beach-g66b29ecc7_1920

Zoek je motivatie om dat ene doel te behalen?

“Ik zou wel meer willen bewegen, maar het is nog even wachten op motivatie”, hoor ik iemand zeggen. Well.. thats a recipe doomed to fail, I thought. Motivatie ontstaat uit beweging, een kleine stap, een actie. Niet vanuit stilstand in afwachting tot er iets naar je toe komt. Maar hoe zet je dat motivatie motortje telkens weer aan?

Ik zie mezelf nog in mijn bank liggen een paar jaar geleden. Ik zat midden in een burn-out die ergens halverwege was samengesmolten met een depressie. Het was dagelijks een gevecht met mijn gedachten, emoties en motivatie. Ik wilde verder zijn en “hier uit”. Maar ook was er een kant die helemaal niets wilde en onder een deken wilde wegkruipen. Het was een uitdaging om de dag aan te gaan en motivatie te vinden om de dag weer door te komen op een zo fijn mogelijke manier. Wat ik toen nog niet wist, was dat ik onbewust leerde constant de grens van mijn comfort zone te verleggen en hoe ik mijzelf kon motiveren om die grens steeds weer op te zoeken. Want we weten; in die comfort zone is niet waar de magic happens..

Momentum

Elke dag even naar buiten, sporten, wandelen, of elke dag aan een boek werken dat je al tijden wilt schrijven. Het zijn activiteiten waarvan je weet dat je er blij van wordt op lange termijn en je dichter bij je doelen brengen. Maar gek genoeg roepen zulke activiteiten ook geregeld weerstand op. Ik leerde tijdens het herstel van een burn out een magisch trucje. Ik had met mezelf een soort afspraak dat ik elke dag op zijn minst een stuk(je) wilde lopen buiten. Aan het begin van het herstel was dit soms niet meer dan een blokje om. Andere dagen een half uur of een uur, of liep ik hard, dan was ik on fire, vond ik zelf. Maar door deze afspraak met mezelf had ik dus ook heel geregeld een enorme strijd met mezelf. Ik had dan zó geen zin of geen energie, maar als ik niet ging voelde het ook niet goed. Ik zocht naar motivatie om in actie te komen; ik wist dat het me goed zou doen, maar nu nog van de bank af. Op een Costa Ricaanse surfspot leerde ik de mooie term; Momentum. Het moment van waaruit beweging ontstaat. Het moment dat de perfecte golf daar is en je hem weet te pakken, so you can ride the wave!

De kracht van de allerkleinste beweging of actie

Iedereen heeft zo zijn gewoontes. Kleine handelingen die weinig energie kosten en die onbewust een bepaalde actie in gang zetten. Zo poets ik vrijwel altijd voordat ik de deur uit ga mijn tanden. Een simpele gewoonte waarvan ik ontdekte dat het als een kickstarter kan werken als ik van een passieve naar een actieve “mood” wil gaan. Liggend op de bank kan het als een enorme opgave lijken om een uur te gaan sporten bijvoorbeeld. Die stap is mega, vooral als je energieniveau om wat voor reden dan ook laag is of je stemming ergens onder in de kelder ligt. Maar wat minder groots en spannend lijkt… is je tanden poetsen. Door zoiets kleins creëer je al momentum. Het is letterlijk een mini stapje waar je dus ook maar een heel klein beetje ´motivatie´ voor nodig hebt om in beweging te komen. Of uit bed, of van de bank. Momentum.

Set the goal

Vanuit tanden poetsen is het maar een klein stapje om je sportkleding aan te doen, vanuit daar lijkt het aandoen van je schoenen ook niet meer zo spannend. En als je toch je schoenen aan hebt, loop je net zo makkelijk naar buiten. You’re on the wave! Het zijn al die kleine dingen die maken dat je uiteindelijk een uurtje later ineens weer binnen staat en je die wandeling of fietstocht ineens hebt gemaakt, het boek ineens is geschreven of de blog ineens is gestart. Wie had dat gedacht. Van vermoeide couchpotato naar een hardloopsessie van 10 km, een uitgebreide sportschool sessie, een nieuwe baan, geschreven boek of… een nieuw huis! Want dat is het mooie van momentum. Als je de golf eenmaal te pakken hebt, weet je van te voren nooit waar die je helemaal heen zal leiden.

Set the goal, begin met iets mini´’s, wat jou maar helpt. En ride that wave!