girl-5160131_640

Loskomen van een toxic relatie 

Hoe ga je verder als je lange tijd in de greep bent geweest van manipulatie, gaslighting en indoctrinatie? Hoe heel je, hoe ga je je je eigen stem en kleuren weer terugvinden en hoe vind je je energie, levenslust, plezier en vertrouwen weer terug? Na een lange tijd blootgesteld te zijn geweest aan het fenijn dat manipulatie heet, raak je deze dingen kwijt. Zelftwijfel, verwarring, een lage eigenwaarde, niet meer weten wie je bent, wat je kunt, wat jouw speciaal, mooi en uniek maakt.. Hoe heel je van deze vorm van emotionele mishandeling waarvan de littekens voor velen niet zichtbaar zijn, maar oh zo voelbaar?

Relatie VS Toxic Relatie

Na iedere relatie breuk is het de eerste prioriteit om jezelf weer op de rit te krijgen. Om te helen van het verdriet en de lessen die er in zaten te verwerken. Om te groeien als mens. Die relatie en die persoon zijn niet voor niks op je pad gekomen. Wat vertelt het jou, welk hoofdstuk mag je afsluiten en wat neem je ervan mee? Iedere relatie is en was hoe dan ook, een kado. Sommigen mooi verpakt met een kleurrijke strik, anderen met een donker, smoezelig papiertje en een duister randje.

Wanneer het om een relatie gaat met emotioneel misbruik gaat het nog een stapje en laagje verder en dieper. Het is niet alleen het verdriet van een beëindigde relatie, het gemis van een persoon die lange tijd dicht naast je stond en het verwerken van alle veranderingen die dit met zich mee neemt. Het is een les op zoveel lagen die je verwerken mag. Het heeft tijd, begrip en toewijding nodig. Toewijding waarmee je jezelf toestaat alles te voelen, alles in te mogen gaan zien en aan jezelf toe te geven dat wat je gevoeld, gehoord en gezien hebt écht klopt. Dingen die je lang hebt goedgepraat voor jezelf, recht gepraat en genegeerd, mogen aan het licht komen. Het mag tot je doordringen dat de relatie waarin jij hoopte en verlangde naar liefde, compassie, empathie, gelijkwaardigheid, respect, steun, support en oprechte aandacht, doordrenkt was met manipulatie, gaslighting en indoctrinatie. Het ging niet om jou liefhebben en laten zijn wie je bent, het ging om macht en controle. En dát.. is emotioneel misbruik. 

Gaslight effect

Terwijl ik de woorden ‘emotioneel misbruik’ typ, voel ik die oude spanning in mezelf weer opkomen. Een oude gedachte die mij wil vertellen dat wat ik denk te weten en voelen niet klopt. Een gedachte die me wil vertellen om me stil te houden en die me mezelf in twijfel wil laten trekken. Het bagatelliseert en wil me klein maken door me te vertellen; ‘het viel allemaal wel mee’. Precies datzelfde stemmetje zorgde ervoor dat ik véél te lang in een ongezonde en toxic relatie bleef zitten, waardoor ik verder en verder van mezelf afdreef en het vuurtje dat ooit in mijn ronddartelde was gedoofd. Precies dat stemmetje is de reden dat ik weet dat dit precies is wat er te schrijven valt, omdat dat het stemmetje is wat je te temmen hebt bij het herstellen van narcistische misbruik, manipulatie en gaslighting. 

Ik weet nog dat als ik destijds dingen las over narcisme, gaslighting en manipulatie ik een bron van herkenning VOELDE. Dát was wat er aan de hand was, maar mijn gedachten namen het al vrij snel over. Enerzijds door het niet te willen geloven, want als ik die info aannam, dat betekende dat ik er iets aan moest veranderen. En dat was eng, want wat moest ik? Het onbekende in? En anderzijds was dat precies het effect van wat manipulatie en gaslighting doet, het laat je wankelen in je waarneming en geloof en vertrouwen in jezelf. Je voelt iets, maar dit wordt keer op keer ontkent en misvormd. Het klopt niet wat je voelt, je bent gek, overdreven en je zit er weer eens helemaal naast wordt je verteld door Mr. (Of Mrs.) Gaslight. 

En dan is daar nog de loyaliteit..

Wanneer ik las over de effecten van gaslighting, hoe het zich opbouwt, alle verschillende technieken, alle voorbeelden, manieren en trucjes waarmee je op subtiele wijze door manipulatie wordt gecontroleerd, kon ik me in vrijwel ieder stukje herkennen. Er sprongen onmiddellijk situaties en scènes in mijn gedachten die exact zo waren verlopen zoals beschreven. Er was zoveel bevestiging en herkenning, toch lukte het me lange tijd niet om écht toe te geven en in te zien dat de persoon waar ik ooit zo verliefd op was dit deed. Het was raar, het voelde slecht en gemeen om te denken. Het kon toch niet echt zo zijn, dat doen toch alleen psychopaten en hele rare en gemene mensen? Niet die jongen die ook zijn lieve kantjes heeft, die me ook zo aan het lachen kan maken, bij wie ik me ook fijn heb gevoeld.. Het voelde als een soort bedrog om diegene waar je ooit tot over je oren verliefd op was in een ander daglicht te gaan zien. Of beter gezegd, in het pure daglicht waarin al zijn randjes zichtbaar werden en zonder roze bril waardoor ik hem lange tijd had bekeken die dit camoufleerden.


