freedom-g39c06dea4_640

Nú blij worden?

Wanneer we geluk voornamelijk buiten onszelf zoeken, in reizen en vakanties, mooie spullen, grotere huizen of auto’s, relaties en constant sociale activiteiten, kan het op een onverwacht moment inslaan of al tijden op de achtergrond sluimeren; Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Waar ben ik onderweg naar toe? En wat is de zin van dit hele leven? Je bent te lang blijven zitten in een doordenderende trein zonder eindbestemming. Je voelt je leeg, onrustig en onvoldaan.

Is er niet meer? 

Voordat we ons dan storten in wederom een nieuwe afleiding, is dit onzekere gevoel een groot kado. Sta stil en kijk naar binnen is wat er van ons gevraagd wordt. Voelen waar de schoen knelt, kijken naar wat er onder die dikke laag stof verstopt ligt. Voelen en doorvoelen wat weggestopt is en ervaren wat er zich dan aandient. Rust, blijdschap en voldoening kun je pas voelen wanneer je erbij stil staat. Antwoorden kun je pas horen wanneer het stil is en de ruis van de lijn verdwenen. Oke, het lijkt wel heel eenvoudig als je het zo verwoord. Maar eigenlijk, door de laatste jaren heen, waarin ik mezelf binnenstebuiten keerde nadat een burn-out en depressie zijn intrede deed, was dat wat er te leren was. Wat haaks tegenover staat bij wat we aangeleerd krijgen. Rennen, vliegen, bewijzen, vechten, doorgaan, hard werken en presteren is gebruikelijker. Jim Carry zei in een van zijn talks, “Depression is your body saying, I don’t want to be this character anymore. I don’t want to hold up this avatar that you’ve created in the world. Your body needs to be depressed, because it needs deep-rest from the character that you’ve been trying to play.” 

Externe factoren als “oplossing”

In een door angst gedomineerde wereld lag de focus in de afgelopen decennia op verzamelen, consumeren, produceren en meer is beter. Een gevoel van veiligheid werd gehaald uit materie. Financiële rijkdom gaf een gevoel van zekerheid en bescherming en diploma’s waren een garantie voor een gouden toekomst. Een manier van denken en leven die ons vandaag de dag op een plek heeft gebracht van een uitgeputte en vervuilde aarde, een aantal welvaartsziekten dat door het dak schiet. Chronische stress is zo normaal dat velen van ons er zich niet eens bewust van zijn en de verbinding met onszelf is in sneltreinvaart achteruit gegaan sinds Wifi, 3G en social media hun intrede deden.

Dat kan anders

Het pure geluk in onszelf vinden, voldoening uit onze dagen halen en ons energiek voelen. Het lijkt soms zo moeilijk of ver weg, maar het ligt voor het grijpen als je meer van dit gevoel dagelijks zou willen ervaren. Het vraagt om oefening en een vleugje doorzettingsvermogen om de automatische piloot stop te zetten of beter gezegd, te upgraden naar iets wat je meer dient en beter aansluit bij je wensen en verlangens. Het ego zal daarbij direct om de hoek komen kijken. Zij kiest liever voor de easy way out, simpel gezegd, het ego is lui. Zij wil niet van haar routine afwijken, zij wil de route die ze kent. Enkel en alleen daarom; omdat ze het kent. En dat is veilig. Denkt ze. Er is dus een vleugje discipline voor nodig om iets te veranderen. 

Stil staan.. hoe doe je dat?

Het valt of staat met een stukje bewustwording. En dat beoefenen we weer, heel basic, door het allemaal een stukje rustiger aan te doen. Eten zonder telefoon of andere vorm van afleiding. Wakker worden zonder telefoon of televisie en het eerste uur, half uur of kwartier helemaal voor jezelf nemen. Een kop thee, journalen, lezen, mediteren, yoga, wandelen, in de tuin gaan zitten of in een bos. Het brengt je in het nu en in contact met jezelf. Door de dag heen, blijf oefenen op één ding tegelijk doen, koken, de was ophangen. Het zijn ook de dagelijkse, super eenvoudige dingen die als we er tijd voor nemen, i.p.v. ze gehaast met een gevoel van weerstand te doen, kunnen maken dat we blijer worden. Met onszelf, ons leven en de plek waar we nú zijn. Aanwezig zijn creëert een gevoel van dankbaarheid, dat precies hier, de plek waar je nú bent, eigenlijk al helemaal goed is. 

Niets hoeft. Dit moment is goed. En de volgende ook. En de volgende.. en de volgende.. En ineens, voel je je goed en is je leven goed. Precies zoals het is.

Liefs,