buddhism-2214532_1280

Nooit meer tijd te kort – hoe doe je dat?

Het realiseren van je plannen, doelen en dromen en daarbij de volle verantwoordelijkheid nemen voor je eigen mindset. Het valt of staat met afspraken die je met jezelf maakt en in hoeverre je je er aan houdt. Wat gelijk de enige manier is om dichter bij de realiteit van je dromen te komen. Soms neemt je hoofd het even over, schiet je misschien wel in een iets te gedisciplineerde focus stand en kom je in een ‘oh ik ben zo druk’ modus en schiet het doel zijn doel voorbij. Hoe bouw je meer rust in, hoe creëer je meer tijd? En hoe zorg je dat je on track blijft? 

Prioriteiten stellen

Kort geleden sprak ik met mijn broer, ik worstelde even met het begrip ‘tijd’ wat betreft de doelen die ik voor mezelf had gesteld. Hij zei iets simpels; werk er elke dag aan. Hoeveel tijd dit ook kan zijn, een kwartier een uur.. het maakt niet uit. Maar gewoon; Consistent, elke dag. Zo worden al die kleine stapjes een hele grote sprong. In plaats van weifelend en iedere dag dénkend aan; hoe maak ik die grote sprong? Hoe kom ik daar? Op die eindbestemming van mijn doelen? Maak je de afspraak met jezelf om er iedere dag constructief mee bezig te zijn. Ik ben er nu een paar weken mee bezig op die manier en het voelt heerlijk. Op de dagen dat ik werk heb ik het in mijn ochtendroutine verweven. Ik hoef er niet meer over na te denken, ik doe het gewoon. Ik sta op, doe mijn yoga, ademsessie en kruip achter mijn laptop. Heel chill onder m’n kleedje in de bank. Het is mijn momentje. Helemaal van mij en helemaal voor mij. Het zet direct een toon voor de dag waarbij ik de tijd neem voor het állerbelangrijkste; bouwen aan mijn eigen project, toekomst, doelen en prioriteiten. Ik kan ze afvinken voordat ik de deur uit ga en iemand anders ga helpen met het bouwen aan haar toekomst. Waar ik ook van geniet… maar anders!

Wanneer de afspraak met jezelf in het nauw komt 

Nu kwam ik vanmorgen even in de knoop. Op vrijdag is mijn ochtend routine altijd net even wat anders en uitgebreider. Dan is de biologische markt waar ik iedere week mijn groenten haal en komt dat er dus nog bij op mijn activiteitenlijstje voordat ik naar het werk ga. Oftewel, yoga, ademsessie, een uur achter mijn laptop, ontbijt en lunch klaarmaken, klaarmaken, naar salon om mijn spullen weg te brengen, dan naar de markt en op tijd weer terug zijn bij de salon. It’s a lot! 

Inchecken bij onrust – wat heb je nodig? 

Ik merkte dat ik er stress en haast door kreeg (niet heel gek..) en erdoor in mijn hoofd ging zitten. En als je in je hoofd gaat zitten verdwijnt het lijntje met jezelf, je lichaam en je intuïtie! Dat willen we niet.. Dan schiet het doel zijn eigen doel ook wel aardig voorbij… Het resulteerde in een gehaaste DOE stand. Ik checkte tijdens yoga in bij mezelf; wat is nu de oplossing? Ik wil trouw blijven aan mijn eigen afspraak van elke morgen aan mijn project werken, maar dit gehaaste gedoe is niks. Maar de afspraak met mijzelf verbreken en dan maar op die dag er maar niet aan werken, voelde ook niet als de oplossing. Wat voelt dan wel goed? Na mijn yoga had ik de meeste behoefte aan een meditatie in plaats van door pushen en maar gaan schrijven met een onrustig hoofd. Dus dat deed ik, even de tijd nemen om terug in mezelf te zakken, uit mijn hoofd en weer in verbinding te komen en dan zie ik daarna wel wat goed voelt. Ik zette een fijne meditatie aan en door deze keus te maken voelde ik de haast en druk al van mijn schouders glijden. 

