omgeving

De kracht van je omgeving

Iemand zei mij eens; Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meest mee omringd bent of mee omgaat. Voor mij was dat besef destijds een dikke wake up call. Ik bevond me toen nog in een relatie, een omgeving en sociale kring die eigenlijk helemaal niet paste bij wie ik was, wilde zijn en bij waar ik heen wilde. Het voelde leeg, soms oppervlakkig en ernstig ‘ik weet nu al hoe de rest van mijn leven er uit gaat zien als ik zo doorga”. Een deel van mezelf vond het wel prima en comfortabel, dat stukje dat gewoon ‘net als de rest wilde zijn’, niet al te moeilijk wilde doen en in die comfort zone wilde blijven. Maar het belangrijkste deel, mijn echte pure zelf, mijn hart, intuïtie of geef het een naam, die wilde het liever op een rennen zetten en het heel anders aanpakken.

Negativiteit omruilen voor positiviteit

Dus dat deed ik en langzaam veranderde alles. Ik werd me steeds bewuster van het belang van positieve, motiverende mensen en energie om me heen. Mensen die me bewust of onbewust uitdaagden om trouw te blijven aan mezelf, om dat eigen pad te blijven volgen, om te blijven groeien en me steeds verder los te maken van al die ingeprente patronen en maatschappelijke verwachtingen. Mensen die mijn kwaliteiten zien en me aanmoedigen mijn hart te volgen. Mensen met wie ik echte connecties aan kon gaan, gesprekken kon voeren met inhoud, openheid, zonder maskers. Als ik met hen was geweest voelde ik me opgeladen, gehoord, geïnspireerd en blij achteraf. Bij mensen met wie die connectie ontbrak of het contact ‘niet meer klopte’, voelde ik me vaak leeg en moe als ik naar huis ging.  

Praat, droom en fantaseer over de dingen die je wél wilt

Op het labeltje van een theezakje stond van de week de vraag, ‘Waar zou je graag vaker over praten”. Gelijk schoot een gedachte binnen die ik eerder die dag had. Ik ben iemand die veel ideeën heeft, er ook veel uitwerkt en er ook altijd nog meer op de plank heeft liggen voor het geval ik er doorheen raak. Met sommige mensen komen deze dingen ter sprake en voor je het weet broedt je samen hele toffe dingen uit en kom je volledig opgeladen, gemotiveerd en geïnspireerd thuis. Zo tof! De gedachte die ik had was daaraan gerelateerd, mijn antwoord op het pickwick theezakje was namelijk; We mogen meer over onze plannen, dromen en ambities praten en daar past de klassieker bij die simpel en doeltreffend is:  

Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Zo zat ik laatst met een vriend te eten, een creatieveling die zijn hart blij maakt door met hout bezig te zijn. (En daar fantastisch mooie dingen mee maakt) Al een tijdje lag die hobby stil maar hij had sinds kort weer tijd en ruimte gevonden om er mee bezig te gaan. Vanaf het moment dat hij over zijn ‘side hustle’ begon te praten werd hij energieker, blijer en het meest sprekend op die momenten; zijn ogen lichten op en begonnen te sprankelen. Ik transformeer altijd gelijk in een soort hysterische cheerleader als ik dat zie gebeuren bij de mensen om me heen. Ik vind het ZO vet als iemand doet waar die ECHT blij van wordt en waar zijn of haar hart ligt. Waarom zou je iets anders doen dan dat?! Dat is zonde van je tijd hier, ben ik van mening. Het kan uitdagend zijn, maar ja, wat is de andere optie? NIET doen wat je echt wilt? Neh.

De energie die het geeft wanneer je de dingen doet – en praat over hetgeen – waar je gepassioneerd over bent is krachtig en tegelijk inspirerend, magnetisch en aanstekelijk voor een ieder die met je in contact is.

De inspiratie om deze woorden op papier te zetten kwam voort uit een video die ik tegenkwam op Youtube over de kracht van positieve en negatieve support. Hoe je van géén zelfvertrouwen naar zelfvertrouwen kunt gaan door de juiste aanmoediging en hoe dit je prestaties beïnvloedt, maar ook… andersom! Ik deel hem hieronder (hij duurt niet lang)

Je omgeving is zo zo zo belangrijk. Het maakt of breekt je toekomst, je gezondheid, je gevoel van welzijn, je ambities… etc!