road-signs-g6d54c0693_640

Je zaadje planten voor een nieuw leven

Reiki was altijd zo´n dingetje wat op een lijstje stond met dingen ´dat wil ik nog wel een keertje doen´. Zo´n lijstje waarop verder dingen staan als ´een instrument leren spelen, zangles nemen, leren paaldansen´, dat soort dingen. Terwijl.. waarom DOE je dat soort dingen niet gewoon? Als kind willen we alleen maar leuke dingen doen en doen we ze ook zodra het mogelijk is. Als tiener proberen we vanalles uit en zoeken we links en rechts wat grenzen op. Als volwassene doen we wat we doen en breken we niet zo vaak meer uit de routine. En de dingen die we doen zijn vaak nuttig of ergens voor `nodig`. Als ik wel eens vertel dat mijn motivatie om iets te gaan doen is; ‘zonder specifieke reden of plan maar gewoon omdat ik er blij van wordt’, krijg ik best vaak een vaag gezicht als reactie. Gewoon dingen doen omdat we er blij van worden, wat is daar zo ingewikkeld aan? 

Ingevingen volgen

Twee jaar geleden lig ik op mijn yogamat na te chillen van mijn practice in de Savasana (liggend op je rug, handen en voeten gestrekt) en ineens valt mij binnen: ik wil reiki doen! En dan bedoel ik een reiki cursus. Ik kroop achter mijn laptop, google wat en kwam iets tegen wat me aansprak in de buurt. Ik ben nooit zo van de lange adem en mijn gelukje was: de startdatum was een week erna. Let’s go! Zoals vaker wanneer je op een bepaald level, bewust of onbewust, voelt dat iets voor verandering gaat zorgen ontstond er ergens ook een beetje weerstand want.. “oh god waar begin ik aan.” Maar dit was zeker geen reden om het af te blazen, juist een deste grote reden om m’n plan door te zetten. Inmiddels ben ik zo’n twee jaar verder en ik kan niet anders zeggen dan dat dat moment op mijn yogamatje een mega verandering teweeg heeft gebracht. 

Liefde vinden door je hart te volgen

Het verbaast me nu dan ook niet, dat die twee uitgegroeid zijn tot twee grote liefdes; Yoga en Reiki. Allebei zorgen ze ervoor dat ik dicht bij mezelf kan komen en blijven, allebei zorgen ze ervoor dat ik mijn intuïtie beter kan verstaan en dat ik de signalen van mijn lichaam beter voel. Allebei hebben ze ervoor gezorgd dat ik veel lagen af heb kunnen pellen waarin oude overtuigingen vast zaten, onzekerheden, zelf twijfel en lagen van ‘het niet weten’. Lagen die me ervan weer hielden echt voor mezelf te kiezen. Ondanks dat het allemaal ‘best prima’ ging, ontbrak het me nog aan een stuk energie, levenslust, daadkracht.. Het lukte me niet om bepaalde dingen die ik wilde te realiseren, ik werkte bij een bedrijf met een behoorlijke toxic werkomgeving en woonde ik op een plek waar ik me niet echt prettig voelde. 

Het effect van Reiki

Zonder dat ik het doorhad was de keus om die reiki opleiding te gaan doen, het begin van een mega verandering. Ik voelde alleen heel sterk; ik wil dit doen! Zonder plan en zonder doel deed ik het gewoon voor mezelf. Ik volgde Reiki 1 en 2 kort achter elkaar en in dezelfde tijd veranderde er vanalles. Ineens was ik klaar met die toxic werkomgeving, het was alsof ik ineens ZAG waar ik in zat en wat ik accepteerde. Tot toen aan toe praatte ik alles een beetje goed en wuifde ik weg hoe stressvol het eigenlijk was. Maar dat stopte, ik zag hoe gek het was dat ik mijn waardevolle tijd daar verdeed en begon in te zien dat ik het verdiende een fijne werkplek te hebben. Dankjewel Reiki! 

Terwijl er een super leuke baan op mijn pad was gekomen waarvoor ik net uitgenodigd was om op gesprek te komen, verscheen er nog een mailtje in mijn mailbox; ik was uitgeloot voor een woning. Ik kwam in een stroomversnelling terecht van dingen die op zijn plek vielen. Zowel de baan als de woning waren binnen no time rond en waren allebei perfect voor dat moment. De baan is inmiddels weer ingewisseld voor weer een beter passend jasje, maar de woning loop ik nog altijd verliefd in rond. Terugkijkend begon die hele verandering op dat yogamatje, door het besluit om reiki te gaan doen. En ik geloof dat die stroomversnelling aan veranderingen destijds zijn wortels vond in twee dingen. 

De wortels van verandering

Enerzijds in het moment dat ik de ingeving kreeg en er JA tegen zei. Wat al een mega krachtige beweging is, hoe vaak denk je dat je iets ‘wel zou willen maar..’ en het vervolgens niet doet? Elke keer als je (wellicht onbewust) nee zegt of nee DOET brokkel je een stukje van jezelf en je zelfvertrouwen af. Elke keer als je ja zegt, zeg je ja tegen jezelf, tegen de ruimte die je in te nemen hebt en tegen hetgeen je hier te brengen hebt. Door een gevoel of ingeving te volgen versterk je het lijntje met jezelf en je intuïtie en zal je het volgende signaaltje ook weer sneller horen. JA is zonder dat je het doorhebt mega krachtig en werkt op veel onzichtbare lagen door.

Anderzijds in het proces van opruimen en heling dat reiki teweeg bracht, waardoor ik oude overtuigingen die mij nog tegenhielden los heb kunnen laten en er letterlijk ruimte kwam voor iets nieuws. Als je hele systeem nog vol zit met oude gedachten, patronen en gewoontes… hoe kan er dan een verandering ontstaan en  iets nieuws naar je toe komen? 

Reiki doorgeven

Waar ik mijn reiki avontuur helemaal voor mijzelf begon veranderde hier iets in toen ik afgelopen Oktober de Reiki Master volgde. Terwijl ik stond te behandelen voelde ik ineens: Dit wil ik doorgeven, ik wil hier iets mee doen! Hoe grappig, lang heb ik me afgevraagd wat het antwoord op de vraag “ik ga en wil weer voor mezelf beginnen, maar wat?” zou worden. Het antwoord vond ik door simpelweg te gaan doen wat ik leuk vond en wat me aantrok. 

Waarom het zo belangrijk is om te doen wat je leuk vind? Misschien wel precies dat, iets wekt niet voor niks je interesse, misschien ligt er wel een schatkist aan veranderingen en verrijkingen van je leven in verscholen. Ruimte maken, opruimen en loslaten zodat nieuwe zaadjes zich kunnen nestelen in het moestuintje van je leven… Dat doet reiki.

Liefs,