De woorden van Johnny Depp tijdens zijn rechtszaak kwamen binnen in het hart van een ieder die ooit te maken heeft gehad met soortgelijk gedrag in een relatie. “You’re not there. You are a made up thing in my mind that doesn’t even exist.” 
Het mega waardevolle besef moment van iemand die ineens door de wolk van de façade heen ziet en de persoon achter al zijn maskers ziet.

Fysiek geweld VS Emotioneel geweld

Het stemmetje dat mij vertelde het woord emotioneel misbruik niet te mogen gebruiken is hetzelfde stemmetje waardoor velen niet los kunnen komen uit een situatie. Het is een vorm van misbruik en geweld dat (nog) niet veel herkend wordt. Het is geen fysiek geweld met zichtbare blauwe plekken als gevolg, maar een stille sluipmoordenaar die jouw puurheid, energie en levenslust uit het leven zuigt, jouw vertrouwen van de benen maait, jouw zelfvertrouwen om zeep helpt, jouw gevoel van eigenwaarde in de kiem smoort, jouw zichtbaarheid ontneemt, jouw stem het zwijgen oplegt, jouw gevoel in twijfel laat trekken, jouw authenticiteit ontneemt, en al jouw mooiste unieke kleuren uitgumt. Er blijft een grijs waasje over, een grijze waas dat zichtbaar is in je oogopslag en het energieveld om je heen, wat de blauwen plekken symboliseert. 

  • Een klap vertelt je je klein te maken, een silent treatment vertelt je op je tenen te gaan lopen.
  • Een klap vertelt je jezelf te schamen, manipulatie vertelt je dat jij de schuldige bent.
  • Een klap vertelt je dat je mishandeling verdient, het ontkennen van de waarheid en verdraaien ervan vertelt je dat je gek bent.
  • Een klap vertelt je de volgende keer uit te kijken met wat je zegt, gaslighting vertelt je niet meer te spreken over jouw mening, wensen en behoeftes. 

Ja, manipulatie, gaslighting en indoctrinatie verdient de titel mishandeling en misbruik. En ja de schade van fysieke mishandeling is vergelijkbaar. Ik temper mijn stemmetje dat me zegt me in te houden, niet voor mezelf maar voor velen anderen. Want ja het is ernstig, ja je bent slachtoffer en ja.. je voelt het écht goed. En precies dit, is het allereerste en allergrootste wat je te doen hebt, wat het ‘extra’ stapje is bij deze vorm van liefdesverdriet. Want ook al zit je er nog middenin en is de relatie nog niet ten einde. Als je ergens weet en langzaam begint in te zien dat de partner waar je ooit oh zo verliefd op was, niet de juist is voor jou en niet goed is voor jou, niet het beste in je naar boven haalt maar juist het tegenovergestelde.. is het eerste dat je te doen hebt dit erkennen, 100% toe te geven aan jezelf en het stemmetje dat dit allemaal wil ontkennen het zwijgen op te leggen.

Het loslaten van de illusie

Wanneer de roze bril afgaat kan er een gevoel van rouw ontstaan. Doordat de droom en misschien wel de illusie waarin je geleefd hebt, de stille belofte die de eerste verliefdheid leek te maken maar niet waar is gemaakt. Het besef dat de partner, de toekomst, de droom waarin je geloofde een sprookje blijkt. Een onwaar sprookje, een Fata Morgana, die naarmate de persoonlijkheid van de partner meer zichtbaar word in het niets verdwijnt. Het volledig accepteren en toestaan van dit besef, is het begin van heling. Het gaat niet om het veroordelen of beschuldigen van de partner. Het gaat om het besef, het inzicht en van daaruit de heling. Volledig toegeven en accepteren voor jezelf dat dit is waarom je al zo lang zo leeg en verward voelt en waarom je je zelfvertrouwen, energie en levenslust bent kwijtgeraakt. Dit is waarom.

En dat is oke. Door het toe te geven en te erkennen begint de verandering. Rouw. Heb verdriet. Het is oke. Je bent niet naïef, er is met je mind gespeeld. Nu is het tijd om zelf die controle weer terug te pakken. Jij bepaald. 

Dus voor jou, die zijn of haar gedachten en gevoelens heeft leren te verdringen en wantrouwen. Je bent niet gek, je bent niet raar, je bent intelligent, een gevoelsmens en je voelt heel goed wat klopt en wat niet. Je bent onafhankelijk, intelligent en ongelofelijk sterk. Je hebt hem of haar niet nodig, je verdient echte liefde, aandacht en oprechtheid. Je verdient het om jezelf te mogen zijn en ál jouw mooie randjes die jou JOUW maken, die hij of zij wellicht irritant, vervelend of overdreven vond, zijn voor een ander de reden om nog meer van jou te houden. Vertrouw je onderbuik, het gefluister van je hart dat steeds de deur op een kier zet en je een minuscuul lichtstraaltje laat zien en voelen, dat het misschien ook wel anders kan.

Liefs F