PRI vignet

De Herontdekking van het ware zelf & Onze Liefde

De herontdekking van het ware zelf – Ingeborgh Bosch

Schuldgevoelens, irritatie, boosheid, emotionele vlakheid, onrust, stress, pleasen. Het zijn allemaal vormen van afweren. 
Afweren om ons bij de onderliggende en daadwerkelijke pijn vandaan te houden die ons ego heeft opgeslagen. Pijn die niet uit het nu komt, maar uit de kindertijd. We leerden onszelf trucjes om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen en de soms te pijnlijke waarheid te ontkennen. Deze afweren worden in PRI onderverdeeld in 5 categorieƫn.

Afweren

  • Primaire afweer (ik kan het toch niet, het is me te veel, ik deug niet, ik heb niets te bieden, schuldgedachtes als ik verpest altijd alles)  
  • Valse hoop (als ik maar heel hard mijn best doe dan.. aanpassingsgedrag, perfectionisme, over eigen grenzen gaan, zoeken naar bevestiging)
  • Valse macht (het ligt altijd aan de ander, je oordeelt over anderen ZIJ deugen niet, je voelt je superieur aan de ander)
  • Ontkenning van behoeften (uitstelgedrag, vermijden, ik heb niets nodig, ik ben niet behoeftig, het geeft allemaal niet)
  • Angst (irreĆ«le angsten voor bijv. spinnen, hoogtes, vogels, bindingsangst, angst om te blozen.. etc.)

Deze afweren hielpen ons als kind om te gaan met moeilijke situaties, maar voor volwassen zorgen ze vaak voor onnodig lijden en verstoren ze liefdevolle communicatie en relaties. Niet alleen met jezelf maar ook met anderen. In de herontdekking van het ware zelf word je meegenomen in deze theorie. Je gaat begrijpen hoe emoties en afweren werken, wat ze met je doen en hoe je ze kunt herkennen en dus ook kunt gaan veranderen. Zodat je beter in verbinding komt en blijft met jezelf en je stukje voor stukje jezelf kunt helen van oude wonden. Jezelf, je gedrag en je emoties die dit aansturen, leren te begrijpen ligt in mijn ogen aan de basis voor een fijn, blij en zorgeloos leven. Dit boek geeft hier hele goede handvaten voor. Een boek waardoor de problemen die je voorheen als onoverkomelijk zag, toch niet zo groots en heftig blijken te zijn. 

Onze liefde – Ingeborgh Bosch

De PRI theorie toegepast op relaties. Het boek maakt inzichtelijk hoe communicatie vaak verloopt tussen 2 partners, door verschillende verhalen uit de praktijk van Ingeborgh krijg je een kijkje in de communicatie keuken. Steeds terugkerende problemen tussen jou en je partner kunnen soms onoverkomelijk lijken, tot je gaat begrijpen wat er onder zit. Ik zou bijna willen zeggen dat iedereen die een relatie heeft en niet perse bezig is met bewustwording en persoonlijke groei, in ieder geval dit boek zou moeten lezen en beoefenen om heel veel zinloze discussies, pijn en verdriet door/met je partner voor te zijn.