clean make up

Make up Call

Er wordt geregeld aan mij gevraagd welke foundation ik draag, welke bronzer ik gebruik of welke merken make up en huidverzorging ik het best vind. Dan komt er zó veel info in mij naar boven die ik wil delen dat het doorgaans niet bij een kort en concreet antwoord blijft. 

Dirty Dozen

Het begint ermee dat ik zoveel mogelijk voor natuurlijke producten kies. Waar de “dirty dozen ingrediënten” niet inzitten. Tot een jaar of zes geleden had ik nog geen idee van het bestaan van dit begrip. In de tijd dat ik mijn salon runde gebruikte ik alle bekende merken en zat mijn visagie koffer vol met merken en producten die op het oog een ontzettend goed resultaat leverde. Deze producten werden door alle ´grote namen´ gebruikt. Maar eigenlijk wist ik helemaal niet wat er precies in deze producten zat. Langzaam begon ik me daar bewust van te worden. 

Uiterlijke verzorging of uiterlijke vertoning?

Zo leerde ik dat het helemaal niet standaard is dat cosmetica cruelty free is en dat de ingrediënten in de producten waar je ´mooier´ van zou worden, op lange termijn averechts kunnen gaan werken. Ik leerde de schaduwzijde van de branche kennen en ieks.. daar schrok ik van. Los van de marketingstrategie, daarover in een ander artikel meer, vond ik het redelijk shocking dat gezondheid, duurzaamheid en eerlijke productie (lees: ten koste van niets of niemand en dus sowieso CRUELTY FREE!) niet standaard bij alle merken wordt meegenomen in de ontwikkeling van producten die onder de noemer ´uiterlijke verzorging´ vallen. Maar verzorging is; iets dat je gezondheid en lichaam goed zou moeten doen toch?

Zal wel goed zijn toch?

De keuze om een bepaald product te kopen wordt vaak onbewust gemaakt op basis van de marketing om een product heen. De verpakking, de prijs, het kleurtje, de foto, een influencer.. Zelf ging ik er altijd van uit dat het product op zichzelf wel goed zou zijn, wat mij ook die keuzevrijheid gaf. En met goed bedoel ik, goede ingrediënten, niet belastend en vervuilend voor mijn lichaam en eerlijk geproduceerd. Ik dacht er eigenlijk niet over na want het leek me vrij logisch dat het hieraan zou voldoen. Het staat in een goede drogist of cosmetica winkel, dus leek het mij dat het aan die basisvoorwaarden wel zou voldoen?!

Think again

De beauty business is een van de grootste industrieën waar méga veel geld in om gaat en waar money de eerste prioriteit is. Niet jouw huid, niet jouw welzijn en niet jouw gezondheid. Ik durf wel te zeggen dat een groot deel van de huidige industrie ten kóste van onze gezondheid, welzijn en.. zelfvertrouwen gaat! Want dat daarop wordt ingespeeld om koopgedrag te stimuleren is een koud kunstje zo oud als de weg naar Rome. So, tijd om daar verandering in te brengen! Hieronder een begin waar je op kunt gaan letten. 

Para? 

Je hebt het woord vast wel eens gehoord, parabenen.

Waarom zit dit in een product? Ze weren bacteriën en schimmels waardoor producten langer houdbaar blijven. Wat is er mis mee? Doordat je lichaam deze stof herkent als oestrogeen kan het je hele hormoonhuishouding in de war schoppen. (15% van de vrouwen kampt met vruchtbaarheidsproblemen waarvan de grootste oorzaak een verstoorde hormoonhuishouding is.. How that so?) 

Hoe herken je deze stof op een verpakking? O.a. zo: isobutylparaben, propylparaben, ethylparaben, methylparaben, butylparaben.

Tipje! Ook in je boodschappen kun je dit ingrediënt opsporen en dus bannen uit je voedingspatroon! 🙂 Ze zijn op het etiket te herkennen aan de e-nummers E214 en E219.

