Fiene heling en groei

Storm in een glas water      

Periodes van heling, groei en verandering in de breedste zin van het woord, kunnen voelen als door de modder gaan. Eenmaal onder die dikke laag modder is het donker, komt er weinig licht binnen en kan het voelen alsof er geen eind aan komt. Wat het lastig kan maken om vertrouwen te houden wanneer je door een proces van heling en verandering heen gaat. Terwijl ik mezelf een Reiki behandeling geef zie ik een beeld. Het beeld van een glas water, waar een constante stroom helder, schoon water in stroomt. De stroming zorgt ervoor dat alle modder van de bodem omhoog komt, wat het heldere water troebel, vies en donker maakt.

Dat is wat er gebeurt als je ervoor kiest het roer om te gooien. Oude aangekoekte en niet-dienende modder komt eerst los. Door het nieuwe, schone water heeft het geen grip meer. Het zweeft een tijdje door het glas, waarna het langzaam over het randje wegspoelt.

Vertrouwen

Doordat het heldere water blijft stromen, filtert het glas langzaam van modderig en troebel naar schoon, helder water. Je bent daar misschien nog niet, maar dat schone water blijft komen. Dat schone water symboliseert het vertrouwen in jezelf, het zin hebben in de toekomst, het hebben van een droom, het geloof in jezelf en dat er mooie, fijne dingen voor je in het verschiet liggen. Het symboliseert de glimp van jezelf die je kunt zien door de helderheid die er al is ontstaan tussen de modder stukjes door. Het symboliseert liefde, niet de geromantiseerde en voorwaardelijke versie die de mens ervan heeft gemaakt, maar pure liefde. De modder, dat zijn oude stukjes trauma, overtuigingen, gewoontes en angsten. 

Juist omdat je de kraan hebt aangezet, een kraan van inzicht, overvloed, besef, groei en heling komt al die modder los. Je denkt goede stappen te zetten maar toch lijkt alles eerst moeilijker en donkerder te worden. De modder die zat vastgekoekt aan de bodem en randen komt ineens vrij. De eerst nog onbewuste gedachten, overtuigingen, gewoontes en alles wat daaronder zat, worden nu ineens zichtbaar en voelbaar. Damn, that’s annoying. Het nodigt je bijna uit om toch maar weer in het oude te vervallen, maar er is geen weg terug. Daarvoor weet je te veel. Die kraan staat open en de momenten van helderheid worden steeds langer en duurzamer. Je hoeft enkel door te blijven gaan, door te blijven gaan met vertrouwen, kiezen voor het licht, kiezen voor liefde, kiezen voor geloof in jezelf en je intuïtie, luisteren naar de stem diep van binnen, luisteren naar je hart en voelen waar je energie weer van gaat stromen. 

Angst vs Liefde

Door die beweging en keuzes te blijven maken, blijft het heldere water stromen, blijft die kraan open en spoelen alle donkere, duistere modderstukjes langzaam en als vanzelf het glas uit. Er is licht aan het eind van de tunnel, er is licht. Blijf doorgaan, blijf vertrouwen. Juist doordat je hebt gekozen voor licht en liefde, komt eerst het duister los en naar boven, zodat het over het randje het glas uit kan stromen. Die dans tussen het donker en het licht, het leven in vertrouwen, of in wantrouwen. De wereld om je heen laten bepalen of het klopt wat je doet, of zelf die regie in handen houden. Het mee willen gaan in het geheel of je eigen gekke onorthodoxe keuzes maken. Het is een dans waarbij je soms twee stappen vooruit zet, dan weer eentje achteruit en dan weer een pirouetje in de rondte gaat. 

Het nieuwe is er al

Je weet dat het komt, het nieuwe komt eraan, het ligt voor je klaar en zelfs; is het er al. Het is een kwestie van blijven schenken, blijven geloven en die kraan laten stromen van vertrouwen en geloof, in jezelf. Steeds weer kiezen voor het licht en soms als het even donker wordt omdat de modder het zicht weer vertroebelt, kiezen voor datgene wat het licht weer binnenlaat en de modder een zetje geeft het glas uit.

Het kan wat zijn, zo’n groei proces. Maar door dat glas te blijven vullen en je blik te houden op het schone water in plaats van de modder, stroomt het vanzelf schoon. En ondertussen.. dein je gewoon lekker mee met wat komt en gaat. Soms in een versnelling, soms bijna stilstaand, maar altijd in beweging.

 Liefs,