt geen vrijheid. Je raakt verdoofd, kunt het niet meer verwerken en “tuned uit”. Je komt vol stress, letterlijke doodsangst en pijn aan je einde. 

Voel je de energie? Van het ene plaatje? En het andere? 

Ik geloof heilig in energie, dat álles energie is en heeft. Wanneer vlees (het dier) afkomstig is uit de industrie van het tweede voorbeeld is dat de energie die op jouw bord beland. En dus.. in jouw lichaam.

Een collega die jarenlang vegetarisch was geweest en na lange tijd weer vlees ging eten, vertelde mij dat dit een bijzondere uitwerking op haar had. Na het eten van vlees, en met name varkensvlees, merkte zij dat ze er agressief van werd. Mij verbaasde het niet.. 

Marketing kan dat wat slecht is goed laten lijken, en andersom

We hebben het niet door, tot we erbij stil gaan staan, dat er constant invloed wordt uitgeoefend op ons koopgedrag. Woorden, plaatjes, verhalen.. Het is geen nieuws dat bedrijven, merken en organisaties hun uiterste best doen het koopgedrag te beïnvloeden is, door in te spelen en het bespelen van de emotie. Zonder dat we het weten maken we keuzes die helemaal niet in lijn liggen met ons authentieke zelf en met wat ons gezonder en gelukkiger maakt. Tot nu. Hoop ik. Hoe bewuster we worden, hoe beter we keuzes kunnen maken die we ZELF willen, die ons weer dichter bij onszelf brengen. 

Overstap naar vegetarisch

Part II van mijn foodjourney was dan ook de overstap naar een vegetarisch voedingspatroon. En vaak hoor ik wanneer dit ter sprake komt, dat diegene ook graag minder of geen vlees meer zou willen eten. Maar dan is er bijvoorbeeld een partner die dat niet perse wil, wat de overstap lastiger maakt. Het is letterlijk een nieuwe gewoonte die je jezelf wilt aanleren, dat vraagt dus ook even ‘verwerkingstijd’. Als Nederlander zijn we gewend om ons eten ´om vlees heen´ te bedenken. Kijk op een gemiddeld menu in een restaurant en je kiest voor een mixed grill, een biefstuk of zalm en de groenten…. die krijg je er in een klein schaaltje bij. 

Is vegetarisch eten niet eentonig?

Er ging dan ook een wereld voor me open toen ik me op het pad begaf van vegetariër, je hebt ZOVEEL MEER KEUS! Omg.. mijn voedingspatroon is véél gevarieerder dan toen ik nog vlees at. Maar, even een stapje terug. Wanneer iemand dan reageert met ‘ik wil ook graag minder of geen vlees meer, maar mijn partner..” Dan kijk ik letterlijk in de spiegel van een aantal jaar geleden. Ik was ook nooit helemaal blij met het eten van vlees. Niet mega opvallend of bewust ervan, maar als ik bijvoorbeeld mensen hoorde of zag die vegetarisch waren was ik altijd geïnteresseerd. “Hoe doe je dat?” En.. “eigenlijk wil ik dat ook.” Destijds had ik ook een partner die daar niet direct voor open stond. Ik wist ook niet helemaal waar te beginnen, maar door die interesse erin begon ik al wel bewuster met vlees om te gaan. 

Hoe begin je vegetarisch te eten?

Mijn eerste stap was het gaan kopen van biologisch vlees. Daarnaast ging ik af en toe vleesvervangers gebruiken en andere gerechten maken waarin bijvoorbeeld kaas zat verwerkt i.p.v. vlees. (Ik koos dan altijd voor feta of geiten/schapenkaas want koemelk wilde ik vermijden) Daarna begon ik meer noten toe te voegen ‘voor de bite’, in plaats van vlees en ook maakte ik kennis met linzen, verschillende soorten bonen en kikkererwten. En zo was er een beginnetje gemaakt aan een ander voedingspatroon. 

Documentaire tips 

Wanneer je nieuwsgierig bent naar vegetarische voeding en het hoe en waarom erachter, dan zijn er wel goede documentaires om te kijken om je er verder in te verdiepen. Het is namelijk niet alleen het dierenleed wat er in schuil gaat, ook je gezondheid, het klimaat en milieu worden sterk beïnvloed door de vleesindustrie. Iedereen heeft zijn of haar eigen motivatie om wel of geen vlees te eten, of wel of niet te minderen. 

  • The Game Changers
  • What the health
  • Forks over knifes
  • Cowspiracy

Er zijn er meer, ik benoem alleen deze omdat ik deze zelf ook heb gezien. Als je denkt waar moet ik beginnen? Ik zou beginnen met The Game Changers (ook heel tof voor mannen!) en What the Health 🙂

Wanneer je weloverwogen en met een zuiver gevoel je keuzes maakt, op welk gebied dan ook, helpt het je om beter in je vel te zitten. Dat leidt weer tot meer energie, blijheid, voldoening en levenslust.. 

It’s all connected 🙂 

In PART III van mijn foodjourney ga ik verder in op een ander onderdeel van voeding dat heel heel heel veel invloed heeft op je energieniveau, hormonen, smaak en.. stemming! 


Liefs,