dream-catcher-5933142_640

Spiritueel ontwaken – 1 

Gebeurt echt alles met een reden? Ik geloof van wel. Situaties die ontstaan of mensen die op je pad komen, willen je iets zeggen, leren, iets geven. Bewust of onbewust, soms heel groot en langdurig en soms klein, kort, overzichtelijk en compact. Soms kunnen er duizenden woorden gesproken worden, maar is er maar één zin of zelfs maar een woord belangrijk voor jou. Zo’n zin die binnenkomt, of een zin of woord die het antwoord is op een vraagstuk of twijfel waar je al een tijdje mee rondloopt. Een situatie die als het ontbrekende puzzelstukje voelt. Woorden, zinnen of mensen die blijven hangen. Je hoofd kan ermee aan de haal gaan en er emoties op af sturen. Als in; “diegene mag dat wel of niet zeggen of doen!” Dat is een kunst, om niet in die emotie mee te gaan maar de boodschap te ontvangen, binnen te laten komen en te laten doen wat het wil doen in je systeem. 

Ingrijpende gebeurtenissen als duwtje in de rug om te groeien

Toen kreeg ik een auto-ongeluk. Wat vanaf het eerste moment een bijzondere, ingrijpende, verwarrende en confronterende ervaring was. Ik ontdekte in die periode de term “spiritueel ontwaken”. Ik had er nog nooit van gehoord als in; dat het een concrete periode kan zijn waarin je een transformatie doorgaat. Als ik de term eerder kende zou ik het hebben gezien als iets dat “gewoon het besef is dat je onderdeel bent van iets groters dan jezelf”. Dat ‘energie bestaat’ en dat alles die energie is. Dat er geen afgescheidenheid bestaat, enkel in het ego-denken. Dat externe zaken je niet de diepste vorm van vreugde, voldoening, zekerheid, vertrouwen en LIEFDE kunnen geven. Een besef dat je ergens onderweg opdoet wat dan ‘spiritueel ontwaakt’ zou kunnen betekenen. 

Spiritueel ontwaken

Een typisch ‘kenmerk’ van spiritueel ontwaken is een ingrijpende gebeurtenis die leidt tot grootse veranderingen. Overkwam dit ongeluk me ‘toevallig’? Tuurlijk niet. Het was een keerpunt en een heel nieuw begin. Het proces van spiritueel ontwaken kan best pittig zijn maar ook mooi tegelijk. Er gebeurt veel op korte termijn en veranderingen volgen elkaar vlot op. Eén van die veranderingen is een sterk verhoogde gevoeligheid. Er was een tijd dat ik letterlijk niets kon hebben, of beter gezegd, ik leek geen filter meer te hebben voor alle invloeden van buitenaf. Geluid, zicht, beelden, beweging, alles om me heen kwam extreem intens binnen en leek dwars door mijn hoofd, lijf en systeem te gaan. Mijn hartslag verhoogde, mijn ademhaling werd kort, hoog, oppervlakkig en zette zich vaak ‘vast’. Er was een constante staat van paraatheid, wat me dusdanig uitputte dat totale vermoeidheid volgde en ik me nog minder tegen ‘de buitenwereld’ kon weren. 

Diagnoses 

Volgens de ene huisarts kreeg het de term sensitisatie, (een verstoring in het zenuwstelsel) weer een ander noemde het ptss klachten, ‘je hoofd is stuk’ was een uitspraak, PCS kwam voorbij en wat vooral benoemd werd is dat ik hier mijn leven lang last van zou blijven houden. Natuurlijk zijn de symptomen die ik net benoemde mede het gevolg van de klap die ik maakte tijdens het ongeluk en deels ook gewoon aanwezig, maar het zou zonde zijn om de hele spirituele kant buiten beschouwing te laten. Het is allemaal met elkaar verbonden en door het zo te benaderen en te behandelen weet ik zeker dat ik weer helemaal ga helen.

Fases van spiritueel ontwaken

Toen ik een tijd geleden op de term spiritueel ontwaken stuitte en er een video over tegenkwam, viel er ineens een kwartje. Ik ging in die tijd echt door hele bijzondere fases heen, nu nog steeds, die samengevat allemaal inhielden; ik wilde het helemaal anders en er was vooral veel verwarring… Nog zo’n typisch kenmerk van ontwaken op een nieuw niveau. 

En dat was het kado van het ongeluk.. Het nieuwe leven dat ik in de materiële wereld aan het bouwen was, miste nog een nieuwe Fiene. Niet dat er iets mis was met de oude, maar kennelijk mocht er weer een laagje af om me nog dichter bij mijn kern te brengen, om nog zuiverder te kunnen gaan zien, horen en voelen. Om vanuit die schonere en lichtere laag nog veel mooier ‘werk’ te mogen en kunnen gaan doen en om meer en feller licht in dit aardse wereldje te kunnen brengen.

Iedereen krijgt van tijd tot tijd uitnodigingen om te helen, groeien, los te laten en om over te springen naar een andere, nieuwe tijdlijn van je leven. De video die ik tegenkwam ging over de 8 “fases” van spiritueel ontwaken en gaf mij heel veel duidelijkheid. Die dingen leren we niet op school 😉 Ik voeg hem hieronder in, misschien herken je iets, nu… of in de toekomst.