cereals-563796_640

Food Journey Part I – Dairy

Voeding, koken, bakken, boodschappen.. Ik word blijer van een uur struinen in een ekoplaza dan van winkelen in een drukke winkelstraat op zoek naar nog meer kleding. Goede voeding is voor mij een hobby, een in-het-moment-kom-activiteit en een lijf blij maker! Mits we de voeding kiezen waar ons lichaam wat mee kan. Ik heb ontdekt wat (te veel) zuivel met je doet, hoe (geraffineerde) suiker je energie KOST en vlees.. heb ik al een lange tijd geleden in de ban gedaan. Ik zeg niet dat iedereen moet stoppen, ieder lichaam is anders en bepaalde types hebben een mate van vlees nodig (is mijn kijk hierop). Ik hoop dat er door de jaren heen steeds meer bewustzijn komt en dat de vleeseters een bewust stukje vlees kopen en gaan voor kwaliteit. Er zijn veel lokale biologische – en boerderijwinkels waar je kunt zien hoe de dieren leven, je kunt je toekomstige stukje vlees letterlijk aaien. Het creëert bewustzijn en respect, wat je vervolgens meeneemt je keuken in en zo ook je lichaam. 

Anyways, mijn foodjourney zijn mijn ervaringen, op mijn lichaam. Maar ook de ervaringen van de mensen om mij heen die bepaalde veranderingen door hebben gevoerd of juist weer terug draaiden. Ik ben geen foodpro, voedingsdeskundige of whatever in die richting. Ik ben al jaren aan het spelen en experimenteren met de elementen van een steeds bewustere en gezondere levensstijl. Met de motivatie om alles uit mezelf te halen, onbeperkte energie te ervaren, de dingen te kunnen doen die ik wil. Spelen met al die losse elementen (Beweging, meditatie, mindset trainingen, energetische behandelingen, therapiën, voeding, yoga.. )  zorgden ervoor dat ik mezelf leerde kennen, mijn lichaam beter heb leren aanvoelen en steeds meer in lijn kwam te staan met mezelf, mijn lichaam en.. het leven dat ik wil leven. Tja, dat is even een sprongetje lijkt het, maar alles is met elkaar verbonden! Hoe je eetpatroon is, reikt veel verder dan je bord en je lichaam. Het reikt naar de manier waarop je leeft, hoe je voor jezelf zorgt, hoe je over jezelf en je lichaam denkt. Wat weer bepalend is voor hoe je in het leven staat, of je jezelf een prioriteit maakt en dus ook.. of je van je verlangens en doelen een prioriteit maakt! En dat bepaalt weer of je het leven leeft wat je wilt leven.. of een leven dat ‘nou eenmaal zo is gelopen’. 

Een lichaam dat goed in zijn velletje zit, gevoed wordt met de voeding waar zij om vraagt en haar motortje optimaal op kan laten branden is daar een essentieel onderdeel van. Dat is 80%. Die andere 20% is voeding voor de ziel, een vegan oreo cupcake van Lots and More, of een op de tong smeltende vegan brownie van de Eko Plaza for example. 

How the food journey started

Mijn food journey begon onbewust als tiener al, nadat ik om de paar weken zieker dan ziek was, bleek ik een overgevoeligheid voor melk te hebben. Wanneer ik ziek was geweest pakte ik mijn normale voedingspatroon weer op, waarin dus melk zat. Door de weken heen bouwde het zich weer op in mijn lichaam tot het weer te verzadigd was van iets waar het niet tegen kon en ging het door middel van ziek te worden weer op een reinigingskuurtje. Toen bleek dat melk (-producten) het probleem waren en ik stopte met het gebruiken daarvan, was mijn regelmatige ziekzijn over. 

Een best fijne ervaring eigenlijk, hierdoor was het voor mij in één keer duidelijk hoe voeding en je lichaam samenwerken.. of elkaar tegenwerken!

Het leuke aan zo’n ontdekking is dat je je erin gaat verdiepen en vervolgens ging ik het door de jaren heen bij veel meer mensen herkennen. Mensen die dagelijks glazen melk en blokken kaas naar binnen werken en ondertussen struggelen met heftige acné, exceem, jeukende huid, darmproblemen.. etc.  De oplossing die doorgaans wordt gezocht is die van pillen, zalfjes of andere medicatie. Ehh ja, what can I say, we leven in een pharma-wereld. Voeding.. lieve mensen.. voeding.. Het begint bij wat je er in stopt. Een lichaam is puur natuur en werkt logisch. Stop je er iets in waar het ziek van wordt, zorgt het dat het eruit wordt gewerkt. Blijf je het erin gooien, verstoor je het hele systeem en gaat het rare dingen doen om je duidelijk te maken JOEHOE HELP! Ik word hier ziek van! Verandering van spijs graag!

Een benzine auto rijdt geruisloos op benzine totdat je zand door z’n brandstof gaat gooien. Ineens gaat de motor rare symptomen vertonen, dan kun je de motor wel vervangen, en alle onderdelen eromheen…. maar als je zand in die tank blijft strooien blijf je bezig. 


Same story, different motor. 

So far, mijn foodjourney. In een volgend artikel ga ik verder in op de stap van vlees naar vega 🙂

Liefs, 

F