De tijdwinst door even niks te doen

Door de ruimte die erdoor in mijn hoofd en gedachten ontstond, realiseerde ik mij dat er met de afspraak die ik met mezelf had gemaakt te spelen valt. Het hoeft niet persé een uur te zijn, vooral niet als dat op sommige momenten betekent dat het me in de stress jaagt, uit verbinding haalt (een van de pijlers van mijn blog waar ik juist voor preach) en ik erdoor volledig in mijn hoofd ga zitten. Dan schiet het doel volledig zijn eigen doel voorbij. Dat voorgenomen uur kan ook een half uur zijn of een kwartier op deze momenten. Als ik er maar bewust voor kies, luister naar wat voor mij goed voelt, in het moment blijf en blijf geloven en vertrouwen in mezelf. Want wanneer ik had ik besloten om de afspraak met mezelf te verbreken zonder in te tunen bij mezelf wat nu het juiste was om te doen, had dat ook het vertrouwen in mezelf geknaagd. Dat willen we niet en is het begin van een reeks zelfafwijzingen en de basis voor een boel ellende.

Het grappige is, dit artikel, so far, schreef ik precies na mijn meditatie. Het rolde mijn vingers uit en stond binnen 20 minuten op papier. Dat was me zonder dat rustmoment nóóit gelukt.

De prijs van ‘druk’ zijn

Door ‘druk’ te zijn en de belangrijkste dingen daardoor los te laten, verlies je dubbel zo veel tijd. De dingen die je wel doet, doe je met minder aandacht, aanwezigheid en focus en je doet de dingen níet die je écht zou willen doen. Wanneer je rust in je hoofd hebt, in je lijf en in het moment aanwezig bent, lijkt de tijd wel te vertragen. Ineens is er ruimte voor dingen, de allerbelangrijkste dingen, omdat je ruimte hebt gecreëerd in je hoofd. Dat is de kracht van stilstaan en meditatie op momenten dat je denkt te moeten hollen. Wat ik ook had kunnen doen op die ochtend was wat ik heel, héél veel zie. Want hoe vaak zeggen we wel niet “te druk te zijn’ voor dit of dat, terwijl dát eigenlijk hetgeen is waar je als je er even bij stilstaat, je veel beter door zou gaan voelen. Ik had mezelf in dat moment wijs kunnen maken dat ik ‘te druk’ zou zijn om te gaan zitten mediteren. Terwijl die meditatie juist de ruimte creëerde voor inzicht, zachtheid naar mezelf en mijn afspraken, rust én inspiratie. Ik was weer ontspannen, het lijntje met mezelf, lichaam en intuïtie was terug. 

Da’s toch een veel lekkerder begin van de dag dan gehaast en gestresst? 

Stoppen met uitstellen

Ik hoor mensen best wel vaak zeggen dat ze pas betere keuzes voor zichzelf kunnen/gaan maken; 

  • ‘straks als ik vakantie heb’
  • ‘straks als de kinderen weer naar school zijn’
  • ‘straks als het bedrijf wat beter loopt’
  • ‘straks als de verbouwing klaar is’
  • ‘straks als het huis schoon is’ 
  • ‘straks als mijn vriend weer aan het werk is’
  • ‘straks als ik ander werk heb’
  • ‘straks in het nieuwe huis’
  • ‘straks als ik samenwoon’…

straks als ik….

Er is geen straks en ‘druk zijn’ ligt niet aan iets of iemand anders. Zolang je geen prioriteit maakt van je eigen grenzen, rust, mindset en wellbeing maakt zul je “tijd te kort komen” en onrust ervaren. Er is geen beter moment om te beginnen met gewoontes en kleine verbeteringen aanleren en doorvoeren dan NU.. 

Er is ook eigenlijk helemaal geen reden te bedenken waarom het uitgesteld zou moeten worden.. want álles wordt veel leuker met een rustig en ontspannen hoofd en lichaam. 

De meditatie die ik deed deel ik hieronder 🙂

Liefs, F

“Verbinden met jezelf” – Meditatie om weer tot je eigen kern te komen