verbinding

Hoe blijf je in verbinding met jezelf? – inclusief 12 tips

Iemand vroeg laatst aan mij, wat doe jij om in verbinding te blijven? Ik realiseerde me dat dat niet persé één ding is dat je kunt doen of laten om het te realiseren. Het valt of staat met een bepaalde keuze en dat is de keuze om in elke situatie trouw te blijven aan jezelf. Wanneer je trouw blijft aan jezelf, dan blijft de verbinding met jezelf intact. Het is de de oefening om steeds in te blijven tunen bij jezelf, bij je lichaam en bij je hart, wat is het juiste voor mij en wat voelt voor mij goed om te doen of zeggen? Dus de vraag is meer; hoe kun je steeds trouwer worden aan jezelf zodát je een steeds sterkere verbinding ervaart? 

Waarom raak ik mijn verbinding kwijt?

Vaak weten we wel wat we zouden móeten doen, maar kiezen we ervoor om de makkelijkere weg te kiezen. Dit is ons hoofd, ons ego dat vertelt, ahh zo belangrijk is het niet. Die kiest graag de weg van korte termijn geluk en de minste weerstand. Terwijl die op lange termijn en op grotere schaal juist véél weerstand creëert en mínder geluk. Dat is het tegenovergestelde van wat het hart wil en daar wil je juist mee verbinden. Oftewel, het begint met het bewust worden van je gedrag; Wanneer doe je wat je eigenlijk niet zou willen doen en waarom sta je het toch toe van jezelf? En dan de switch maken en gaan luisteren op die momenten naar wat je eigenlijk écht zou willen doen. Het vraagt een liefdevolle vorm van discipline. Nee zeggen tegen het ego dat je in je safe space wil houden en Ja zeggen tegen je hart dat je leven wil verrijken, verruimen en je wil laten groeien, opbloeien en jou in je kracht wil zien!

Exemple d’Fiene

Eén van de dingen die bijdragen aan je gevoel van verbondenheid, zijn de activiteiten die je verkiest in je ´vrije tijd´ en de manier waarop je dan ontspanning zoekt. Voor een tv hangen en/of op je telefoon scrollen is daar zeker geen bijdragend onderdeel van. (Tenzij je bewust kiest voor een stukje entertainment en hier met je aandacht ook echt bij bent en ervan geniet.) Gister was voor mij een vrij ongewone avond waarop ik ruim een uur lang, vlak voordat ik naar bed wilde gaan, nog op mijn telefoon bezig was. Het was fun want ik had een leuk gesprek, maar het boek dat ik wilde lezen en dat mijn hoofd zeker meer rust zou geven zo vlak voor het slapen, lag dichtgeklapt op mijn schoot. Ik ging, ook nog een stuk later dan normaal, naar bed en legde het boek ongelezen weg. Ik deed mijn nachtlamp uit en m’n ogen dicht en gelijk sprong de gedachte in mijn hoofd… “Ja dit is dus niet chill”. Mijn hoofd was nog onrustig en ik heb met mezelf de afspraak elke avond voordat ik ga slapen te lezen, ook al is het één pagina. En ik had die afspraak met mezelf verbroken. Mijn ego zei gelijk; “ah joh, is niet erg, komt morgen wel weer”. Maar ik zélf was niet voldaan. Ik wilde lezen damnit. Dus deed ik mijn lamp weer aan begon te lezen, ondanks het late tijdstip. Ik viel in in een vet tof stuk in mijn boek waar ik weer helemaal geïnspireerd door raakte, waarna ik vervolgens met een heel fijn gevoel in slaap viel. 

Wat nou als ik het niet had gedaan? 

1. Dan had me niet aan mijn eigen afspraak gehouden, wat het vertrouwen in mezelf had geschaad.

2. Door een afspraak met jezelf te verbreken zonder echt zinvolle of waardevolle reden verbreek je het lijntje met jezelf en VERZWAK je dus de VERBINDING. 

3. On top of that, het gevoel waarmee je gaat slapen = het gevoel waarmee je op staat. Je gevoel van geschaad vertrouwen en zelfafwijzing neem je letterlijk mee de nieuwe dag in die nog niet eens begonnen is. Wat gaat die gezette toon je brengen?

