Pink roses and old books

Dopamine shot

Ik werd vandaag onbewust met mijn neus op de feiten gedrukt. Welke feiten? Verslavingsfeiten. Normaal blijf ik aardig uit de buurt van met suiker op smaak gemaakte rommel en eet ik zo puur en clean mogelijk. Maar in die laatste weken van het jaar kwam er zoveel voorbij, vanaf begin december de eerste chocoladeletters tot de gesuikerde appelflappen met oudjaar. December is eigenlijk een maandlange sugarrush, waar geen lichaam blij van wordt en geen hoofd lekker rustig. Dat van mij in ieder geval zeker niet. 

Effect van suikerverslaving

Toch dacht ik dat het alles bij elkaar wel mee zou vallen, “je moet het ook niet erger maken dan het is”, dacht ik. Maar vandaag merkte ik aan mijn focus, de wazigheid van mijn ogen, de hoofdpijn halverwege de dag, de rare trek qua eten en het al een tijdje ‘niet meer vroeg opstaan maar ik zie wel wanneer ik wakker word’.. Ho shit, die suiker staat volledig aan het roer! Het veranderde m’n eetlust, ik kreeg ineens trek in hele andere en minder voedzame dingen. Mijn mood is anders, de focus en concentratie is minder, motivatie werd er van naar beneden gehaald. De suiker van gister vraagt vandaag om meer suiker. Fysiek maar ook mentaal! Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven, zo’n stofje waardoor je je lekker voelt. Hetzelfde stofje dat er vrij komt bij een knuffel, fijn gesprek, sporten, iets doen wat je super leuk vind.. 

Ik merkte vandaag dat ik onbewust de neiging had om eind van de dag dat restje chocola op te gaan eten om weer even die kick te krijgen van energie. Wtf?! Een maand geleden was ik op dat moment gaan hardlopen om weer even lekker op te laden. Die energie haal ik normaal uit mezelf, uit gezonde voeding, beweging etc. Ineens zag ik hooo shit, ik ben in een paar weken tijd een suiker addict geworden. Die geneigd is om haar dopamine shotjes niet meer uit zichzelf te halen, maar uit voedsel dat gemáákt is ons meer te laten eten en anders te laten eten dan dat ons lichaam van nature wil. 

Hoe herken je een suikerverslaving

De puzzelstukjes van de slechte focus, het zeurende hoofd, het scherpe gevoel in mijn voorhoofd, het ongeduldige, mijn rare slaap ritme, het wazige zicht en de rare eetlust vielen ineens in elkaar… Woops, time to change. Ik heb mezelf en mijn lijf onmiddellijk op een suikerdetox gezet. Die snelle suiker die we maar tot ons blijven nemen, is een onderdeel van een probleem waar velen mee zitten. Motivatie missen, gebrek aan focus, te moe zijn, doelloosheid, niet weten wat te willen en ‘geen zin’ hebben. We leven in een wereld waar bewerkte voeding vol suiker ‘de standaard is’, voeg daar nog een overload aan light en snackbare entertainment als televisie, netflix en alle andere streamingdiensten aan toe, met als kers op de taart social media.. En je hebt een onschuldig lijkende maar super verslavende en tijdrovende levensstijl die je enkel je dagen laat slijten maar je geen centimeter dichter brengt bij het leven dat je écht wilt. Die maatschappelijk normaal gemaakte ‘netflix & chill’ avondjes, met een glas wijn, zak chips, reep chocola of bak ijs op schoot, maakt van ons dopamine verslaafde wezentjes.. áls je er niet bewust van bent/voor kiest. 

We hoeven geen moeite meer te doen om instant pleasure, oftewel een dopamine shot, bezorgd te krijgen, of het nu via thuisbezorgd is, tiktok, of videoland. Vermaak is er en we hoeven verder nergens over na te denken. Maar wat als al die ‘diensten’ niet gericht zijn op jou je leukste leven te laten leven, maar gericht zijn op moneys en nog kostbaarder.. het kapen van jouw tijd! Bewerkte voeding wordt ontworpen om jou zoveel en zo vaak mogelijk te laten eten. Series worden gebouwd zodat je blijft kijken, social media wil jou eindeloos laten scrollen. Zolang jij op die app zit, verdienen zij geld. Zolang jij suiker eet, blijf je er meer van willen. Suiker en bewerkte voeding maken je lui (en ziek), series en social media vullen vervolgens je ‘ik heb geen zin/geen energie’ tijd op. Het is een levensslurpende way of life waar al je dromen mee verloren gaan. 

Stoppen met suiker

De oplossing is zo simpel als er bewust van worden, realiseren wat je eigenlijk écht met je tijd zou willen doen, de discipline opbrengen om actie te ondernemen, je suikerinname drastisch te verminderen, eetgewoontes aan te passen, groente inname op te schalen, je tv en andere streamingsdiensten op te zeggen, of in ieder geval verminderen zodat je bewust gaat kiezen wanneer en wat je kijkt. 

Het is een begin en ieder begin wordt makkelijk vanaf het keuzemoment waarop je de knoop doorhakt. Dus maak voor jezelf de keuze, wil je aan het roer van je eigen leven staan? Of laat je je leiden door media, vermaak en een onbewuste dopamine verslaving? Zul je nog verleid worden? Zeker, zul je een keer zwichten? Ongetwijfeld. Doesn’t matter, waar het om gaat is dat je bewust wordt van wat je tijd kost, wat je energie kost, wat je weg houdt bij al die dingen die je eigenlijk zo graag wilt. We zijn hier niet om onze tijd uit te zitten voor een tv of ander scherm. Tenzij dat scherm je helpt bij het realiseren van de dingen die je graag wilt… We zijn hier niet om te consumeren, we zijn hier om te zijn, met onze volle aanwezigheid en om te manifesteren in de buitenwereld wat diep van binnen leeft. 

We hebben helderheid, rust en ruimte nodig om dat tot leven te kunnen wekken en om er allereerst überhaupt verbinding mee te kunnen maken. Wat leeft daar diep van binnen? Wat wil er gezien, gehoord en gemanifesteerd worden? Wat wil je uiten en in de praktijk gaan brengen? 

Leg het niet het zwijgen op door te kiezen voor het snelle gemak van een snicker en een serie, geef het de aandacht, focus, investering en toewijding die het verdient. Elke dag een woord geschreven aan je boek, een stapje gezet van je marathon of een steen gemetseld van je droomhuis, geeft je meer voldoening dan welke easy-guilty-pleasure dan ook. 

Liefs,