holiday-4733352__480

Hoe word je een energie magneet?

Meer dan eens hoor ik, hoe kom jij toch aan al die energie? Waar haal je het vandaan? Hoe kun je zo vroeg op staan.. voor yoga?! Om hard te gaan lopen? Waar haal je de tijd vandaan om een boek te lezen, te schrijven, een salade te maken voor je naar je werk gaat? Als ik dat hoor denk ik jeetje, wat leven we toch in armoede eigenlijk. Series worden gebingewatched, inhoudsloze reality series verslonden bij de vleet, eten en boodschappen laten we bezorgen en zijn er in een oogwenk. We zijn uren met onze telefoon “bezig”, het eten dat we eten is doorgaans flink bewerkt, niet puur, clean en voedzaam maar snel makkelijk en met een zeer gebrekkige voedingswaarde. Hoe je aan meer energie komt?

Uit routine

Onlangs had ik een festival gecombineerd met een weekendje weg. Oftewel, constant omringd met vrienden, prikkels van buitenaf en afleiding. Heerlijk! Oja, en de borrels en slechte kwaliteit van eten moet ik zeker niet vergeten. Voor een paar dagen prima en leuk. Maar eenmaal thuis, wilde ik maar wat graag weer mijn eigen chille ritme oppakken. Gevuld met beweging, clean en voedzame voeding (oftewel biologische, puur, grotendeels plantaardig en onbewerkt) en rust, vermaak en voldoening van binnenuit. Ik merkte alleen dat mijn focus nog steeds naar buiten gericht was, ik had gek genoeg nog steeds zin in crappy food en mijn gedachten waren heel druk met het plannen van ‘nieuwe gezelligheid en ander druk zijn’. Oke hold on, dacht ik. Dit ben ik niet, dit voelt niet chill, ik wil gewoon weer happy met mezelf zijn, goed voor mijn lichaam zorgen en ook rustig een boek kunnen lezen i.p.v. deze ‘hoe meer prikkels hoe beter’ vibe. Ik veroordeelde het niet en het is ook helemaal logisch na een paar dagen te hebben gezwommen in de zee van externe dopamine. Ik merkte hoe je letterlijk de knop weer om moet zetten. We zijn namelijk zelf in staat om al die happy chemicals, (oftewel gelukshormonen DOSE Dopamine, Oxytocine, Serotonine, Endorfine) aan te maken. Na een paar dagen in die zee te hebben gezwommen vertelt het ego mij om het maar lekker in externe factoren te blijven zoeken. Maar waar het ego zich graag vast klampt aan de buitenwereld en ons er slaaf van maakt, zoek ik het liever van binnen op. 

Terug in routine komen

Die happy chemicals zijn easy zelf te verhogen. Ze vragen éérst om een stukje discipline, waarna het een gewoonte wordt, waarna het je nieuwe way of life wordt. Vervuld van energie, voldoening en liefde.. voor jezelf. The key! Sporten, gezond eten, dankbaarheid, liefde geven en ontvangen, wandelen, natuur, meditatie, yoga, voldoening ervaren, mindfull koken, complimenten geven.. It’s a happy chemical boost! Als daar voor je gevoel geen tijd voor is en je geen tijd denkt te hebben om goed voor jezelf te zorgen en echte interne ontspanning op te zoeken. (dus geen netflix, series, tiktok, insta, drankjes en terrassen) Waar gaat het dan mis? In je agenda? In wat alles en iedereen van je moet, nodig heeft en verwacht? Nee, in je mind. Wanneer je een constante stroom van gedachten en ‘to-do’s’ hebt, je hoofd aan het roer staat, je dag wordt bepaald door alles wat moet en je voortdurend onder een gevoelsmatige druk staat, dan staat je ego aan het roer. Het ego wil ons bezig houden, druk doen voelen (en dus oh zo belangrijk uhu), het ego wil geen rust, stilte en verbinding. Maar drukte, snelheid en afleiding. Het hart en je ziel daarentegen.. 

Hoe je aan meer energie komt? 

Door meer en beter te gaan voelen. Voelen wat je écht wilt, wat je echt energie geeft, op lange termijn en keuzes te gaan maken vanuit je hart. Wil je echt die snelle pizza naar binnen werken waarna je instant een after diner dip krijgt, je huid onrustig en dat kilootje te veel toch aan je blijft kleven? Wil je echt acht biertjes naar binnen werken op een avond om je vervolgens crap te voelen de volgende dag? Wil je echt tot 00:00 die serie blijven kijken of blijven gamen om vervolgens de volgende morgen je bed niet uit te komen? Wil je echt het sporten blijven uitstellen, excuses blijven maken en je verlangen om fit te zijn en je energiek te voelen negeren? 

Het zijn zulke makkelijke keuzes, eigenlijk. Maar ze worden ons niet geleerd, de ongezonde dingen worden tof gemaakt en verslavend door de combinatie van suikers, zout en vet. Zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk willen eten, geraffineerde suikers vermijden en vlees laten staan maken je al snel een zweverige hippie.‘Netflix en chill’’ is een marketing trucje dat ontspanning insinueert, maar het tegenovergestelde creëert. Alcohol is zo genormaliseerd en geïntegreerd dat het laten staan ervan je een rare outsider maakt. Is best gek toch? En eerlijk, al die dingen zijn op zijn tijd best chill. Maar een gewoonte maken van bijvoorbeeld een wandeling na het eten geeft je instant happy vibes en voorkomt dat je die reep chocola of zak chips uit de kast trekt om je gelukshormonen kunstmatig aan te vullen. En.. kunstmatige uppers, zorgen áltijd voor flinke downers achteraf. Wanneer het een onbewuste gewoonte is om veel van je tijd kwantitatief op te vullen ipv. kwalitatief gaat er veel van de tijd waarmee je eigenlijk wat anders zou willen doen, verloren. Als het op tijd spendering aankomt is er geen en en. Het is of of. 

Kleine aanpassing grote impact

Als er iets is waar ik me de laatste jaren meer dan ooit bewust van ben geworden is dat hoe freaking snel de tijd gaat. Uitstellen is zonde. De gewoontes die je hebt bepalen je dagen, je dagen bepalen je weken, maanden en jaren en die vormen je leven. Geef je je gewoontes een upgrade, geef je je leven een upgrade. 

Hoe je meer energie uit jezelf én uit je leven haalt? Door bij die kleinste keuzes, elke keer weer, je hele hart te betrekken. Wat wil je écht? Wat wil je lijf, je hart en.. je leven? Wat heeft het van jou nodig, van jouw gewoontes en van jouw tijd. Geef het. Doe het. Negeer je hoofd die met excuses en quick fixes komt. Kies voor kwaliteit en voel de happy chemicals door je lijf stromen.

Liefs,
F

Tipje!

Check deze super toffe podcast over kleine gewoontes die je kunt integreren en over hoe gelukshormonen werken 🙂