Let’s build some HEART connection

Hoe je steeds meer in lijn met jezelf en vanuit je hart gaat leven leerde ik in de laatste jaren met vallen en opstaan en gaat zoveel verder dan een meditatie momentje op een dag of een ademoefening in de ochtend. Het is een manier van leven, waarmee je elke dag kiest voor het hoogst haalbare, voor authentiek zijn en aanwezig zijn in ieder moment. Het omvat hoe je je energie in stand houdt, hoe je trouw blijft aan jezelf, hoe je kiest voor jezelf, hoe je je eigen keuzes durft te maken en luistert naar je hart, je behoeftes en je lichaam. Iedere keer als je iets doet of zegt dat niet in lijn ligt met wie je werkelijk bent, verbreek je de verbinding. Druk je het telefoontje weg waar je zo lang op wachtte, kom je in een soort automatische piloot stand en wordt je lichtje gedimd. Je kunt gewoon opnieuw inbellen, dat is het goede nieuws. 

Hoe vind ik de verbinding terug?

Praktisch gezien zijn de eerste stappen die je kunt zetten naar meer verbinding super easy. Iedereen kent de basic stuff; ik zou eigenlijk minder willen drinken, gezonder willen eten, minder vlees willen eten, meer willen sporten, yoga willen leren, vaker naar buiten willen gaan, minder willen roken, meer willen lezen, minder tv willen kijken of op social media willen zitten, vaker willen mediteren.. Stop wishing for it. Start DOING it! Wensen en dromen worden pas echt leuk als je ervoor in actie komt. Verbinding met jezelf vraagt ook om een vorm van actie namelijk; het ego temmen. En deze basic stuff zijn de kleinst denkbare stapjes waarmee je dit traint. Elke dag weer zodat je momentum en flow creeert van verbinding en trouw zijn aan jezelf, je hart en de beste versie van jezelf.

Iedereen heeft dromen, wensen, verlangens en gedachten over wat je het liefst zou doen of zeggen, wie en hoe je het liefst zou zijn. Hoe je leven er ideaal gezien uit zou zien, de mensen of het soort mensen met wie je je het liefst zou omringen, de dingen waar je het meest blij van wordt en het liefst heel veel mee bezig zou zijn. Al deze dingen vragen om een keuze, keuzes die gebaseerd zijn op je prioriteiten en hartenwens. Wanneer je ervoor kiest om die in kaart te brengen en ernaar te gaan luisteren en, no matter what, trouw te blijven aan dat gevoel, dan vallen de onbenulligheden die veel te veel tijd van je afnemen en de verbinding met jezelf verzwakken vanzelf weg. 

Dingen die je nú kunt doen om meer in verbinding met jezelf te komen?

 • Start je dag met yoga 
 • Start je dag met een ademoefening
 • Maak kennis met reiki
 • Maak een visionboard – maak contact met wat je het liefst zou doen
 • Integreer meditatie in je dag
 • Ga naar buiten
 • Sluit je dag af met yoga nidra
 • Doe een ademoefening
  • als je thuiskomt van werk
  • als je uit verbinding raakt
  • als je stress en onrust ervaart
  • ‘s ochtends voordat je je dag begint
  • ‘s avonds voor het slapen
  • wanneer je jezelf even kwijt bent
 • Houd de televisie uit 
 • Maak een wandeling
 • Zoek rust en stilte op
 • Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit
 • Doe een bodyscan

Verbinding is de basis van weten wat je wilt, keuzes kunnen maken en jezelf voldaan, liefdevol, blij en energiek voelen. Wat je ‘s ochtends als eerste doet en hoe je je avond invult is key.

Maak van jezelf en je leven een hartsproject!
Liefs,
F

P.s. Hieronder wat inspiratie video’s zodat je gelijk kunt beginnen! 🙂

Wim Hof ademhalingsoefening (Ik doe hem elke dag 1 of 2 keer)

Een korte yoga practice van mijn fave Kassandra 🙂

Yoga nidra

Bodyscan gericht op meer liefde voor je lichaam. Meer liefde voor je lichaam = een betere verbinding met je lichaam!

Meditatie uit je hoofd – in je lichaam

Een van m’n lievelings; yoga in de avond! 10 of 20 minuutjes..