Tipje! Ook in je boodschappen kun je dit ingrediënt opsporen en dus bannen uit je voedingspatroon! 🙂 Ze zijn op het etiket te herkennen aan de e-nummers E214 en E219.

LOOD in je lipstick?

Uit een onderzoek van National Health and Medical Research Council van Canberra bleek dat een vrouw in haar leven tussen de 500 en 1500 gram lipstick ‘eet’! Als deze lipstick dan bestaat uit zware metalen zoals lood is dit geen onschuldig tussendoortje meer. Wanneer je lipstick deze giftige stoffen bevat wordt dit mooie lipkleurtje door de jaren heen een gezondheidsprobleempje. Om even de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde te quoten;  

“Zelfs kleine hoeveelheden aan zware metalen kunnen zonder symptomen onomkeerbare schade veroorzaken.”

Waarom zit het in make up en verzorgingsproducten? Het ontvet! Vrij heftig wel.. ze verwijderen de beschermende vetten van je huid, verstoren de vochtbalans en zorgen voor huidveroudering.

Hoe je lood in make up kunt herkennen? Lood valt onder het kopje Polyethylene glycol. Net als arsenicum, kobalt, ijzer, cadmium, nikkel en ethyloxide. Het wordt op een aangeduid op een etiket als PEG-.. in combinatie met een nummer erachter. Zie je een van deze termen of PEG-…. -> That’s a no for me! 

Phenoxyethanol

Waarom zit het in een product? Net als parabenen wordt dit stofje gebruikt als bacteriedoder. 

Gek genoeg staat dit stofje in de top 10 van meest voorkomende allergieën. Niet heel gek als je nagaat dat er op de proefdieren (zucht..) al bij een kleine dosis huidirritaties en vruchtbaarheidsproblemen ontstonden. De EU kwam met een wervelende oplossing; er mag niet meer dan 1% van phenoxyethanol in een product zitten! Woehoew! Kleine kanttekening voor de heren die dit besloten op hun grijze kantoortjes; het zit in mega veel producten die we dagelijks gebruiken; Foundation, concealer, douchegel, tandpasta, parfum, shampoo, haarlak, desinfecterende middelen, vochtige toiletdoekjes, zonnebrandcrèmes, gezichtscrèmes. Om maar iets te noemen. Dat stapelt wel lekker op zo…

Hoe herken je het op een verpakking? Phenoxyethanol, 2-Phenoxyethanol, Euxyl K® 400 (mixture of Phenoxyethanol and 1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane), PhE 

Tipje! Koop ongeparfumeerde producten of producten die geparfumeerd zijn met pure etherische oliën! Daarvan is de kans kleiner dat het vol zit met.. shitty stuff!

Dusss… welke make up draag ik?

Je leest het al.. ik kan hier niet goed kort op antwoorden. Ik wil er vooral heel veel over kwijt! En even een kleine disclaimer, ik ben totaal geen dokteranders met veel kennis van al die stofjes.. Nope, not at all! Ik heb me vooral door de jaren heen keer op keer verbaasd over hoe weinig we weten over basic dingen die dagelijks ons mentale, fysieke, spirituele en emotionele welzijn beïnvloeden. Bijvoorbeeld; hormonen hebben een mega invloed op hoe we ons voelen en hoeveel energie we hebben… En zijn dat niet twee onderwerpen waar heel veel van ons mee worstelen? 

Ik geloof niet in dat er één ding is dat de KEY is tot ‘succes’ op welk gebied dan ook. Om lekker te leven, goed in je vel te zitten en blijheid, tevredenheid en voldoening te ervaren, is het de kunst om jezelf en het leven holistisch te benaderen. En zo op ieder aspect beetje bij beetje kleine verbeterpunten door te voeren. Zo kom je iedere dag dichter bij jezelf, dichter bij wie je echt bent en wilt zijn en ontwikkel je steeds meer zelfliefde en zelfvertrouwen.

Oja, en welke merken ik graag gebruik? Een mix van o.a. Food for Skin, Alviana, Dr. Haushka, Lavera, Benecos, the LEKKER company, De Tuinen, Weleda.

Liefs, F