winter-7506621_1280

Met de paplepel ingegoten

Een Brabantse Bourgondiër Pur Sang. Van jongs af aan melk- en kaasboer. Geen haar op zijn hoofd die eraan denkt alle dierlijke voeding te schrappen uit zijn weekmenu en te gaan voor 100% plantaardige voeding. (Plantbased, vegan.. give it a name) Dagelijks waant hij zich in zijn kaas en delicatessenwinkel tussen tapas, bestaande uit luxe vleessoorten in iedere vorm, maat en smaak. De uniekste kaasjes passeren de toonbank, ieder verrijkt met een uniek ambachts verhaal waar de passie voor zijn product in hoorbaar is. Mensen komen van heinde en ver voor een van de rijkelijk belegde broodjes met minimaal drie verschillende kaassoorten.

Deze zeer geliefde kaasboer, de altijd goedgemutste man met zijn ronde toet en grove handen; is mijn vader. Met wie een gesprek over ‘gezonde plantaardige voeding’ voelt als praten in Frans, Spaans en Italiaans, dwars door elkaar heen en samen koken bij één van de twee gegarandeerd voor kortsluiting zorgt. Yes.. We liggen op dit gebied een tikkeltje uit elkaar. Waar we elkaar wel in vinden, is de liefde voor eten. Zoals hij hele dagen in zijn winkel gepassioneerd over zijn producten vertelt, sta ik met heel veel liefde in de keuken voor verse biologische soeppies, vers gebakken bananenbrood en het bereiden van bij elkaar geraapte receptjes met vooral héél veel groenten en nieuw ontdekte producten. I love it. 

De andere kant

Qua voedingskeuzes lijk ik meer op één lijn te liggen met mijn moeder. Vegetarisch, grotendeels plantaardig (vegan) en (bijna) geheel zelfvoorzienend in groentes en fruit door haar royale 100% biologische moestuin. Ze bakt haar eigen brood en snacks en vermijd iedere vorm van ‘snelle suikers’. Oke, er is ook weer geen sprake van exáct één lijn. Ik heb (nog) geen ruimte voor een grote moestuin, hooguit wat potten, maar koop vrijwel alles biologisch, bak mijn eigen brood en snacks en vermijd de snelle suikers voor, laten we zeggen, 80%. Ik bedoel, er moet plek blijven voor uitzonderingetjes á lá Ben&Jerry’s Vegan Chocolate Chip Penutbutter Icecream of de meesterlijk lekkere cupcakes, vegan snickers en brownies van Lot’s & More om maar iets te noemen… Verder 80% plantaardig/vegan… Ik geloof ook niet dat dierlijke producten 100% verbannen moeten worden uit ons voedingspatroon en als mijn vader langs komt met één van zijn met liefde uitgekozen geitenkaasjes geniet ik daar dus ook enórm van!

Bourgondiër 2.0

Mijn “gemengde afkomst” gecombineerd met de bewustwording van de bio-industrie, het effect van dierlijke producten, alcohol en suikers op..

  • onze gezondheid
  • helderheid van geest
  • energieniveau
  • hormonen
  • stemming
  • de enorme impact van de vleesindustrie op het milieu
  • en het oneindige hoeveelheid dierenleed

.. maakten van mij een bourgondiër 2.0!

Voeding en bewustwording zijn één

Vanaf het begin van het starten van mijn blog wist ik dat voeding een onderdeel moest gaan worden van mijn blog. Ik was nog even zoekende naar de vorm. Ik houd me al jaren bezig met voeding en gezondheid, maar ik wil zeker niet de rol van ‘pro’ aannemen (of aan lijken te nemen) in welk opzicht dan ook. Voeding, gezondheid, bewustwording van voeding, koken en bakken, nieuwe producten ontdekken, het is een hobby waar ik heel blij van word en het is een heel belangrijk onderdeel van steeds beter in verbinding komen te staan met je lichaam. Door bewust met voeding om te gaan en te gaan voelen wat voeding voor effect op je heeft, qua stemming, energie en sensaties in je lijf in de breedste zin van het woord. Daarnaast staat het direct in verbinding met je emoties. Enerzijds heeft wát je eet effect op hoe je je voelt. En anderzijds kan hoe je je voelt sturend zijn voor je eetgedrag. Voeding en bewustwording gaan hand in hand, ze versterken elkaar of de één zwakt de ander af.

Voeding is ons medicijn.. of ziekmaker

Als ik mensen hoor die struggelen met allemaal dingen en verschillende klachten, weinig energie en fysieke probleempjes, wil ik zo graag dat de ‘gezondheidsexperts’ waar ze dan naar toe gaan ook de voeding gewoontes onder de loep nemen. Doktoren, pillen en medicijnen worden er allemaal in de strijd gegooid, maar toch nergens…. wordt het voedingspatroon erbij betrokken. Ik ben geen dokter, geen voedingsdeskundige of iets in die trant. No way.. (Hmmm.. wel bestaat er een kans dat er voor 2023 een specifieke voedingsopleiding op het programma staat) Ieder mens, lichaam en leven is ook anders en er is geen ‘one size fits all’. Op geen enkel vlak. Ik geef geen voedingsadviezen, ik deel enkel mijn ervaringen en wie zich er ook maar door geïnspireerd voelt, voorzie ik graag van andere informatie dan het gebruikelijke.. So that’s what I do 🙂

Holistische voeding

Voeding, in de breedste zin van het woord, dus ook wat we kijken, luisteren, met wie we omgaan, wat we denken en doen, heeft een mega invloed op onze gezondheid, hoe we ons vóelen en ook hoe góed we kunnen voelen. De dingen die ik schrijf zijn letterlijk mijn ervaringen, waarvan ik in geen enkele vorm pleit dat het de waarheid is voor iedereen, dat er dingen zijn die ‘goed of slecht’ zijn, of dat je dingen MOET doen of laten. (behalve de vleesindustrie, die is misselijkmakend. Maar vlees op zich, is voor iedereen een ander verhaal) Met het delen van die ervaringen creëer ik hopelijk weer een stukje meer bewustwording, op welke manier dan ook.

Ik deel mijn journey van een steeds veranderend en steeds cleaner wordend voedingspatroon, dat me meer en meer als een tweede jasje past. Een voedingspatroon dat bijdraagt aan het leven dat ik wil leven, aan me goed en energiek voelen, dat mijn lichaam niet belast met overbodige rommel, maar het voedt en energie geeft en dat ervoor zorgt dat mijn hoofd en gedachten helder en fris zijn. 

Deze journey is er ook één van zelfliefde, van een gezonde relatie opbouwen met voeding en je lichaam. Een reis die met ups en downs ging en over het algemeen nu in rustig vaarwater is beland. Ik heb geleerd, en ben soms nog steeds lerende, van mijn lichaam te gaan houden, het goed te willen verzorgen, het niet af te wijzen op iets dat het niet zou kunnen, of op een centimetertje links of rechts wat er niet zou horen. Deze reis is er één, die dicht naar mijn hart ligt en waarin misschien wel heel veel vrouwen zich kunnen herkennen. Een reis met als eindbestemming een gezonde en liefdevolle relatie met voeding en nog meer; je lichaam.

Ik neem je graag mee 🙂

En de basis van dit nieuwste deel van mijn blog is READY!

Je vindt hem hier

Liefs,